The Seven Year Itch

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Sedam godina vernosti)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Seven Year Itch
RežijaBilly Wilder
ProducentCharles K. Feldman
Billy Wilder
ScenarioGeorge Axelrod
Billy Wilder
PredložakThe Seven Year Itch; autor:
George Axelrod
UlogeMarilyn Monroe
Tom Ewell
Studio20th Century Fox
Datum(i) premijere
1. 6. 1955 (1955-06-01)
Trajanje105 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1,800.000 $
Bruto prihod12,000.000 $(SAD)[1]
$6,000.000 (iznajmljivanja u SAD)[1]

The Seven Year Itch (sh. Sedmogodišnji svrabež [α 1], na prostoru bivše Jugoslaviji poznatija pod naslovom Sedam godina vjernosti, je američka filmska komedija snimljena u režiji Billyja Wildera i premijerno prikazana 1955. godine, najpoznatija po antologijskoj sceni u kojoj zrak iz podzemnog šahta podiže haljinu Marilyn Monroe.

Predstavlja adaptaciju istoimenog teatarskog komada Georgea Axelroda. Protagonist filma, koga tumači Tom Ewell (koji je također nastupio u originalnoj brodvejskoj predstavi) je muškarac koji prolazi kroz krizu srednjih godina i čiju vjernost prema supruzi i porodici na iskušenje stavlja dolazak lijepe susjede (koju tumači Monroe). Film je postigao veliki uspjeh i kod publike i kritike, ali ga se Wilder kasnije odrekao, objasnivši da je scenario originalne likove i radnju značajno promijenio kako bi ih uskladio sa tada još uvijek važećim, i izuzetno strogim hollywoodskim cenzorskim kodeksom.

Radnja[uredi | uredi kod]

Šta se dešava kada oženjeni muškarac sa Menhetna pošalje ženu i sina na odmor i ostane sam kod kuće? To zavisi isključivo od okolnosti u kojima se usamljeni muž nađe, a okolnosti nisu nimalo povoljne po Ričarda Šermana i njegovu suprugu.

Kao i mnogi muževi sa Menhetna Ričard leti šalje ženu i sina na odmor van grada, a sam ostaje da radi. Iako uživa u privremenoj samoći i prednostima momačkog života, on je rešen da ne švrlja i ostane veran ženi koju zaista voli. Ali šta muškarac da radi kada se na sprat iznad doseli nekonvencionalna, izazovna i raskošna plavuša - rečju Merilin Monro? I da, to je onaj film u kome nalet vazduha iz podzemne železnice zadiže njenu haljinu...

Uloge[uredi | uredi kod]

V. također[uredi | uredi kod]

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Doslovni prijevod predstavlja kolokvijalni izraz za šugu. U prenesenom smislu, odnosno značenju koga je popularizirala originalna drama i film, on označava psihološki koncept tzv. sedmogodišnje krize, odnosno period nakon koga se gubi interes za partnera u braku ili vezi.

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]