Sekunde do katastrofe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Seconds from Disaster
naslovni kadar korišten od 2011. do 2018.
Žanrdokumentarna serija
NaracijaAshton Smith
Richard Vaughan
Peter Guinness
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik/ciengleski
Broj sezona7
Broj epizoda69
Produkcija
Trajanje30/40–50 min.
Producentska kompanija/eNational Geographic Society
Darlow Smithson Productions
DistributerNational Geographic Channel
Emitiranje
Originalni kanalNational Geographic Channel
Kronologija
PrethodiSeismic Seconds
SlijediCritical Situation
Eksterni linkovi

Sekunde do katastrofe (engl. Seconds From Disaster) je američko-britanska dokumentarna TV serija koja se emitira na programu kanala Natutional Geographic Channel. U njoj se istražuju najpoznatije tragedije izazvane ljudskom greškom, ali i prirodne katastrofe. Svaka epizoda prikazuje jednu katastrofu, analizirajući njene uzroke i okolnosti koje su dovele do same katastrofe.

Na početku emisije svakim novim događajem prikaže se sat. U uvodu narator kaže: "Katastrofe se ne događaju tek tako, one su lanac kritičnih događaja. Pomoću naprednih računarskih simulacija odbrojite s nama poslednje sekunde do katastrofe." Kada se istraga u epizodi završi, sat je zamenjen odbrojavanjem do nule.

Epizoda serije sadrži istorijske činjenice, izjave, svedočenja i računarsku simulaciju događaja, hronološki poredane sekundu-po-sekundu do katastrofe.

Epizode[uredi | uredi kod]

1. sezona (2004)[uredi | uredi kod]

# Datum prikazivanja Naslov Katastrofa Datum katastrofe Priroda katastrofe
1 6. jul "Crash of the Concorde"
(Concorde)
Er Frans let 4590 25. jul 2000. pucanje gume, curenje goriva, požar na krilu
Dok supersonični avion Konkord na letu Er Frans 4590 poleće sa aerdoroma Šarl de Gol, u avionu izbija požar i on pada na hotel u Gonesu, pri čemu je poginulo svih 109 putnika i članova posade u avionu i četvoro lica u hotelu.
2 13. jul "Tunnel Inferno" Požar u tunelu Mon Blan 24. mart 1999. Šleper zahvata požar, nejasan prvobitni uzrok.
Šleper koji je prevozio margarin zahvata požar u tunelu Mon Blan, koji povezuje Italiju i Francusku ispod Mon Blana. Poginulo je 39 lica.
3 20. jul "The Bomb in Oklahoma City"
(Oklahoma City)
Bombaški napad u Oklahoma Sitiju 19. april 1995. Kamion-bomba
Zgrada Alfred P. Mara posle napada Kao čin osvete vladi SAD, Timoti Makvej parkira kamion-bombu ispred zgrade Alfred P. Mara u Oklahoma Sitiju. Nekoliko minuta kasnije, bomba uništava zgradu pti čemu je poginulo 168 lica.
4 27. jul "Fire on the Star"
(Fire on board the Star)
Požar na brodu M/S Skandinejvijan star 7. april 1990. Podmetanje požara, zbunjujući dizajn broda, neobučena posuda i jezička barijera
Palikuća podmeće požar na palubi broj 3 broda Skandinejvijan Star. Od dima se ugušilo 158 lica.
5 3. avgust "Derailment at Eschede"
(High Speed Train Crash)
Železnička nesreća kod Ešedea 3. jun 1998. Zamor materijala
Železnička nesreća kod Ešedea Točak Intersiti ekspresa (ICE) No. 884 'Vilhelm Kondrad Rentgen' otpada tokom putovanja u Ešedeu. Voz iskače iz šina i udara u most, pri čemu je poginuo 101 putnik, a povređeno 105.
6 10. avgust "Wreck of the Sunset Limited" Železnička nesreća kod Big Bajo Kanoa 22. septembar 1993. Sudar barže sa mostom u magli, iskrivljene šine
Nakon što jedna od barži udara podnožje mosta kod Big Bako Kanoa, Sanset limited (Amtrakov voz) iskače iz šina dok prelazi mosta, što izazova njegovo rušenje i smrt 47 osoba.
7 17. avgust "Meltdown in Chernobyl" Černobiljska katastrofa 26. april, 1986. Greške u projektovanju reaktora, loše upravljanje
Četvrti reaktor NE Černobilj 2011. godine Od eksplozije u nuklearnoj elektrani Černobilj poginulo je 56 lica, dok je zdravlje na hiljade ljudi i dalje ugroženo.
8 24. avgust "Inferno in Guadalajara"
(Inferno at Guadalajara)
Eksplozije u Gvadalahari 22. april 1992. Galvanska korozija, curenje benzina u kanalizaciju
Nekoliko dana nakon što su stanovnici Gvadalahare požalili na neprijatan miris, od eksplozija benzinskih para u kanalizaciji umrlo je 206 lica.
9 31. avgust "Fire on the Ski Slope" Kaprunska nesreća 11. novembar 2000. Hidraulično ulje je iscurelo na grejač i izazvalo požar
Uspinjača u Kaprunu nekoliko nedelja pre nesreće Uspinjaču zahvata požar dok prolazi kroz tunel u zimovalištu Kaprun, pri čemu je poginulo 155 putnika. Preživelo je 12 lica.
10 5. oktobar "Explosion in the North Sea" Požar na platformi Pajper Alfa 6. jul 1988. Eksplozija TNG, naprsli cevovodi, ljudska greška
Niz eksplozija i požara na Pajper alfi, naftnoj platformi u Severnom moru 176 km od obale Škotske koja je bila prerađena za vađenje prirodnog gasa, rezultuju smrću 167 osoba i rušenjem platforme.
11 12. oktobar "Flood at Stava Dam"
(Flood at Stava)
Rušenje nasipa Stava 19. jul 1985. Loše održavanje i upravljanje, prezasićenje gornje nasipa vodom.
Dva nasipa iznad sela Stava u severnoj Italiji se ruše, što izaziva bujicu blata duž doline reke Stava i smrt 268 seljana.
12 19. oktobar "Collision on the Runway" Avionska nesreća na Tenerifama 27. mart 1977. pilotska greška, pilot pokušava da uzleti pri smanjenoj vidljivosti, a da da prethodno nije proverio da li je pista slobodna.
Simulacija sudara KLM-ov Boing 747 udara u Pan amov Boing 747, izazvaši eksploziju oba na pisti aerodroma Los Rodeos na Kanarskim ostrvima, pri čemu ginu 583 putnika.
13 26. oktobar "Pentagon 9/11"
(Pentagon 9-11)

