Priboj (Lopare)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Ukoliko ste tražili grad u Srbiji, v. Priboj.

Priboj kod Lopara ili majevički Priboj, nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Teritorija Priboja se prostire na sjeveroistočnim obroncima planine Majevice. Priboj je jedno od najvećih mjesta na području opštine Lopare.

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Priboj kao naseljeno mjesto se spominje još u 16. vijeku, u knjizi "Majevica – s osobitim obzirom na etničku prošlost i etničke osobine majevičkih Srba" od akademika Milenka S. Filipovića izdata 1969. godine, gdje piše da se Priboj kao naseljeno mjesto sa pravoslavnim stanovništvom spominje još davne 1528. godine.

Historijskih spomenika koji bi podsjećali na neke stanovnike koji su živjeli na ovom prostoru ima na brdu Rust iznad Priboja, pored puta uz brdo Đeruša, kod Mićića Hana, na granici izmedu Priboja i Tobuta i još u nekoliko sela na području Majevice. Što se tiče samog imena mjesta Priboj postoji verzija o tome kako je ime postalo. U vrijeme napada Turaka na Teočak i njegovog osvajanja, u sadašnjem Priboju je bila smještena vojska koja se pripremala za borbu u osvajanju Teočaka. To mjesto je bilo uz mjesto borbe, ili pri mjestu borbe tj. pri boju, pa su mu dali ime Priboj. U tome prilogu govori da u dijelu Priboja, Kolobara, postoji poljana koja se zvala Vojničko polje. Pošto su u srednjem vijeku ovim prostorima Balkana često harale zarazne bolesti i kuga od kojr su u pojedinim selima umirali i svi stanovnici, a da su u Crnoj Gori i Hercegovini zbog ekonomske situacije i krvnih osveta, bila česta iseljavanja stanovništva, što je možda bio i jedan od razloga njihovog doseljavanja na Majevicu. Priboj je naselje koje se u mnogo čemu razlikuje od ostalih podmajevičkih sela. To je jedna, može se slobodno reći, urbana sredina, koja je prije mnogih naselja, pa i opštinskog centra Lopara, imala izgrađene objekte infrastrukture.

Kroz Priboj je izgrađen put u toku vladavine Austrougarske na ovim prostorima, put Bijeljina - Ugljevik - Teočak - Priboj - Lopare - Tuzla rađen je krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Osnovna škola je počela sa radom 1880. godine, a crkva je sagrađena 1883. godine. Pred početak 2. svjetskog rata 1937-1938 godine u Priboju je izgrađena veterinarska ambulanta, a takođe prije pocetak 2. svjetskog rata izgrađena je i zgrada za potrebe ljekarske ambulante i stan za ljekara. Poslije rata su sagrađeni dom kulture, zdravstvena ambulanta, put Bijeljina - Tuzla i mnogi drugi objekti od opšteg društvenog značaja i posebnog značaja za stanovništvo Priboja i okoline.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Tokom posleratnih godina, u selu se primijeti smanjenje broja stanovništva.

Priboj
godina popisa 1991. 1981. 1971.
Srbi 1.765 (96,29%) 1.794 (95,62%) 2.108 (99,38%)
Hrvati 7 (0,38%) 3 (0,15%) 0
Bošnjaci 0 2 (0,10%) 2 (0,09%)
Jugoslaveni 36 (1,96%) 54 (2,87%) 0
ostali i nepoznato 25 (1,36%) 23 (1,22%) 11 (0,51%)
ukupno 1.833 1.876 2.121

Slavni ljudi[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjski Linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Priboj - Majevica (sr)