Referendum o hrvatskoj samostalnosti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Plakat referenduma o hrvatskoj samostalnosti

Referendum o hrvatskoj samostalnosti održan je 19. V. 1991. godine. Na tom su referendumu građani Republike Hrvatske odlučivali o budućnosti Hrvatske odgovarajući na dva ponuđena pitanja.

Predsjednik Republike Hrvatske donio je 25. travnja 1991. godine Odluku o raspisu referenduma u Republici Hrvatskoj za dan 19. V 1991. godine, a u vezi s pregovorima o razrješenju nacionalističke krize u SFRJ.

Referendumska pitanja[uredi | uredi kod]

Na referendumu su građani odgovarali na sljedeća pitanja:[1]

1. Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?

2. Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?

Na oba pitanja građani su odgovarali zaokruživanjem "ZA" ili "PROTIV".

Rezultati referenduma[uredi | uredi kod]

Na referendum je izašlo 83,56 posto birača. Njih čak 94,17 posto izjasnilo potvrdno na prvo pitanje. Za ostanak Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi, što je bila druga ponuđena opcija, glasalo je tek 1,2 posto birača.[2]

Predsjednik Republike objavio je 23. svibnja 1991., na temelju "izvješća" Republičke komisije za provedbu referenduma od 22. V 1991., da su na referendumu građani Republike Hrvatske donijeli Odluku: "1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. 2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.".[3]

Sabor Republike Hrvatske donio je 25. VI 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, u kojoj se utvrđuje da "ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje". Na istoj je sjednici sva tri vijeća Sabora donio i Deklaraciju o proglašenju tzv. suverene i samostalne Republike Hrvatske.[4] Ishod referenduma bio je polazište donošenja i Odluke o raskidu državno-pravne sveze sa ostalim republikama i pokrajinama SFRJ koju je Hrvatski sabor usvojio 8. X iste godine, čime je Republika Hrvatska i formalno-pravno postala samostalna i suverena država.

Pitanje o suverenitetu i neovisnosti Republike Hrvatske

93,24%
4,15%
Za
Protiv

Pitanje o ostanku Hrvatske u federativnoj Jugoslaviji

5,38%
92,18%
Za
Protiv

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Odluka o raspisu referenduma
  2. „19. svibnja - Referendum o hrvatskoj samostalnosti”. Arhivirano iz originala na datum 2013-10-29. Pristupljeno 2013-07-22. 
  3. „Odluka Predsjednika Republike”. Arhivirano iz originala na datum 2008-12-18. Pristupljeno 2013-07-22. 
  4. „Povijest hrvatskog ustavnog sudovanja”. Arhivirano iz originala na datum 2015-04-07. Pristupljeno 2013-07-22.