(Pentagon Plane Crash)

Ameriken erlajns let 77 11. septembar 2001. Otmica aviona, samoubilački napad
Pentagon nekoliko minuta nakon udara Dok Svetski trgovinski centar u Njujorku gori pošto su u njega udarila dva oteta aviona, još jedan oteti Boing 757-200 je namerno usmeren na Pentagon u Vašingtonu, pri čemu su poginula sva 64 putnika u avionu i 124 na zemlji.

2. sezona (2005-2006)[uredi | uredi kod]

# Datum prikazivanja Naslov Katastrofa Datum katastrofe Priroda katastrofe
1 28. jun "Space Shuttle Columbia"
(Columbia's Last Flight)
Katastrofa spejs šatla Kolumbija 1. februar 2003. Rupa u pločama za zaštitu od toplote u levom krilu izazvana komadićem izolacione pene sa spoljašnjeg rezervoara
Poslednje poletanje Kolumbije Dok spejs šatl Kolumbija poleće iz svemirskog centra Kenedi u 16-dnevnu misiju, komad izolacione pene se odvaja od spoljašnjeg rezervoara i oštećuje levo krilo šatla. Dok prilikom povrataka ulazi u Zemljinu atmosferu, šatl se raspada, pri čemu gine svih sedam astronauta.
2 5. jul "Alpine Tsunami" Lavina u Galturu 23. februar 1999. Snežna lavina
Američki vojnici evakuišu turiste iz Galtura U austrijskom alpskom selu Galtur, sneg se nagomilava na planinama koje okružuju selo. Zbog temepraturnih promena tokom tog meseca, formira se jak, ali krhki sloj leda ispod snega. Na dan katastrofe, ledeni sloj puca i nagomilani sneg se obrušava i stvara lavinu. Dva minuta kasnije, lavina pogađa Galtur i zatrpava 57 osoba u snegu, pri čemu gine 31 osoba.
3 12. jul "Motorway Plane Crash"
(Freeway Plane Crash)
Britiš midland let 092 8. januar 1989. Kvar na lopatici usinika, loša obuka pilota u vanrednim situacijama, pilotska greška, gašenje pogrešnog motora
Mesto nesreće 17 godina kasnije Britiš midland let 092, dva meseca star Boing 737-400, uzleće sa aerodroma Hitrou u Londonu na letu za Belfast. U toku leta levi motor trpi kvar na lopatici usisnika. Promene u dizajnu sistema za uvođenje vazduha u kabini i performanse motora navode pilote da isključe pogrešan motor i da se pripreme za prinudno sletanje na aerodromu Ist Midlands, koji je odmah do autoputa M1 kod Kegvorta. Na prilazu aerodromu oštećeni levi motor se u se kvari u potpunosti i zahvata ga požar. Posada pokušava da jedri avionom do pisti, ali se odbija od autoputa i pada u rov pored puta, pri čemu gine 47 osoba.
4 26. jul "Mount St. Helens Eruption" Erupcija vulkana Sent Helens 18. maj 1980. Bujica lave koju su izazvali zemljotres, vulkanska erupcija, lahari, odroni
Erupcija Sent Helensa 15. maja 1980. Vulkan Sent Helens u udaljenom delu države Vašington eruptira prvi put za 123 godine. Severna strana kupe se odranja nakon malog podrhtavanja. To izaziva odron koji uklanja vrh vulkana i izaziva erupciju. Erupcija vulkana Sent Helens ubija 57 osoba.
5 16. avgust "Zeebrugge Ferry Disaster"
(Capsized in the North Sea)
MS Herald of Fri Enterprajz 6. mart 1987. Greška posade
MS Herald of Fri Enterprajz 1984. godine Britanski trajekt MS Herald of Fri Enterprajz isplovljava iz luke Zebriž u Belgiji. Posada je ostavila otvorena vrata leve strane pramca i voda ulazi na palubu za automobile. Zbog velike količine vode koja je ušla, trajekt tone i ginu 193 osobe.
6 30. avgust "Kobe Earthquake"
(Killer Quake)
Zemljotres u Kobeu 17. januar 1995. Zemljotres, loš dizajn i konstrukcija zgrada i saobraćajnica
Ulica u Kobeu posle zemljotresa Japanski grad Kobe je pogodio veliki zemljotres koji je uništio većinu zgrada u gradu. Mnoge tradicionalne kuće se ruše zbog teških krovova i slabih zidova. U priobalnim delovima grada dolazi do odrona zemljišta. 6.434 osoba je poginulo u najgoroj japanskoj mirnodopskoj nesreći do Zemljotresa u Tohoku.
7 13. septembar "Crash Landing at Sioux City"
(Crash Landing in Sioux City)
Junajted erlajns let 232 19. jul 1989. Katastrofalni kvar motora, zamor materijala, gubitak hidraulike, nekontrolisano sletanje
