J-20 Kraguj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
J-20 Kraguj

J-20 Kraguj je laki jugoslovenski borbeni avion proizveden 1962. god. u fabrici aviona Soko iz Mostara.

Razvoj i proizvodnja[uredi | uredi kod]

Prototip aviona J-20 Kraguj poleteo je 1962. godine, a serijska proizvodnja je započela 1964. godine. Proizvedene su dve manje serije u fabrici aviona Soko u Mostaru. Ukupna proizvodnja bila je oko 200 aviona. Prema svetskim vazduhoplovnim standardima tog vremena ovo je bio tipičan KOIN (COIN) avion. KOIN (COIN je skraćenica za „counter insurgency“) avioni su namenjeni za borbu protiv gerilskih pokreta. Potreba za stvaranjem ovakvog tipa aviona nastala je za vreme Hladnog rata i sukoba ograničenog intenziteta koji su se odvijali širom planete. Procena je bila da bi u eventualnom sukobu neprijatelj prvo uništio aerodrome. Malih dimenzija i lak za održavanje, Kraguj je mogao da poleće i sleće sa kratkih travnatih pista.

Njegovo naoružanje, iako neugledno u poređenju sa naoružanjem savremenih borbenih aviona bilo je u potpunosti prilagođeno njegovoj ulozi. Kraguj je naoružan sa dva mitraljeza kalibra 7.7 mm, a na podvesnim nosačima na krilima mogao je da ponese dve nevođene rakete kalibra 127 mm, dve zapaljive bombe od 150 kg ili svežanj malih bombi od 2, 4 ili 16 kg. Međutim, u uslovima savremenog ratišta za Kraguja nema mesta. Preostali avioni postali su skupe igračke avio entuzijasta iz celog sveta i eksponati u muzejima vazduhoplovstva.

Ovaj mali aviončić koji nije imao naročitog uticaja na svetske trendove u avio-industriji. Stanovnici bivše Jugoslavije najduže će pamtiti po njegovoj ulozi u filmu Partizanska eskadrila.