Minamoto no Yoshitomo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Minamoto no Yoshitomo
Ovo je japansko ime; porodično ime je Minamoto.

Minamoto no Yoshitomo (源 義朝?) (1123 – 11. februar 1160) bio je japanski vojskovođa na kraju Heian perioda, najpoznatiji kao vođa samurajskog klana Minamoto, koji će poslije njegove smrti uspostaviti Kamakura šogunat.

Yoshitomo se prvi put istakao 1156. kada je izbio tzv. Hōgen ustanak, u kome je umirovljeni car Sutoku i njegov sljedbenik Fujiwara no Yorinaga nastojao preuzeti vlast od cara Go-Shirakawe i Fujiwara no Tadamichija. Ustanak je podijelio i sam klan Minamoto - Yoshitomo se priključio Go-Shirakawi, koji je također uživao podršku klana Taira na čelu sa Taira no Kiyomorijem. Nasuprot tome su se njegov otac Minamoto no Tameyoshi te braća Minamoto no Tametomo, kao i Taira no Tadamasa, stavili na stranu umirovljenog cara. Sukob je završio porazom ustanika i protjerivanjem cara Sutokua.

Iako se Yoshitomo nametnuo kao jedna od vodećih ličnosti u Kjotu, bio je nezadovoljan time što mu je otac, usprkos njegovih molbi za pomilovanje, pogubljen. Još više je bio nezadovoljan rastom moći klana Tira pod Kiyomorijem. Godine 1159. je zbog toga zajedno sa Fujiwara no Nobunorijem izveo puč, prilikom koga je car Go-Shirakawa stavljen u kućni pritvor, a njegov glavni sluga Fujiwara no Michinori ubijen. Na to je reagirao Taira no Kimiyori koji je izveo kontra-udar, porazio Yoshitomoa, koji je izgubio dva sinove Yoshihiru i Tomonagi te prisiljen na bijeg. Car Go-Shirakawa je oslobođen, te je tako završio Heiji ustanak.

Yoshitomo je pobjegao iz Kjota, ali ga je sluga izdao i mučki ubio u provinciji Ovari. Njegova dva preostala sina Minamoto no Yoshitsune i Minamoto no Noriyori su kasnije pomilovana i protjerana. Yoshitomo je, po predaji, ubijen dok se kupao na izvoru tople vode.

Njegov sin Minamoto no Yoritomo će 1180. voditi klan u novom obračunu s klanom Taira, poznatim kao Genpei rat.


Izvori

[uredi | uredi kod]

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Sansom, George (1958). A History of Japan to 1334. Stanford, California: Stanford University Press. pages 256–258.
  • Turnbull, Stephen (1998). The Samurai Sourcebook. London: Cassell & Co. page 60.