Rhône-Alpe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rona-Alpe
Rhône-Alpes
Položaj regije Rona-Alpe u Francuskoj
Departmani Ain (01)
Ardèche (07)
Drôme (26)
Isère (38)
Loire (42)
Rhône (69)
Savoie (73)
Haute-Savoie (74)
Prefektura Lyon
Ukupno stanovnika 6 230 691 stanovnika
(2010.)
Gustoća 142,6 stanovnika/km²
Površina 43 698 km²
Broj okruga 25
Broj kantona 335
Broj općina 2 879
Predsjednik regionalnog vijeća Jean-Jack Queyranne

Rona-Alpe (fra. Rhône-Alpes) je druga po veličini regija u Francuskoj poslije regije Pireneji-Jug. Najveći grad je Lyon. Pokrajina je dobila ime po Alpama i rijeci Rhône.


Administracija

[uredi | uredi kod]

Od 2004.-2010. na snazi je ljevičarska kooalicija Socijalističke Partije, Komunističke Partije i Zelenih. Oni sveukupno imaju 94 zastupnika u Regionalnom Vijeću. Kooalicija UMP - UDF - DVD ima 45 zastupnika, dok ultra desna Nacionalna Fronta (FN) ima 18 zastupnika.

Ekonomija

[uredi | uredi kod]

Regija Rona-Alpe je druga najbogatija pokrajina u Francuskoj (poslije pokrajine Île-de-France). Pokrajina svoje bogatstvo može zahvaliti raznolikosti svoga gospodarstva. U regiji su razvijeni turizam, poljoprivreda i industrija visoke tehnologije. Od poljoprivrede su najpoznatiji proizvodi lokalni sirevi, vina i voće. Industrija je ponajviše razvijena u Lyonu i Grenobleu. Najrazvijeniji je zimski turizam (neka od najboljih francuskih skijališta se nalaze u ovoj regiji).


Zemljopis

[uredi | uredi kod]

Pokrajina graniči s ovim francuskim regijama: Provansa-Alpe-Azurna obala, Languedoc-Roussillon, Auvergne, Burgundija i Franche-Comté. Na istoku, graniči sa švicarskim kantonima: Vaud, Valais i Ženeva. Na jugu graniči sa talijanskim pokrajinama: Val d'Aoste i Pijemont.


Stanovništvo

[uredi | uredi kod]

Ovo je druga pokrajina u Francuskoj po količini stanovništva. Godišnji rast stanovništva je oko 0,6%. Mjesta s najviše stanovnika su Lyon (1 648 216 stanovnika) i Grenoble (514 559 stanovnika).


Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]


Francuska Deo Vikipedije posvećen temama vezanim za Francusku.