Aretha Franklin

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Aretha Franklin
Aretha Franklin on January 20, 2009.jpg
Aretha Franklin, 2009.
Generalne informacije
Ime Aretha Louise Franklin
Rođenje 25. ožujka 1942.
Memphis, Tennessee, SAD
Zanimanje kantautorica, pijanistica
Djelatni period 1956. – danas
Diskografska kuća Columbia (1960.-1966.)
Atlantic (1967.-1979.)
Arista (1980.-2003.)
Aretha (2004.-danas)

Aretha Franklin (25.3. 1942. -) je američka pjevačica koji danas uživa reputaciju najuglednije gospel, soul i R&B umjetnice.


Rođena je kao kćer poznatog baptističkog propovjednika, a od rane dobi poučavale su je zvijezde gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward. Koncem šezdesetih Aretha je bila na vrhuncu svoje stvaralačke moći. Pjesme poput "Respect" i "Chain Of Fools" preko noći su postale klasika. Unatoč osobnim problemima, 1968. snimila je jedan od najimpresivnijih soul albuma tog razdoblja - "Lady Soul".

Arethina karijera počela je gubiti sjaj krajem sedamdesetih, sve dok joj počasna uloga u filmu " Braća Blues " nije vratila prijašnju slavu. Osamdesete su godine bile bogate hitovima kao što su "Freeway Of Love" i "Who's Zooming Who", a pjevala je i u duetu s Georgeom Michaelom i grupom Eurythmics. Poznata je po tome što je zovu "Kraljica Soula", a glasine govore da joj glas ima raspon od četiri oktave. S njom uspoređuju i mladu englesku pjevačicu Joss Stone. Njeno kumče je Whitney Houston, bila je udana i ima 4 sina, te je dosad osvojila čak 19 Grammya.Na njenim rođendanima kao glazbena gošća nastupa Chaka Khan.