Junajte erlajns let 232, Mekdonel Daglas DC-10, gubi hidraulički pritisak nakon što su se krilca motor broj 2 montiranog na repu aviona otkinula i raspaka. Jedine operativne kontrole su kontrole potiska, koje dozvoljavaju samo skretanje na desnu stranu. Piloti pokušavaju da slete na pistu u gradu Sijuks Siti. Dok se DC-10 spušta ka pisti 6 puta brže od normalne brzine sletanja, on se okreće na desno, što izaziva njegov raspad na tri dela i eksploziju. 111 od 285 u avionu je poginulo u prinudnom sletanju.
8 20. septembar "The Bali Bombing"
(Disco Bombing)
Bombaški napad na Baliju 12. oktobar 2002. Bombaš samoubica, kamion-bomba i bomba aktivirana mobilnim telefonom.
Bombaši na Baliju pokušavaju da detoniraju bombe na tri različite lokacije. Prvo, bombaš-samoubica aktivira bombu u malom noćnom klubu preko puta Sari kluba, drugog noćnog kluba. Druga bobma, avion napunjen eksplozivom parkiran ispred Sari kluba eksplodira 15 sekundi kasnije. 14 sekundi kasnije, treća daljinski aktivirana bomba eksplodira ispred američkog konzulata. Ukupan broj žrtava je 202.
9 27. septembar "Hotel Collapse Singapore"
(Hotel Collapse)
Nesreća u hotelu Nju vorld 15. mart 1986. Građevinska greška, loša procena opterećenja, pad stuba
Hotel Nju vorld se ruši zbog sve većih mikronaprslina u stubovima koji padaju. Naprsline izaziva dodatno opterećenje postavljeno na hotel. Nakon sedam dana spasavanja, 17 osoba je spašeno, dok je poginulo 33.
10 18. oktobar "TWA 800"
(TWA Flight 800)
(The Last Flight of TWA 800)
Trans vorld erlajns let 800 17. jul 1996. Eksplozija centralnog rezervora za gorivo verovatno izazvana parama goriva koje je zapalio kratki spoj.
Izvađena olupina aviona Trans vorld erlajns let 800 poleće iz Njujorka sa aerodroma Džon F. Kenedi za Pariz sa 80 minuta kašnjenja. Nakon samo 12 minuta leta, dešavaju se kratki spojevi para goriva u centralnom rezervoaru. Eksplozija izaziva otpadanje nosa aviona. Avion nastavlja da se raspada dok pada u okean, pri čemu ine svih 230 osoba u avionu.
11 1. novembar "Paris Train Crash"
(Runaway Train)
Železnička nesreća u stanici Lion 27. jun 1988. Kvar kočnica koju je izvalo povlačenje kočnica u slučaju nužde jednog putnika i greška posade.
Voz koji saobraća između Pariza i prigradskih naselja je primoran da se zaustavi u Melunu kada je jedna žena povukla kočnice u slučaju nužde. Posada je ponovo namestila kočioni sistem da bi voz mogao da krene. Oni prave niz grešaka zbog kojih voz ne može da koči i uspori. Kada stiže na stanicu Lion, voz udara u drugi voz parkiran na stanici, pri čemu gine 56 osoba.
12 15. novembar "The Hindenburg"
(Hindenburg Airship)
(Hindenburg Air Ship)
Nesreća Hindenburga 6. maj 1937. curenje vodonika, statički elektricitet
Cepelin Hindenburg nekoliko sekundi pošto ga je zahvatio požar Cepelin LZ 129 Hindenburg se približava stanici Lejkharst radi sletanja. Električna pražnjenje su izazvala nagomilavanje električnih nelektrisanja na površinu cepelina. Džepelin pravi dva oštra okreta dok se približava aerodromu, nešto za šta Hindenburg nije bio konstruisan. Uže na jednom od mehova sa vodonikom puca i buši meh. Kada su konopci za pristajanje natopljeni kišom dotaknu tlo, varnica usled statičkog elektriciteta pali iscureli vodonik. Cepelin zahvata požar i pada na zemlju, pri čemu gine 35 od 97 osoba na njemu i jedan radnik na zemlji.
13 13. decembar "Puerto Rico Gas Explosion" Eksplozija Umberto Vidal 21. novembar 1996. curenje propana
Zgrada Humberto Vidal nakon eksplozije Nekoliko dana, neprijatan miris izlazi oko prodavnice obuće Umberto Vidal u San Huanu. Miris izaziva curenje propana iz nemapiranog gasovoda u zakočenoj ulici blizu prodavnice. Gas nije primećen zbog pogrešnih tehnika traženja gasa. Zatim, klima uređaj sa lošom izolacijom se uključuje, što izaziva varniju koja pali propan i prodavnica eksplodira, pri čemu ginu 33 osobe.
