Saobraćaj u Danskoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Eresundski tunel-most omogućio je neposrednu vezu železnicom Danske sa Skandinavijom
Karta železnica Danske sa naznačenim glavnim pravcima

Danska spada u severnije zemlje Evrope i prestavlja glavnu vezu srednje Evrope i Skandinavije. Takođe, Danska spada i u zemlje sa veoma dugom obalom naspram svoje veličine i predstavlja pravu pomorsku "raskrsnicu" evropskih pomorskih puteva u njenom severnom delu. Saobraćaj u Danskoj je veoma razvijen, pa su mnoge prirodne prepreke, poput rascepkanosti države na brojna ostrva, već savladane ili značajno umanjene.

Danska ima razvijen drumski, železnički, vazdušni i vodeni saobraćaj. Najvažnije saobraćajno čvorište u državi je prestonica Kopenhagen.

Farska ostrva su posebna samoupravna jedinica u okviru Danske. Pogledati: Saobraćaj na Farskim ostrvima

Železnički saobraćaj[uredi | uredi kod]

Železnička stanica u Orhusu

Državno preduzeće nadležno za železnicu su "Danske državne železnice", ali postoje i manja preduzeća iz ove oblasti. Od njih privatna preduzeća imaju upravu nad 508 km železnice.

Ukupna dužina železničke mreže standardnog koloseka u Danskoj je 2.829 km (1998. godine), od čega je elektrifikovano je 600 km železnice. Sve pruge u Danskoj su standardne širine koloseka. Postojeće pruge dvostrukog koloseka duge su ukupno 760 km.

Važne železničke linije u Danskoj su:

Kopenhagen poseduje sve vrste savremene gradske železnice: metro, tramvaj i prigradsku nadzemnu železnicu.

Železnička veza sa susednim zemljama:

Drumski saobraćaj[uredi | uredi kod]

Autoput blizu Odensea
Most Velikog Pojasa

Pogledati: Autoputevi u Danskoj

Ukupna dužina drumskih puteva u Danskoj je 71.437 km, sve sa čvrstom podlogom (1998. godine). Iste godine je dužina autoputeva u državi bila 1010 km, a širenje autoputne mreže je nastvaljeno i dalje. Značajno je istaći da ne mala dužina autoputeva obuhvata dužinu mostova, preko kojih autoputevi prelaze. Neki od njih su duži od 10 km. I putna mreža nižeg ranga je visokog standarda i veoma gusta.

Današnji državni autoputevi povezuju sve važnije gradove u državi i okruženju. Mnogi autoputevi prate linije glavnih železnica. Oni se uglavnom pružaju trasama Evropskih koridora.

Najvažniji Evropski koridori koji prolaze kroz Dansku su:

Vodeni saobraćaj[uredi | uredi kod]

Luka u Helsingoru
Kanal Kristijanhavn u Kopenhagenu

Danska je izrazita primorska zemlja, izlazi na dva svetski važna mora (Severno i Baltičko) i na veoma važne evropske moreuze, Kategat i Skagerak. Pored toga postoje brojni zalivi i manji moreuzi. Zbot toga zemlja igra važnu ulogu u pomorskom saobraćaju u Evropi i svetu i poseduje više velikih luka. Takođe, danska trgovačka flota je mnogo veća i značajnija od veličine same države. Nju čini 336 brodova (1999. g.).

Najvažnija luka je Kopenhagen, koji se nalazi se na mestu najuže veze Baltika sa Severnim morem, a preko puta značajnog švedskog grada Malmea. Važne danske luke na Baltiku su: Rene (Bornholm), Rodbi, Nikebing, Svenborg, a na Severnom moru su: Helsingor, Fredericija, Vejle, Orhus, Frederikshavn, Ringkebing, Esbjerg.

Dužina kopnenih plovnih puteva je 417 km i ona obuhvata reke i veštački obrazovane kanale. Iako je i ovaj vid vodenog prevoza razvijen, on nije toliko značajan kao pomorski. Naročito je važna mreža kanala u Kopenhagenu, koja je jedno od glavnih obeležja danske prestonice.

Gasovodi i naftovodi[uredi | uredi kod]

Naftovod: Dužina tokova je 110 km.

Gasovod: Dužina tokova je 700 km.

Vazdušni transport[uredi | uredi kod]

pogled sa neba na Aerodrom u Kopenhagenu
Glavna zgrada Aerodroma u Odenseu

Pogledati: Aerodromi u Danskoj

U Danskoj postoji mnogo aviokompanija, od kojih je najpoznatija Skandinejvijan erlajns sistem, koja je zajedničko aviopreduzeće Danske, Norveške i Švedske.

U državi postoji 118 zvanično upisanih aerodroma (1999. godine), ali je samo 28 aerodroma sa tvrdom podlogom. 18 aerodroma ima IATA kod (IATA Airport Code). Međunarodno značajni aerodromi su:

Najveći i najvažniji aerodrom u zemlji je Aerodrom "Kastrup" u Kopenhagenu. Promet putnika na njemu je mnogo veći od svih drugih aerodroma u Danskoj zajedno. Drugi po značaju je Aerodrom "Bilund", koji je jedan od najznačajnijih aerodroma za kargo-prevoz u Evropi, a i po broju putnika (najviše čarter letovi) stoji odmah posle aerodroma u Kopenhagenu.