Bill Condon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bill Condon
Ime po rođenjuWilliam Condon
Rođenje 22. 10., 1955.
New York, New York, SAD
Profesija scenarista, reditelj
Značajni filmovi: Dreamgirls, Chicago, Kinsey, Gods and Monsters
IMDb profil

Bill Condon (rođen 22. 10., 1955.) je američki nagrađivani scenarista i reditelj.

Biografija[uredi | uredi kod]

Condon je rođen u New Yorku, gde se i školovao na Columbiji, studirajući filozofiju. Po diplomiranju počeo je da radi kao novinar. Kao scenarista najpre je radio na nisko-budžetnim filmovima Stange Behavior (1981.) i Stange Invaders (1983.). Njegov rediteljski debi je film Sister, Sister, gotička misterija sa Erocom Stoltzom i Jennifer Jason Leigh u ulogama.

Posle ovoga Condon je radio na seriji televizijskih trilera, uključujući i Murder 101 (1991) sa Pierce Brosnanom u glavnoj ulozi, za koji je dobio Edgar Award, zajedno sa svojim saradnikom.

Posle režiranja filma Candyman: Farewell to the Flesh (1995), Condon je značajno priznanje dobio za film Gods and Monsters za koji je napisao scenario i koji je režirao. Za ovaj film dobio je nagradu Oscar za najbolju adaptirani scenario. Za ovu nagradu bio je nominovan i za adaptaciju scenarija za film Chicago, 2002.

Dalje pohvale dobija za film Kinsey, koji govori o seksologu Alfredu Kinseyu. Godine 2005. dobio je Stephen F. Kolzak Award na dodeli GLAAD Media Awards. Ova nagrada se „dodeljuje lezbejkama, gejevima, biseksualnim ili transrodnim osobama u medijima za njihov izuzetan doprinos u borbi protiv homofobije.[1]“.

Godine 2005. bilo je objavljeno da Condon radi na filmskoj adaptaciji poznatog broadwayskog mjuzikla Dreamgirls, za koji je pripremio scenario i koji je režirao. Film je prikazan decembra 2006. godine, a Condon je dobio brojne nominacije za svoj rad.

Bill Condon je član Independent Feature Projects, organizacije koja podržava nezavisnu produkciju.

Condon živi sa svojim partnerom Jackom Morrisseyem.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Režija[uredi | uredi kod]

Scenario[uredi | uredi kod]

Vidi dalje[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2008-01-15. Pristupljeno 2007-06-12. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]