Freddie Mercury – razlika između verzija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka izmjene
Nema sažetka izmjene
Red 58: Red 58:
Nešto više od 24 časa nakon ovog saopštenja, Mercury je umro 24. novembra, 1991. godine u svojih 45 godina. Zvanični uzrok smrti je [[bronhijalna pneumonija]] usled AIDS-a. Iako godinama nije iskazivao religioznost, ceremoniju je obavio zoroastrički sveštenik, a njegovoj sahrani su prisustvovali [[Elton John]], [[David Bowie]] i članovi grupe ''[[Queen]]''.
Nešto više od 24 časa nakon ovog saopštenja, Mercury je umro 24. novembra, 1991. godine u svojih 45 godina. Zvanični uzrok smrti je [[bronhijalna pneumonija]] usled AIDS-a. Iako godinama nije iskazivao religioznost, ceremoniju je obavio zoroastrički sveštenik, a njegovoj sahrani su prisustvovali [[Elton John]], [[David Bowie]] i članovi grupe ''[[Queen]]''.


Najveći deo svog bogatstva je ostavio Mary Austin, uključujući i kuću i autorska prava. Velike sume novca je ostavio i posluzi, između ostalog Jimu Huttonu i ličnom asistentu Peteru Freestoneu.
Najveći deo svog bogatstva je ostavio Mary Austin, uključujući i kuću i autorska prava. Velike sume novca je ostavio i posluzi, između ostalog Jimu Huttonu i personalnom asistentu Peteru Freestoneu.


== Vanjske veze ==
== Vanjske veze ==

Verzija na datum 14 august 2014 u 11:54

Freddie Mercury
Freddie Mercury, novembra, 1978.
Lični podaci
Ime po rođenjuFarrokh Bulsara
Datum rođenja(1946-09-05)5. 9. 1946.
Mjesto rođenjaZanzibar Stone Town, Zanzibar,
Datum smrti24. 11. 1991. (dob: 45)
Mjesto smrtiUjedinjeno Kraljevstvo Kensington, London, Engleska,
ZanimanjePevač, tekstopisac, producent
Muzički rad
Period aktivnosti1969-1991.
ŽanrRock, hard rock, glam rock
Instrumentivokal, klariv, klavijature, gitara
Diskografska kućaColumbia, Polydor, EMI, Parlophone, Hollywood Records
Povezani izvođačiQueen
Wreckage/Ibex

Freddie Mercury, rođen kao Farrokh Bulsara[1] (5. septembar, 1946. – 24. novembar, 1991), bio je britanski muzičar, najpoznatiji kao pevač britanskog muzičkog sastava Queen. Kao pevač, ostao je upamćen po svojim glasovnim mogućnostima i razmetljivim nastupima na koncertima [2][3][4]. Takođe je bio veoma uspešan tekstopisac iz čijeg pera su izašle neke od najpoznatijih rock pesama, kao što su: Bohemian Rhapsody, Killer Queen, Somebody to Love, Don't Stop Me Now, Crazy Little Thing Called Love i We Are the Champions. Grupa Queen je prodala više od 300 miliona albuma u svetu. Uporedo sa karijerom pevača u grupi Queen, Mercury je imao i veoma uspešnu solo karijeru. Kao producent ili izvođač sarađivao je sa brojnim poznatim svetskim muzičarima, bilo kao volak ili kao pijanista. Freddie Mercury, koji je bio Parsi i najveći deo svog detinjstva proveo u Indiji, u nekoliko navrata je u britanskim medijima proglašavan za „najpoznatiju britansku zvezdu azijskog porekla“[5]. Freddie Mercury je umro 24. novembra, 1991. godine od upale pluća prouzrokovane HIV-om. Samo dan pre smrti, Mercury je u zvaničnom saopštenju javno objavio da je oboleo od AIDS-a. Godine 2006., Time Asia je proglasio Mercurya jednim od najuticajnijih Azijata u proteklih 60 godina[6]. Godine 2008. Mercury je u izboru magazina „Rolling Stone“ zauzeo 18. poziciju na listi od 100 najuspešnijih pevača svih vremena[3][7][8].

