Genpei rat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Genpei rat (Gempei rat)
Segment borbe za vlast klanova Minamoto i Taira pred kraj Heian perioda
Datum 1180-1185
Lokacija Japan
Casus belli Spor između klanova oko nasljeđivanja carskog prijestolja
Ishod pobjeda klana Minamoto; uspostava Kamakura šogunata
Sukobljene strane
Klan Minamoto (Yoritomo) Klan Taira Klan Minamoto (Yoshinaka)
Komandanti i vođe
Minamoto no Yoritomo, Minamoto no Yoshitsune Taira no Munemori, Taira no Shigehira, Taira no Tomomori Minamoto no Yoshinaka †, Imai Kanehira

Genpei rat (源平合戦 Genpei kassen, Genpei gassen?) (1180–1185) bio je građanski rat u Japanu koji se krajem Heian perioda, od 1180. do 1185. godine, vodio između feudalnih klanova Taira i Minamoto. U Japanu je također poznat i kao Jishō-Juei rat (治承寿永の乱 Jishō-Juei no ran?),[1][2] Do njega je došlo zbog spora oko nasljeđivanja japanskog carskog prijestolja, pri čemu su dva klana podržavala različite kandidate. Otpočeo je nedaleko od Kjota s bitkom na Ujiju 1180. Klan Taira je prvih godina dominirao, djelomično i zbog unutrašnjeg sukoba u klanu Minamoto. Međutim, na kraju je, u velikoj pomorskoj bitci kod Dan-no-ure 1185. klan Minamoto je odnio pobjedu, a klan Taira je uništen. To je omogućilo da Minamoto Yoritomo godine 1192. uspostavi Kamakura šogunat.


Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. U imenu "Jishō-Juei rat", imenica "Jishō" se odnosi nanengō (japansko ime ere) iza "Angena" i prije "Yōwa." Drugim riječima Jishō-Juei rat se dogodio u eri Jishō, između 1177. i 1181.
  2. U imenu "Jishō-Juei rat", imenica "Juei" se odnosi na nengō (Japansko ime ere) iza "Yōwa" i prije "Genryaku." Drugim riječima Jishō-Juei rat se odigrao u eri Juei, odnosno periodu od 1182. do 1184.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]