RWD-8

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
RVD-8
RWD 8 - SP-BCE.jpg

RVD-8

Opšte
Namena Avion za osnovnu obuku pilota
Posada 2 (učenik + instruktor)
Proizvođač DWL iz Varšave i Rogožarski iz Beograda po licenci DWL-a
Prvi let 1933.
Početak proizvodnje 1935
Dimenzije
Dužina 8,00 m
Razmah krila 11,00 m
Visina 2,30 m
Površina krila 19,54 m²
Masa
Prazan 500 kg
Normalna poletna 748 kg
Pogon
Klipno-elisni motor Valter Junior 4I
Snaga 77 kW
Performanse
Maks. brzina na Hopt 140 km/h
Maks. brzina na H=0 170 km/h
Dolet 500 km
Plafon leta 4.200 m

Avion RVD-8 (polj. RWD-8) je poljski školski avion koji se po licenci pravio u jugoslovenskoj fabrici aviona Rogožarski iz Beograda.

Projektovanje i razvoj[uredi - уреди | uredi izvor]

Grupa konstruktora aviona poljske fabrike aviona DVL (polj. DWL(Doswiadczalne Warsztaty Lotnicze)) iz Varšave u sastavu Stanislav Rogalski (polj. Stanislaw Rogalski), Stanislav Vigura (polj. Stanislaw Wigura) i Jerži Drževiecki (polj. Jerzy Derzewiecki), koja je zajednički radila od 1927. godine a avione ove grupe konstruktora označavala se skračenicom RVD od početnih slova njihovih prezimena (RVD tj. RWD), Na konkursu vojnog vazduhoplovstva Poljske za školski avion namenjen osnovnoj obuci vojnih pilota, ova grupa je pobedila sa svojim projektom dvosedi visokokrilac RVD-8. Prototip je poleteo 1933.

Avion je bio visokokrilni jednokrilac sa jednim motorom, drvenom dvokrakom elisom, sa dva člana posade pilot i instruktor. Avion je bio opremljen vazduhom hlađeni linijski motor Valter Junior 4 snage 110 KS. Avion je pretežno drvene konstrukcije, trup nepravilnog pravougaonog poprečnog preseka je u celosti izrađen od drveta obložen šperom a krila su noseća konstrukcija od drveta obložena platnom, sa zaobljenim krajevima. Sa svake strane, krila su poduprta sa po jednom kosom trouglastom upornica koje su se oslanjale na trup aviona u jednoj tački a druge dve oslone tačke su bila na krilu. Nosač motora kao i obloga motora su bili od metala. Stajni trap je bio fiksan potpuno napravljen od metalnih profila.

Operativno korišćenje[uredi - уреди | uredi izvor]

Poljska fabrika DVL je od 1934 do 1938. godine proizvela ukupno 270 primeraka RVD-8 aviona. Taj avion je bio najmasovniji školski avion Poljskog vazduhoplovstva. Od 1936. godine proizvodi se varijanta opremljena za instrumentalno „slepo“ letenje. Varijanta za padobranske skokove je proizvedena 1938. godine. U toku rata izvestan broj aviona su zarobili Nemci i Rusi i nastavili da ih koriste uglavnom za trenažu i kurirsku službu. Avioni ovog tipa koji su prebegli u Litvaniju, Mađarsku i Rumuniju rekvirirani su i korišćeni sve vreme rata.

Na osnovu ugovora o licenci u jugoslovenskoj fabrici aviona Rogožarski napravljeno je 1935. godine 3 primerka aviona RVD-8. Sva tri aviona Rogožarskog su imali čehoslovačke motore Valter Junior 4 snage 77 kW. Avioni RVD-8 su korišćeni u Aero-klubu za obuku sportskih pilota i nosili su civilne oznake YU-PCY, YU-PCZ i YU-PDM. Leteli su do početka rata, dalja sudbina im je nepoznata.

Zemlje koje su koristile ovaj avion[uredi - уреди | uredi izvor]

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • O. Petrović., Vojni aeroplani Kraljevine SHS/Jugoslavije (Deo II: 1931 – 1941.), Let 3/2004. Beograd, 2004.
  • Janić, Čedomir; Ognjan Petrović (2010) (((sh))). Vek avijacije u Srbiji 1910—2010 225 značajnih letelica. YU-Beograd: Aerokomunikacije. ISBN 978-86-913973-0-2. 
  • Janić, Čedomir; Ognjan Petrović (2011) (((en))). The Century of Sport Aviation in Serbia. Beograd: Aerokomunikacije. 

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]