Biografija

Detinjstvo i boravak u Indiji

Freddie Mercury je rođen kao Farrokh Bulsara u Stone Townu u Zanzibaru, 5. septembra, 1946. godine. Njegovi roditelji, Jer i Bomi Bulsara, po zanimanju su bili ekonomisti i bili su zaposleni u britanskoj kolonijalnoj službi u Zanzibaru. Njihovi preci su bili zoroastrijanske vere. Godine 1952. rođena je i Mercuryjeva sestra, Kashmira. Mercury je sa samo sedam godina poslat na školovanje kod svoje bake, u jedno malo mesto u Indiji, pokraj Mumbaja[9]. Doselivši se u Indiju, Bulsara je počeo da pohađa školu St. Peter's School u mestu Panchgani, pokraj Mumbaja. Ubrzo je počeo da postiže odlične rezultate u školi, pre svega u sportu, pa je tako osvojio i školsko prvenstvo u stonom tenisu. Mercury je slobodno vreme uglavnom provodio slušajući muziku. Zvaničnici škole u Panchganiju su ubrzo predložili njegovim roditeljima da sina upišu na dodatne časove klavira, jer su primetili da dečak poseduje izuzetan talenat. Roditelji su tu ideju sa zadovoljstvom prihvatili, tako da je Bulsara ubrzo počeo da pohađa časove klavira. Ubrzo je postao član školskog hora, kao i školske dramske sekcije. Nakon završene osnovne škole, Bulsara je upisao srednju školu Saint Mary High School u mestu Magazon nedaleko od Mumbaja, gde je osnovao bend The Hectics u kome je svirao klavir. U to vreme počeo je da koristi nadimak Freddie.

Kada mu je bilo 17 godina pobegao je iz Zanzibara sa porodicom pred Zanzibarskom revolucijom, 1964. godine. Porodica se naselila u Felthamu u Londonu, odakle je počeo da studira umetnost na West Thames College-u (tada Isleworth Polytechnic) i konačno je stekao diplomu iz umetnosti i grafičkog dizajna na Ealing Art College-u. Svoje umeće je iskoristio da dizajnira logo grupe Queen.

Početak muzičke karijere i formiranje Queen-a

Nakon diplomiranja radio je više poslova, između ostalog prodavao je second hand odeću i radio je na Heathrowu. Godine 1969. osnovao je grupu Ibex, koja je kasnije imala ime Wreckage. Nakon neuspeha tog benda pridružio se bendu Sour Milk Sea, ali se početkom 1970-ih i ova grupa raspala[10]. Aprila 1970. Mercury se spojio sa Brianom Mayom i Rogerom Taylerom, koji su prethodno bili u bendu Smile. Uprkos neslaganju ostalih članova Mercury je odabrao ime Queen za novi bend. Kasnije je prokomentarisao: "Naravno da sam bio svestan gej konotacije, ali to je bila samo jedna strana."[11]. Otprilike u isto vreme je promenio i svoje ime.

Uticaji

Kao dete Mercury je slušao dosta indijske muzike i jedan od najranijih idola mu je bio Lata Mangeshkar, bollywoodski playback pevač. Kada se doselio u Englesku postao je fan Arethe Franklin, The Who, Jima Crocea, Elvisa Presleya, Led Zeppelina, The Rolling Stonesa, Jimi Hendrixa, John Lennona i The Beatlesa[12]. Još jedna omiljena pevačica i glumica bila mu je Liza Minnelli. Jednom prilikom je objasnio: "Jedna od mojih ranih inspiracija bio je Cabaret. Apsolutno obožavam Lizu Minnelli. Način na koji ona izvodi svoje pesme – čista energija."[13].

Karijera

Od 1970. do 1991. je bio frontmen grupe Queen. Fredi Mercury je u grupi osim pevanja svirao i klavir, ali i druge instrumente. Bio je dobar programer sintisajzera, a iako se šalio na račun svog sviranja gitare, nekoliko pesama je napisao na ovom instrumentu. Gitarista grupe, Brian May je tvrdio da je Mercury zapravo odličan gitarista, i da ima stil "nalik na Hendrixa". Na koncertima je Mercury često izvodio pesmu "Crazy Little Thing Called Love" na akustičnoj gitari. Komponovao je veliki broj pesama za grupu, i više od pola pesama je potpisano njegovom rukom na njihovom prvom albumu najvećih hitova. Najslavnije su: Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Crazy Little Thing Called Love, Somebody To Love. U višemesečnoj anketi pod nazivom "Music of the millenium" koji je sproveden od strane Kanala 4 i VH1, Queen je izabran za drugu najveću grupu svih vremena. Muzička zaostavština Freddie Mercurya je i danas aktuelna, pa se njegovo ime redovno može pronaći na većini "Best of..." muzičkih listi širom sveta, a pesma Bohemian Rhapsody je u više navrata, posebno u Velikoj Britaniji proglašavana za pesmu decenije, pesmu epohe, ili čak pesmu veka.

Solo karijera

U svojoj solo karijeri je objavio dva albuma Mr. Bad Guy (1985.) i Barcelona na kome se sarađivao sa sopranom Montserrat Caballé. Naslovna pesma sa ovog albuma bila je zvanična himna Olimpijade u Barceloni, održane 1992. godine, godinu dana nakon njegove smrti. Svoj deo pesme je uživo otpevala Montserrat Caballé, dok su za njegov deo puštani snimci. Verovano najpoznatija solo pesma je Living On My Own, za koju je snimljen i provokativan spot, na kome su snimci sa njegovog 40-tog rođendana, proslavljenog u Minhenu 1986. godine, i u kome uz Merkjurija učestvuje čitav niz drag queensica.

