Montserrat Caballé

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Montserrat Caballé
Montserrat Caballé u Rossinijevoj Semiramidi 1980.
Lični podaci
Ime po rođenjuMaria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch
Datum rođenja12. april 1933
Mjesto rođenjaBarcelona, Katalonija,
Španjolska,
Datum smrti6. 10. 2018. (dob: 85)
Mjesto smrtiBarcelona, Katalonija,
Španjolska,
Zanimanjeoperna pjevačica (sopran)
Muzički rad
Period aktivnosti1956 - 2018
Žanrozbiljna glazba, opera
Turandot: Montserrat Caballé u naslovnoj ulozi i tenor Pedro Lavirgen kao Kalaf (Liceu, 1980.)

Montserrat Caballé (punim imenom Maria de Montserrat Viviana Concepció Caballé i Folch; Barcelona, 12. travnja 1933. — Barcelona, 6. listopada 2018.) bila je katalonska operna pjevačica. Proslavila se ulogama u operama Rossinija, Bellinija i Donizettija.

Životopis[uredi | uredi kod]

Montserrat Caballé rođena je u Barceloni, gdje se školovala na Conservatori Superior de Música del Liceu usavršavajući tehniku bel canta (lijepog pjevanja) pod mentorstvom Eugenia Kemmenyja. Godine 1956. pridružuje se operi u Baselu, gdje je godinu dana poslije debitirala ulogom Mimi u Puccinievoj operi La Bohème. U sezoni 1960./1961. bila je angažirana u operi u Bremenu, gdje proširuje svoj repertoar. Vratila se u Barcelonu 1962. godine, gdje je prvi put nastupila u Gran Teatre del Liceu u Arabelli Richarda Straussa.

Karijera[uredi | uredi kod]

Uspon njene karijere započinje 1965. kada je u njujorškom Carnegie Hallu zamijenila privremeno spriječenu Marilyn Horne u Donizettijevoj operi Lucrezia Borgia: za taj ju je nastup oduševljena publika nagradila 25-minutnim ovacijama.[1]

Nakon tog neočekivanog uspjeha, uslijedili su mnogobrojni nastupi na najpoznatijim svjetskim opernim pozornicama, primjerice operi Metropolitan, Veronskoj areni, milanskoj Scali, Covent Gardenu i moskovskom Boljšoj teatru.

U rujnu 1974. zbog zdravstvenih problema i operacije benignog tumora u abdomenu, nakratko je prekinula karijeru, ali se već 1975. vratila nastupom u Bellinijevoj Normi.

1988. u duetu s Freddiem Mercuryjem snimila je hit Barcelona, koji se iste godine našao i na istoimenom albumu grupe Queen. Ta je pjesma 1992. postala i službenom himnom ljetnih Olimpijskih igara u Barceloni, a Montserrat Caballé učinila popularnom i među publikom koja ne posjećuje kazalište.

Danas je intenzivno angažirana kao UNESCO-ova ambasadorica dobre volje, a u Barceloni je utemeljila i zakladu za pomoć djeci. Udala se 1964. za tenora Bernabéa Martíja, s kojim ima kćer Monserrat Martí, koja je također sopranistica.

Godine 1966. je u Španjolskoj proglašena Damom Kraljevskog reda Izabele Katoličke[2]. U Njemačkoj je 2003. godine odlikovana Saveznim križem za osobite zasluge (njem. Bundesverdienstkreuz) [3] Nositeljica je i brojnih drugih visokih državnih odlikovanja, stručnih priznanja i nagrada.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]