14 10. januar 2006. "Skywalk Collapse"
(Hotel Skywalk)
Rušenje viseće staze u hotelu Hajat ridžensi 17. jul 1981. Građevinska greška
Hotel posle nesreće 1.500 osoba se okupilo za igranku u hotelu Hajat ridžensi u Kanzas Sitiju. Viseće staze na drugom i četvrtom spratu, obešene na čelične šipke, se obrušavaju. U padu je poginulo 114 osoba. Ovo je najteža nesreća usled građevinske greške u SAD.
15 28. mart 2006. "Amsterdam Air Crash"
(Schiphol Plane Crash)
(Plane Crash in the Suburbs)
El Al let 1862 4. oktobar 1992. Zamor materijala kod sigurnosne igle, sudar motora
Posledice nesreće El Al let 1862, teretni avion Boing 747-200F, poleće sa aerodroma Shiphol kod Amsterdama. Zamor materijala kod sigurnosne igle koja drži unutrašnji motor sa desne strane se lomi i izaziva otpadanje motora. Motor pri punoj brzini udara u spoljašnji motor i oštećuje oko 10 metara krila. Zbog toga uzgon dva krila nije u ravnoteži, ali pri trenutnoj brzini avion uspeva da ostane u vazduhu u relativnoj ravnoteži. Osam minuta kasnije, kada posada usporava avion zbog prinudnog sletanja na Shiiphol, avion se naglo naginje udesno i gubi visinu. Van kontrole avion udara u višespratnicu i ubija 43 osobe.
16 18. april 2006. "Russia's Nuclear Sub Nightmare"
(Sinking of the Kursk)
(The Kursk)
Eksplozija na podmornici Kursk 12. avgust 2000. curenje hidrogena, hemijska reakcija, loše održavanje
Tokom vežnje, iz torpeda na Kursku curi hidrogen. Hidrogen reaguje sa rđom u podmornici i eksplodira u prednjem delu Kurska. Iako je podmornica opremljena zidovima koji mogu da izdrže eksplozije, eksplozija se širi kroz ventilacione otvore. 125 sekundi kasnije, još jedna ekplozija potresa podmornicu. Podmornica tone i gine 95 mornara, dok se 23 mornara povlači u zadnji deo podmornice. Dok čekaju spasioce, specijalne ploče koje proizode kiseonik za disanje padaju na nauljen pod, koja izaziva rekaciju koja ubija preživele mornare.
17 19. May 2006. "King's Cross Fire"
(Kings Cross Fire)
(London's Subway Inferno)
Požar na stanici Kigs kros 18. novembar 1987. Bačena šibica, tunelski efekat
Ambulatna i vatrogasna kola na stanici Kings kros Nepoznati pušač baca upaljenu šibicu kroz prorez između stepenica drvenog pokretnog stepeništa u podzemnoj stanici King kros, koja pali masnoće i nataloženi otpad. Primetivši požar, nepoznata osoba pritiska dugme za slučaj opasnosti da zaustavi stepenište. Iako se veći deo plamena nije video, ceo prostor ispod stepeništa uskoro zahvata požar. Kako požar raste, izaziva zagrevanje stepeništa. Stepenište se zagreva toliko da, zahvaljujući svom nagibu, se pali i izbacuje vatreni mlaz iz stepeništa, pri čemu gine 31 osoba na blagajni 20 metara dalje.
18 27. jun 2006. "US Embassy Bombings"
(American Embassy Bombing)
(Nairobi Bombing)
Bombaški napad na američke ambasade 1998. 7. avgust 1998. Kamion-bomba
Američka ambasada u Najrobiju posle napada Kamioni-bombe uništavaju američke ambasade u Dar es Salamu i Najrobiju ubivši 257 osoba i ranivši više hiljada. Osama bin Laden i Al Kaida su odgovorni za napade.
19 11. jul 2006. "Florida Swamp Air Crash"
(Everglades Plane Crash)
(Florida Air Crash)
Valudžet let 592 11. May 1996. Aktviranje generatora kiseonika, požar u letu
Simulacija pada aviona Valudžet let 592, Mekdonel Daglas DC-9 sa 110 osoba u sebu, leti za Atlantu iz Majamija. Dok avion rola za poletanje, istrošeni generatori kiseonika koji se prenose u teretnom odeljku se sami aktiviraju. Kiseonik se pali u pregrejanom držaču. Ubrzo nakon poletanja, požar u teretnom odeljeku se toliko proširio da je pilotska kabina izgorela u požaru. Avion gubi kontrolu i pada u močvaru Everglejds. Nema preživelih, a olupinu je progutala močvara.

