Sekst Julije Frontin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sekst Julije Frontin

Sekst Julije Frontin (Sextus Julius Frontinus, cca. 40 - 103) bio je rimski aristokrat, vojskovođa i pisac, najpoznatiji kao autor traktata na temu izgradnje i održavanja akvadukta, kao i vojne taktike.

Političku karijeru je započeo 70. kao pretor, a godine 75. je poslan za guvernera Britanije, gdje je naslijedio Kvinta Petilija Cerijalisa. Na tom mjestu je pokorio Silure. Godine 78. ga je naslijedio Gnej Julije Agrikola. Po povratku u Rim je godine 95. imenovan komesarom za vodu Rimu, te je u tom svojstvu nakon inspekcije akvadukta napisao detaljan izvještaj u dvije knjige, danas poznat kao De aquaeductu i koji se smatra jednim od najvažnijih izvora o inženjerskim dostignućima rimskog doba. Napisao je i traktat o vojnim naukama, koji je izgubljen, ali je zato očuvana Strategmata, zbirka ratnih lukavstava iz grčke i rimske historije.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]


Prethodi:
Quintus Petillius Cerialis
rimski guverneri Britanije Slijedi:
Gnaeus Julius Agricola

Izvori[uredi | uredi kod]

See also:

  • Herschel, C, The Two Books on The Water Supply of the City of Rome of Frontinus, (trans with explanatory chapters) New England Water Works Association (1973).
  • Ashby, Thomas., The Aqueducts of Rome, Oxford, 1934.
  • Hodge, A.T. (2001). Roman Aqueducts & Water Supply, 2nd ed. London: Duckworth.