Sustjepan

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Sustjepan
Sustjepan is located in Hrvatska
Sustjepan
Sustjepan
Sustjepan na karti Hrvatske
Županija Dubrovačko-neretvanska
Općina/Grad Dubrovnik
Najbliži (veći) grad Dubrovnik
Nadmorska visina 1 - 50 m
Geografske koordinate
 - z. š. 42.67 N
 - z. d. 18.095 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 335
Pošta 20236 Mokošica
Pozivni broj 020
Autooznaka DU
Sustjepan2010.jpg
Sustjepan
Crkva i groblje u Sustjepanu

Sustjepan je naseljeno mjesto koje se nalazi na samom zapadnom ulazu u uže gradsko područje grada Dubrovnika od novoizgrađenog Mosta dr. Franje Tuđmana.

Ime[edit | edit source]

Sustjepan nosi ime po sv. Stjepanu (slavi se 26. prosinca) prvomučeniku. Ujedno je to i desni oltar u crkvi, gdje je i glavni oltar posvećen Gospi od Karmela.

Zemljopisni položaj[edit | edit source]

Sustjepan snimljen sa sjeverne padine brda Srđ

Sustjepan se nalazi u Rijeci dubrovačkoj, na zapadnom ulazu u grad Dubrovnik uz Jadransku turističku cestu, 5 km udaljen od dubrovačke stare gradske jezgre. Nalazi se na zapadnim padinama brda Srđ.

Urbani razvitak[edit | edit source]

Sustjepan se sastoji od niza obiteljskih kuća smještenih na sjeverozapadnim padinama brda Srđ i uz Jadransku turističku cestu. U mjestu se nalaze tri crkve, Sv. Antuna i Sv. Stjepana, te kapelica Sv. Nikole izgrađena na mjesnom groblju i podignuta u spomen na branitelje poginule 6. prosinca 1991. godine, tijekom rata u Hrvatskoj za vrijeme najžešćeg napada JNA i istočnohercegovačkih Srba na Grad Dubrovnik.

Povijest[edit | edit source]

Crkva Sv. Stjepana

Sustjepan je bio jedan od ključnih obrambenih položaja u obrani Dubrovnika a branila ga je i obranila mala grupa branitelja na čelu sa zapovjednikom obrane bojnikom Jakšom Hodakom Jakim te na taj način onemogućila ulaz neprijateljskih postrojbi u Dubrovnik. Cijelo to vrijeme mjesto je bilo okruženo sa tri strane a u njega se moglo doći samo noću uz izuzetan oprez.

Sustjepan je za vrijeme rata bio izložen čestim velikim granatiranjima i pješačkim napadima tijekom kojih je svaka kuća pretrpila velika oštećenja, a nekoliko kuća je u potpunosti izgorilo. Na fasadama nekih kuća, koje još nisu obnovljene, i danas su vidljiva oštećenja.

Gospodarstvo[edit | edit source]

Sustjepan je gospodarski gotovo potpuno nerazvijeno mjesto. U mjestu postoje skladišta za prehrambene i druge proizvode te veliki automehaničarski servis.

Stanovništvo se bavi turizmom i u manjoj mjeri ribarstvom.

Stanovništvo[edit | edit source]

Sustjepan prema popisu stanovnika iz 2011. godine broji 323 stanovnika, koji su većinom Hrvati katolici.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2011.[1]

Napomena: U 2001. nastalo izdvajanjem iz naselja Dubrovnik. Od 1857. do 1931. iskazivano kao naselje.

Promet[edit | edit source]

Sa Dubrovnikom je Sustjepan povezan Jadranskom turističkom cestom kojom prometuju redovite i česte autobusne linije 1, 1A, 1B i 1C prometnog poduzeća Libertas.

Poznati Sustjepanci[edit | edit source]

Izvori[edit | edit source]

Vanjske poveznice[edit | edit source]