3. sezona (2006-2007)[uredi | uredi kod]

# Datum prikazivanja Naslov Katastrofa Datum katastrofe Priroda katastrofe
1 25. jul 2006. "Titanic"
(Sinking of the Titanic)
Titanik april 14–15, 1912. Sudar sa ledenim bregom, nekvalitni zakivci
Titanik 4 dana pre nesreće Titanik na svom prvom putovanju iz Sauthemptona za Njujork sa 2000 osoba na sebi udara u ledeni breg. Zakivci koji drže trup se kidaju pri udaru, što omogućava vodi curi u prvih pet komora, jednu više nego što brod može da izdrži i da ostane na površini. Ispostavlja se da brod nije opremljen sa dovoljnim brojem čamaca za spasavanje. U rokuod dva sata, brod tone, ponevši u smrt 1517 osoba.
2 15. avgust 2006. "Aircraft Carrier Explosion" Požar na USS Forestal 29. jul 1967. Slučajno ispaljivanje projektila u naoružane avione prouzrokuje eksplozije municije i goriva
Požar na Forestalu Avion-lovac na nosaču aviona USS Forestal se priprema za let tokom Vijetnamskog rata. Električni talas u kombinaciji sa uklonjenim mehanizmima zaštite i izmenjenim procedurama naoružavanja aviona prouzrokuju slučajno ispaljivanje rakete Zuni. Raketa pogađa drugi napunjeni i naoružani avion, što izaziva požar koji detonira razne tipove municije. Požar se širi ispod palube. U nesreći je poginulo 132 članova posade, 161 je ranjen dok je dvoje nestalo i smatraju se mrtvim.
3 6. septembar 2006. "Plane Crash in Queens"
(New York Air Crash)
Ameriken erlajns let 587 12. novembar 2001. Greška u projektovanju, pilotska greška, nepropisna upotreba kormila
Mesto udara Ameriken Erlajns let 587, Erbas A300-600R, poleće sa aerodroma Džon F. Kenedi za Santo Domingo. Ubrzo nakon poletanja, A300 nailazi na turbulenciju koji je prouzrokovao Boing 747 Džepen erlajnsa, zbog čega se avion naglo trese. Pilot pokušava da čvrsto upravlja avionom, ali su turbulencije toliko ekstremne da preopterećuju dodatke između trupa i vertikalnog stabilizatora, zbog čega otpadaju. Posle toga otpada i vertikalni stabilizator. Bez vertiklanog stabilizatora da pruži stabilnost, avion se otima kontroli i pada na Rokavej u Kvinsu, pri čemu gine svih 260 osoba u avionu i petoro na zemlji.
4 13. septembar 2006. "Munich Olympic Massacre"
(Munich Olympics Massacre)
(Olympic Hostage Crisis)
Minhenski masakr septembar 5–6, 1972. Uzimanje talaca, eksplozija helikoptera zbog ručne granate, nesupešan pokušaj spasavanja
Apartmani izaelskih sportista Tokom olimpijskih igara u Minhenu, 11 izraelskih sportista su oteli palestinski teroristi. Teroristi traže od izraelske vlade da oslobodi palestinske zatovrenike u svojim zatvorima u zamenu za taoce. Pokušaj spasavanja na vojnom aerodromu bazi Firstefeldbruk polazi naopako i do 12 sati sledećeg dana, ubijeno je 17 osoba.
5 20. septembar 2006. "Superstore Collapse"
(Department Store Collapse)
Pad robne kuće Sampung 29. jun 1995. Greška u projektovanju, pomeranje klima-uređanja, mito
Tri klima-ureađa na krovu petospratne robne kuće Sampung u Seulu su premeštni. Dve godine kasnije, stub na petom spratu puca usled vibracija klima uređaja, zbog čega se robna kuća ruši. Robna kuća nije bila zatorena uprkos ocenama o njenoj nebezbednosti, zbog čega gine 501 osoba.
6 27. septembar 2006. "Plane Crash in the Potomac"
(Washington Air Crash)
(Potomac)
Er Florida let 90 13. januar 1982. Ledeni uslovi, pilotska greška
Er Florida let 90, Boing 737-200, poleće sa aerodroma u Vašingtonu za Majami, sa 79 putnika i članova posade. Poletanje aviona je odlagano satima zbog loših vremenskih uslova, zbog čega se na avionu taloži led, koji remeti tok vazduha iznad krila. Nekoliko sekundi nakon poletanja, avion pada i udara u Most u 14. ulici. Avion se odbija unazad i pada u zaleđenu reku Potomak. Pet osoba je spašeno, dok je poginulo 78 osoba, od čega četvoro na mostu.
7 25. oktobar 2006. "Asian Tsunami" Cunami u Indijskom okeanu 2004. 26. decembar 2004. zemljotres, cunami
Banda Aceh posle cunamija Drugi najveći zemljotres u poslednjih 40 godina, jačine 9,3, pogađa grad Banda Aceh u Indoneziji. Zemljotres pokreće cunami koji odnosi živote oko 230.000 osoba na obalama celog Indijskog okeana.
8 15. novembar 2006. "Comet Air Crash"
(Crash of the Comet)
BOAC Flight 781