Privatni život

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka stupio je u vezu sa Mary Austin, koju je upoznao preko Briana Maya. Nekoliko godina je živeo sa njom u West Kensingtonu, ali je sredinom 1970-ih upoznao američkog producenta iz Elektra Records sa kojim je započeo vezu zbog koje ostavlja Austin[14]. Mercury i Austin su ostali veoma bliski prijatelji tokom celog života i on ju je često nazivao svojim jedinim pravim prijateljem. Tokom 1979. počeo je da posećuje gej kupatila u klubove, gde je imao veliki broj partnera. Godine 1985. započeo je drugu dugu vezu, ovog puta sa frizerom Jimom Huttonom. Jim Hutton, koji je do 1990. i sam saznao da je HIV pozitivan[15], živeo je sa Mercuryem tokom njegovih poslednjih 6 godina života, vodeći računa o njemu i negujući ga dok je bio bolestan i bio je prisutan uz njega kada je umro. Hutton u svojoj knjizi tvrdi da je Mercury umro sa bračnom vrpcom koju mu je Hutton dao[15].

Smrt

Prema tvrdnjama njegovog partnera, Jima Huttona, Mercury je dobio dijagnozu AIDS-a ubrzo nakon Uskrsa 1987. U to vreme i kasnije Mercury je u medijima tvrdio da je negativan. Uprkos negiranjima, britanska štampa je u narednim godinama nastavila da spekuliše o tome. Pre kraj života stalno su ga pratili paparaci, a dnevni tabloid The Sun je objavio seriju članaka tvrdeći da je Mercury ozbiljno bolestan. Dva dana pre smrti Mercury je pozvao menadžera da se dogovore oko izjave za javnost. Sledećeg dana, 23. novembra, objavljeno je u njegovo ime:[16]

Nakon ogromnih nagađanja u štampi tokom poslednje dve godine, želim da potvrdim da sam HIV pozitivan i da imam AIDS. Smatrao sam da je ispravno da zadržim ovu informaciju u privatnosti do sada da bih zaštitio privatnost ljudi oko mene. Međutim, došlo je vreme da moji prijatelji i fanovi širom sveta saznaju istinu i nadam se da će se svi pridružiti meni, mojim lekarima i svima u svetu u borbi protiv ove strašne bolesti. Moja privatnost mi je uvek bila važna i ja sam poznat da oskudevam u intervjuima. Molim vas da razumete da će se tako nastaviti.

Nešto više od 24 časa nakon ovog saopštenja, Mercury je umro 24. novembra, 1991. godine u svojih 45 godina. Zvanični uzrok smrti je bronhijalna pneumonija usled AIDS-a. Iako godinama nije iskazivao religioznost, ceremoniju je obavio zoroastrički sveštenik, a njegovoj sahrani su prisustvovali Elton John, David Bowie i članovi grupe Queen.

Najveći deo svog bogatstva je ostavio Mary Austin, uključujući i kuću i autorska prava. Velike sume novca je ostavio i posluzi, između ostalog Jimu Huttonu i personalnom asistentu Peteru Freestoneu.

Vanjske veze

Reference

  1. Ovo je kopija zvaničnog dokumenta o Mercuryevom rođenju.
  2. „Dance: Deux the fandango”. The Sunday Times. 18. jun, 2006.. Pristupljeno 4. 9. 2009. 
  3. 3,0 3,1 „100 Greatest Singers of All Time”. RollingStone.com. Pristupljeno 4. 9. 2009. 
  4. „The Great British Battle of the Bands”. BBC Radio 2. Pristupljeno 4. 9. 2009. 
  5. „Star Of India”. Sunday Times. 17. 11. 1996.. Pristupljeno 4. 9. 2009. 
  6. Fitzpatrick, Liam (13 November 2006), „Farookh Bulsara”, Time Magazine, Asia Edition, 60 Years of Asian Heroes (Hong Kong: Time Asia) 168 (21) 
  7. Blender Magazine's 22 Greatest Voices.
  8. onepoll.com.
  9. Biografija (engleski)
  10. Skala, Martin (2006), Concertography > Freddie Mercury live > Early days, Plzen, Czech Republic: queenconcerts.com 
  11. Highleyman, Liz (9. 9. 2005.), „Who was Freddie Mercury?”, Seattle Gay News 33 (36) 
  12. Davis, Andy (1996), „Queen Before Queen”, Record Collector Magazine 3 (199) 
  13. Rush, Don (1977a), „Queen's Freddie Mercury”, Circus Magazine, 17. 3. 1977., arhivirano iz originala na datum 19. 10. 2002. 
  14. Video " Freddie's Loves" na YouTube-u
  15. 15,0 15,1 Hutton, Jim; Waspshott, Tim (1994), Mercury and Me, London: Bloomsbury, ISBN 978-0-7475-1922-5.
  16. Bret, David (1996), Living On the Edge: The Freddie Mercury Story, London: Robson Books, ISBN 978-1-86105-256-8.

Šablon:Link FA