Sjedinjene Države Jonskih otoka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Enomenon Kratos ton Ionion Neson
Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων
Stati Uniti delle Isole Ionie
Država pod protektoratom Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Irske
[[Ilirske pokrajine|]]  
1815. – 1864.   [[Kraljevina Grčka|]]

Zastava {{{genitiv}}}

Zastava

Lokacija {{{genitiv}}}
Lokacija {{{genitiv}}}
Glavni grad Krf (grad)
Vlada Republika
Legislatura Parlament
 - Gornji dom Senat
 - Donji dom Zastupnički dom
Historija
 - Uspostavljena 1815.
 - Bečki kongres 9. jun 1815. (potpisan dogovor)
 - Mirovni ugovor iz Londona 1864. 29. mart 1864.
 - Ukinuta 1864.
 - Otoci su predani Kraljevini Grčkoj 28. maj 1864.
Valuta Obol (1818.- 33.)
Grčki lepton (1833.-64.)
Vremenska zona UTC+2

Sjedinjene Države Jonskih otoka (grčki: Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων, Enomenon Kratos ton Ionion Neson, talijanski: Stati Uniti delle Isole Ionie) je bivša država i protektorat tadašnjeg Ujedinjenog kraljevstva Britanije i Irske koja je postojala između 1815. i 1864. godine. Nalazila se na prostoru današnje Grčke na Jonskim otocima, a na kraju je i predana tadašnjoj Kraljevini Grčkoj.

Historija[uredi | uredi kod]

Prije francuskih revolucionarnih ratova, Jonski otoci bili su u sastavu Mletačke Republike. Nakon njenog slabljenja i razgradnje, poslije potpisivanja mira iz Campo Formia 1797. godine sa Napoleonom, arhipelag je anektirala Francuska Republika. Između 1798. i 1799, Carska Rusija zajedno sa Osmanskim Carstvom istjerala je Francuze sa arhipelaga. Okupacione snage ove koalicije osnovale su Republiku Sedam Otoka, koja je egzistirala od 1800. do 1807. godine.

Nakan toga su arhipelag ponovno okupirali Francuzi i uključili ga u svoje Ilirske pokrajine. Dana 2. oktobra 1809. godine, flota Ujedinjenog Kraljevstva pobijedila je francusku flotu kod otoka Zakintos i zauzela otoke Kefaloniju, Kiteru, i Zakintos. Slijedeće godine Britanci su zauzeli otok Lefkadu, ali je najvažniji otok arhipelaga Krf ostao je pod Francuskom upravom sve do 1814. godine.

Na Bečkom kongresu (1814–1815), mirovnoj konferenciji ondašnjih velikih sila, odlučeno je da se Jonski otoci predaju kao protektorat Ujedinjenom Kraljevstvu, te postignut dogovor po kojem je Austrijsko Carstvo dalo Jonskim otocima isti status u međusobnoj trgovini kao i matičnoj državi Velikoj Britaniji. Ovaj dogovor je raticifiran 26. augusta 1817, kada je donešen ustav i time je započeo život ove federacije od sedam otoka.[1]

Ujedinjeno Kraljevstvo, Kraljevina Grčka, Francuska i Carska Rusija potpisale su 29. marta 1864. Londonski mirovni dogovor na osnovu kojeg se arhipelag trebao predati Kraljevini Grčkoj. U skladu s tim, 28. maja 1864. izjavom britanskog visokog komesara za Jonske otoke, otoci su vraćeni Grčkoj.[1]

Države[uredi | uredi kod]

Kao što i službeni naziv govori, Sjedinjene Države Jonskih otoka bile su federacija sastavljena od sedam otočkih država:

Država Glavni grad Broj biranih zastupnika
Krf Krf 7
Kefalonija Argostoli 7
Cerigo (tadašnje talijansko ime otoka, današnja Kitera) Kitera 1 ili 2[2]
Itaka Vati 1 ili 2[2]
Paxi (tadašnje talijansko ime otoka, današnji Paksos) Gaios 1 ili 2[2]
Santa Maura (tadašnje talijansko ime otoka, današnja Lefkada) Lefkada 4
Zante (tadašnje talijansko ime otoka, današnji Zakintos) Zakintos 7

Vlast[uredi | uredi kod]

Otočka vlada bila je organizirana pod predsjedanjem britanskog visokog komesara (Lord High Commissioner) za Jonske otoke kojeg je nominalno postavljao Britanski monarh na prijedlog britanske vlade. Britanija je postavila ukupno deset komesara, između ostalog jedan mandat na otočju odradio je i William Gladstone kao izvaredni komesar. Jonski otoci imali su dvodomni parlament, sastavljen od Predstavničkog doma i Senata.[3] Jonski otoci su imali dva službena jezika, grčki i talijanski.

Povezano[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Hertslet, Edward (PDF). The map of Europe by treaty. str. 1609. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Otoci Cerigo, Itaka i Paxos su birali po jednog zastupnika, a njih troje birali su drugog zastupnika nakon rotacije. Ustav Jonskih Otoka, Član VI
  3. Ustav Jonskih Otoka, Član VII

Literatura[uredi | uredi kod]