South African Airways Flight 201
8. BOAC 781: januar 10, 1954
SAA 201: april 1954.
Greške u projektovanju, zamor materijala
Deo spašene olupine de Heviland Kometa, prvi putnički mlazni avion na svetu, poleće iz Rima, ali se raspada iznad Tirenskog mora nakon 26 minuta leta, pri čemu gine 35 osoba. Tri meseca kasnije, druga kometa pada u more, na isti način. Ispotavlja se da se u oba slučaja aluminijumski trup raspao. Otkrilo se da je uzrok zamor materijala, kome su doprineli faktori kao što su povećavanje pritiska u kabini češće i više nego što je prethodno uočeno, uglasti dizajn otvora na trupu kao što su prozori i nedovoljno poznavanje ponašanje metala pri uslovima leta na velikim visinama. Istraga je dovela do unapređenja metalurškog proceza izrade aviona.
9 29. novembar 2006. "Chicago Air Crash"
(Flight Engine Down)
(Chicago Flight 191)
Amerikan erlajns let 191 25. May 1979. Loše održavanje, zamor materijala, gubitak hidraulične tečnosti za prekrilca u levom krilu
Mesto pada aviona Amerikan erlajns let 191, Makdonel Dalgas DC-10, poleće sa čikaškog aerodoma O'Her. Dok avion uzleće, motor na levom krilu otpada i zanosi se iznad krila, pada na pistu i ostavlja rupu napadnoj ivici levog krila. Gubitak hidraulične tečnosti iz oštećenog krila dovodi do smanjenja hidraučičnog pritiska, zbog čega se predkrilca na levom krilu uvlače i ostavljanju levo krilo bez uzgona. Zbog takve asimetričnog stanja krila DC-10 se naglo naginje na levu stranu, skoro se okrenuvši naopako. Avion udara u auto-prikolicu, pri čemu ginu sve osobe u avioni i dve osobe na zemlji. Oktriveno je da je uzrok nepridržavanje propisa za održavanje aviona zarad uštede u vremenu i novci koju je usvojio Ameriken erlajns, dok je dizajn aviona DC-10 koji nije uključivao rezervne sistem kontrole ocenjen kao doprinoseći faktor.
10 6. decembar 2006. "Texas Oil Explosion"
(Texas Refinery Disaster)
(Oil Fire in Texas)
Ekplozija u rafineriji u Teksas Sitiju 23. mart 2005. Ljudska greška
Gašenje požara u rafineriji U rafinerija Britiš petroleuma u Teksas Sitiju, testiranje destilacionog tornja polazi naopako. Tečni otpad se nagomilava i šiklja iz tornja za izduvavanje. Otpadne pare za zapljaujuju i eksplodiraju i uništavaju cisternu parkiranu nepropisno blizu tornju za izduvavanje. Gine 15 radnika.
11 2. januar 2007. "Tornado Outbreak" Super izbijanje april 3–4, 1974. Nastajanje tornada iz olujnog oblaka
Najjače izbijanje tornada u istoriji oslovađa 149 tornada u 13 američkih saveznih država i jednu kanadsku pokrajinu. Uništeno je na hiljade domova i poginulo je preko 350 osoba. 5000 osoba je povređeno i/ili je ostalo bez doma. Ova epizoda je fokusirana na 149 tornada koji su pogodili SAD.
12 31. januar 2007. "Space Shuttle Explosion"
(Space Shuttle Challenger)
Katastrofa spejs šatla Čelendžer 28. januar 1986. Neuspeh O-prstena da se zatvore zbog ledenih uslova, jaka vazdušna struja
Čelendžer nakon eksplozije Spejs šatl Čelendžer uzleće iz Svemirskog centra Kenedi na misiju STS-51-L. Ledeno vreme prouzrokuje da se O-prsten na jednom od spojeva ne raširi dovoljno zbog čega iz rakete-nosača curi vreli gas koji oštećuje dno spoljašnjeg rezervoara. Međutim, aluminijumska šljaka koje nastaje od čvrstog raketnog goriva se nagomilava i zapušava spoj. 58 sekundi kasnije jaka vazdušna struja odbacuje aluminijumsku šljaku sa spoja, zbog čega raketno gorivo može ponovo da curi. 15 sekundi kasnije, spoljašnji rezervoar se raspada, raketa-nosač se odvaja, a aerodinamičke sile rasturaju Čelendžer u deliće koji padaju u Atlantski okean. Poginulo je svih sedam astronauta.
13 7. mart 2007. "Erupcija Montserata"
(Montserrat)
(When the Volcano Blew)
Erupcija Sufrijer Hilsa 1995-1997. 18. jul 1995 – 26. decembar 1997. vulkanska erupcija, odron vrha vulkana, piroklastični tok
U julu 1995. vulkan Sufrijer Hils na karipskom ostrvu Montserat počinje da izbacuje pepeo nad ostrvu. Glavni grad na ostrvu Plimut je evakuisan. Dve godine kasnije, Sufrijer Hils eruptira naglo. Piroklastični tokovi se spuštaju niz planinu i uništavaju Plimut i aerodrom Brambl, pri čemu gine 19 osoba. Erupcija izaziva manji cunami. Ova epizoda se fokusira na događaje od 25. jula 1997.

