Hard rock

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hard rock
Stilski korijeni
Kulturni korijeni
Tipični instrumenti
Mainstream popularnost Mainstream 1970-ih, 1980-ih i ranih 1990-ih. Vrhunac popularnosti dosegnut 1980-ih. Osrednje popularan 2000-ih, iako su mnogi bendovi dio mainstream.
Podžanrovi
Glam metalHeavy metalProgressive rock
Ostale teme
Back beat - Rock opera - Rock band - Izvođači - Hall of Fame - Društveni efekt

Hard rock je podžanr rock muzike koji je nastao krajem 1960-ih i početkom 1970-ih. Zasnovan je na takozvanom riff bluzu, ali sa tvrdim, heavy zvukom. Iz ovog pravca razvili su se mnogi drugi, kao na primer heavy metal.

Hard rok je nastao pojavom bendova kao sto su Led Zeppelin i Deep Purple. Oni su dali težinu dotadasnjoj muzici, unevši nesto sasvim novo u nju. Napravili su revoluciju, i to je dovelo do pojavljivanja novih hard rok grupa kao sto je Black Sabbath. Sve prethodno navedene grupe takođe se smatraju i kumovima hevi metala.

Ovaj period odigravao se od sredine sedamdesetih, do sredine osamdesetih. Sa jedne strane su bendovi tipa AC/DC i Guns n' Roses koji donekle održavaju hard rock tradiciju, ali i unose nešto novo, originalno, dok su na drugoj sastavi kao Rainbow i Van Halen koji unose i neo elemnte u ovaj žanr.

Hard rock se danas retko viđa u obliku u kakvom je nastao. Bendovi koji danas sviraju izvorni hard rock imaju maltene underground status. To se tumači pojavom dance i techno muzike i uticaju MTV-a.

Poznatiji hard rock izvođači[uredi - уреди | uredi izvor]