Sandinistički front nacionalnog oslobođenja

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zastava FSLN

Sandinistički front nacionalnog oslobođenja (španski Frente Sandinista de Liberación Nacional) je politička stranka socijalističke orijentacije u Nikaragvi. Osnovana je 1961. u ilegali kao pokret usmjeren na rušenje režima predsjednika Anastasia Somoze, a ime je dobio po Ernestu Sandinu, legendarnom borcu protiv američkih snaga u Nikaragvi 1920-ih i 1930-ih. 1970-ih su počeli s intenzivnim gerilskim aktivnostima koje su 1979. kulminirale u rušenju Somoze i sandinističkoj revoluciji.

Sandinisti su po preuzimanju vlasti započeli cijeli niz demokratskih reforma, ali i onih usmjerenih na stvaranje socijalističkog društva po marksističkim načelima. Zbog toga, kao i zbog povezanosti s Kubom i Sovjetskim Savezom, SAD su preko CIA-e i od nje obučenih kontraških pobunjenika vodili rat s ciljem rušenja sandinističkog režima. Sandinisti su na kraju 1990. izgubili vlast nakon demokratskih izbora.

FSLN je, međutim, ostala jedna od dvije najjače političke stranke u Nikaragvi, iako se od nje 1995. odvojila socijaldemokratska frakcija poslije nazvana Pokret sandinističke obnove (MRS). Godine 2006. je njen vođa Daniel Ortega izabran za predsjednika.

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]