Kiss (bend)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kiss
@ Hellfest 2013
Muzički rad
Period aktivnosti1972—danas
Mjesto osnivanjaNew York City, Država New York, SAD
ŽanrHard rock, Heavy metal, Glam metal
Članovi
Bivši članoviAce Frehley
Peter Criss
Bruce Kulick
Eric Carr
Vinnie Vincent
Mark St. John
Ostalo
Povezani izvođačiE.S.P., Black 'n Blue, Frehley's Comet, Union, Vinnie Vincent Invasion, Wicked Lester
Službene stranicewww.kissonline.com www.kissontour.com

Kis (Kiss; poljubac) je američki hard-rok bend koji je nastao u Njujorku 1973. Grupa nastupa i snima konstantno od njenog osnivanja. Osnivači Džin Simons (bas-gitara i vokal) i Pol Stenli (ritam-gitara i vokal) su stalni članovi benda. Kis je posebno poznat zbog njihovog bojenja lica, kostima i nastupa koji su obilovali pirotehnikom. Grupa ima više Zlatnih ploča od bilo kog drugog američkog benda i oborila je rekord koji su postavili Bitlsi.

Koreni Kisa vode do Viked Lestera, njujorškog rokenrol benda koji su vodili osnivači Džin Simons i Pol Stenli. Simons (pravo ime Čejm Vic, rođen u Haifi, Izrael 25. avgusta 1949) i Stenli (pravo ime Stenli Harvi Ejsen rođen u Kvinsu, grad Njujork 20. januara 1952) su otpustili druge članove grupe Viked Lestera 1972. nakon što je Epik Rekords odbio album koji je snimila grupa.

Krajem 1972. Simons je primetio oglas u časopisu Roling Ston koji je postavio Piter Kris, bubnjar ”željan da uradi bilo šta”. Kris (rođen kao Piter Kriskula 20. decembra 1945. u Bruklinu, Njujork) je došao na audiciju i pridružio se Viked Lesteru, koji je sada trio. U januaru 1973, grupi je pridružen vodeći gitarista Pol ”Ejs” Freli (rođen 27. aprila 1953. u Bronksu, Njujork) nakon što je grupa bila impresionirana njegovom audicijom. Tog meseca, ime Viked Lester je odbačeno i grupa je postala Kiss.

Stenli je zaslužan za smišljanje imena i loga, dok je Freli došao na ideju da slova ”SS” izgledaju kao munje, jer je rekao da to izgleda kul. Ispostavilo se da su slova slična oznakama nacističkih SS trupa ili Vafen-SS, simbolu koji je danas zabranjeno prikazivati u Nemačkoj. Zato su u Nemačkoj svi albumi i roba grupe koristili izmenjenu verziju loga, u kome ”SS” liči na obrnuto ”ZZ”.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]