4. sezona (2011)[uredi | uredi kod]

# Datum prikazivanja Naslov Katastrofa Datum katastrofe Priroda katastrofe
1 5. septembar 2011. "9/11" Napadi 11. septembra 11. septembar 2001. teroristički napad
Ameriken erlajns udara u kulu STC Dva aviona su namerno usmerena u dve kule Svetskog trgovinskog centra, a jedan na Pentagon. Četvrti avion je pao u ruralni deo Pensilvanije.
2 12. septembar 2011. "Pearl Harbor" Napad na Perl Harbor 7. decembar 1941. ratna akcija
Napad na Perl Harbor viđen iz japanskog aviona Japanske snage napadaju američka vojna postrojenja u i oko Perl Harbora i uvlače SAD u Drugi svetski rat.
3 19. septembar 2011. "Paddington Train Collision" / "Paddington Rail Disaster" Železnička nesreća kod Ledbrouk Grouva 5. oktobar 1999. prolazak kroz crveno svetlo
Dva voza su se sudarila kod železničkog čvora Ledbrouk Grouv kod železničke stanice Padington pošto mašinovođa jednog voza nije zaustavio svoj voz na crveno svetlo.
4 26. septembar 2011. "Collision at 35,000 Feet"/ "Death in Mid-Air" Sudar aviona iznad Iberlingena 1. jul 2002. Sudar aviona u letu kao posledica neadekvatne obuke osoblja za kontrolu leta
Računarska simulacija sudara Avioni Baškirijan erlajnsa i DHL ekspresa su se sudarili iznad Iberlingena. U padu oba abiona, poginula je 71 osoba. Vazduhoplovnog kontrolora koji je radio za vreme nesreće je kasnije ubio arhitekta koji je u nesreći izgubio suprugu i dvoje dece.
5 3. oktobar 2011. "Cable Car Collision" Nesreća u Kavalezeu 3. februar 1998. Kontrolisani let u teren
Niskoleteći Notrop Graman EA-6B Prauler američkog Marinskog korpusa je udario u noseći kabl viseće uspinjače kod italijanskog letovališta Kavaleze i pokidao ga. Kabina uspinjače pada na zemlju i ubija sve putnike u sebi. Avion je bezbedno sleteo.
6 10. oktobar 2011. "Bhopal Nightmare" Bopalska katastrofa decembar 2–3, 1984. Industrijska katastrofa, loše upravljanje, pokvarena oprema, trovanje gasom
Fabrika Junion karbajd 2008. godine U gradu Bopal otrovni gas je iscureo iz hemijske fabrike Junion karbajd, što je prouzrokovalo smrt oko 3.000 osoba.

5. sezona (2012)[uredi | uredi kod]

# Datum prikazivanja Naslov Katastrofa Datum katastrofe Priroda katastrofe
1 11. mart 2012. "Japan's Nuclear Nightmare" / "Fukushima" Fukušimska katastrofa 11. mart 2011. Nuklearna katastrofa kojoj je doprineo zemljotres i cunami
Fukušima 1 tokom havarije Veliki zemljotres i cunami blizu obale Japana izazivaju topljenje jezgra u nuklearnoj elektrani Fukušima 1.
2 18. mart 2012. "The Bismarck" Nemački bojni brod Bizmark 27. May 1941. ratna akcija
Bizmark na početku operacije Vežba Rajna Loše sprovedena akcija i okršaj sa britanskim ratnim brodovima i avionima.
3 25. mart 2012. "Mountain Tsunami" Nesreća na brani Vajont 9. oktobar 1963. Plavni talas koji je izazvao odron u veštačko jezero
Selo Longarone posle nesreće Odron sa planine Tok u veštačko jezero brane Vajont je izazvao džinovski plavni talas koji je uništeo selo Longarone i druga sela, odnevši živote preko 2000 osoba.
4 1. april 2012. "Waco Cult" Opsada Maunt Karmela 19. februar 28–april 1993. policijska racija, pucnjava, požar
Maunt Karmel gori za vreme akcije Nakon 51-dnevne opsade ranča naoružane verske sekte, Federalni istražni biro pokušava da okonča okršaj upotrebom suzavca, ali izbija požar koji odnosi život oko 80 osoba.
5 15. april 2012. "Deepwater Horizon" Eksplozija Dipvoter horajzona 20. april 2010. curenje nafte i požar
Požar na Dipvoter horajzonu Niz odluka i grešaka dovodi do najvećeg curenja nafte u istoriji i smrti 11 radnika na platformi.
6 22. april 2012. "Massacre in Mumbai" Napadi u Mumbaju 26. novembra 2008. 26. novembar 2008. teroristički napadi
Indijska policija pretražuje ulice mumbajskog kvarta Kolaba Teroristi napadaju dva luksuzna hotela, jevrejski obrazovni centar, kafić i železničku stanicu u Mumbaju i ubijaju 166 osoba.

6. sezona (2012-2013)[uredi | uredi kod]

# Datum prikazivanja Naslov Katastrofa Datum katastrofe Priroda katastrofe
1 22. jul 2012. "Norway Massacre: I Was There" Napadi u Norveškoj 22. jula 2011. 22. jul 2011. teroristički napad
Centar Osla 15 minuta nakon napada Anders Bering Brejvik postavlja bombu u Oslu nedaleko od sedišta norveške vlade, a kasnije napada omladinski kamp Radničke partije na ostrvu Utoja i ubija desetine osoba, uglavnom mladih ljudi. Faktor koji su omogućili Brejviku da izvrši napade su nepripremljenost norveške vlade na terorističke napade.
2 5. novembar 2012. "Jonestown Cult Suicide" Ubistva/samoubistva u Džounstaunu 18. novembar 1978. Cult Suicide
Vođa sekte Hram naroda Džim Džouns podstiče najveće masovno ubistvo/samoubistvo u američkoj istoriji sa 909 mrtvih članova sekte, kao i napad na misiju koju je predvodio američki kongresmen Leo Rajan.
3 12. novembar 2012. "Fire in the Cockpit" Sviser let 111 2. septembar 1998. Požar u letu dovodi do kvara na električnim instalacijama
Olupina aviona Požar izbija na Sviser letu 111, koji oštećuje vitalne sisteme i izaziva pad aviona u Atlantski okean kod obale Nove Škotske pri čemu ginu sve osobe u avionu. Požar je izazvala loša izolacija u sistemu za zabavu u odeljku za prvu klasu.
4 19. novembar 2012. "Black Hawk Down" Bitka u Mogadišu oktobar 3–4, 1993. ratna akcija
Američki vojnici tokom akcije Plan hapšenja Mohameda Farah Aidida koji je osmislila američka vojska u Somaliji se pretvorila u gradsku bitku kada Somalijci obaraju dva helikoptera crni jastreb. U bici je poginulo 18 američkih rendžera i oko 1000 Somalijaca.
5 26. novembar 2012. "Into The Death Zone" Nesreća na Maunt everestu 1996. 10–11 May 1996. loše vreme
Devet alpinista je izgubilo život zbog smrzavanja.
6 3. decembar 2012. "Terrified Over Tokyo" Džepen erlajns let 123 12. avgust 1985. otpadanje delova sa aviona u letu
Hermetička pregrada na avionu puca, uništava vertikalni stabilizator i prekida sva četiri vitalna hidraulična sistema aviona. Posada je uspela da održi avion u vazduhu 32 minuta sve dok nije udarila u planinu Osutaka. Od 524 putnika i članova posade preživele su 4 osobe.
7 10. decembar 2012. "Runaway Train" Železnička nesreća kod Amagasakija 25. april 2005. iskakanje iz šina
Prigradski voz sa sedam vagona iskače iz šina pred stanicom Amagasaki, pri čemu je 107 osoba poginulo, a 562 ranjeno.
8 17. decembar 2012. "Nagasaki - The Forgotten Bomb" Atomsko bombardovanje Nagasakija 9. avgust 1945. ratna akcija
Eksplozija bombe nad Nagasakijem Tokom poslednjih dana Drugog svetskog rata, američko vazduhoplovstvo bombarduje gradove Hirošimu i Nagasaki i ubija hiljade osoba.
9 27. decembar 2012. "Sinking The Coventry" Potapanje HMS Koventri 25. maj 1982. ratna akcija
Tokom Foklandskog rata niskoleteći argentski avioni A-4 Skajkok pogađaju i u roku od 20 minuta potapaju HMS Koventri.
10 7. januar 2013. "Chinook Helicopter Crash" Pad činuka 1994. 2. jun 1994. Kontrolisani let u teren
Helikopter činuk Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva pada u Severnoj Irskoj.