Popis stanovništva u Srbiji 2011

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Popis 2011

Popis stanovništva u Srbiji 2011. godine predstavlja prvi popis stanovništva otkako je Srbija 2006. postala nezavisna država. Posljednji popis je održan 2002. kada je Srbija još uvek bila deo Savezne Republike Jugoslavije. Kao i pre devet godina, popis nije održan na Kosovu koje se nalazi pred upravom UNMIK-a odnosno većim delom funkcioniše kao samoproglašena država, a i nekim delovima Srbije (Preševska dolina) podaci prikupljeni popisom nisu pouzdani zbog bojkota od strane albanskog stanovništva.


Sprovođenje i tok popisa[uredi - уреди | uredi izvor]

Sprovođenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova podeljeno je u šest faza:

  1. Pripreme za sprovođenje popisa;
  2. Popisivanje;
  3. Obrada podataka;
  4. Formiranje baze podataka;
  5. Diseminacija podataka, i
  6. Analiza rezultata popisa.

Bošnjačko nacionalno vijeće nepriznato od strane Republike Srbije, a čiji je predsednik muftija Muamer Zukorlić, pozvalo je Bošnjake na bojkot popisa jer je suprotno Ustavu Republike Srbije popisnica napisana samo ćiriličnim pismom i na srpskom jeziku.[1] Poziv na bojkot je bio neuspešan i bilo je samo pojedinačnih slučajeva bojkota. Iz istog razloga i zbog nepopisivanja lica koja duže od jedne godine borave u inostranstvu Nacionalno veće Albanaca je takođe pozvalo Albance na bojkot popisa koji je bio masovan u opštinama Bujanovac i Preševo i u manjoj meri u Medveđi (ova opština ima srpsku etničku većinu).[2]

Knjige Popisa[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Knjiga 1 - Nacionalna pripadnost
  • Knjiga 2 - Starost i pol
  • Knjiga 3 - Školska sprema, pismenost i kompjuterska pismenost
  • Knjiga 4 - Veroispovest i maternji jezik i nacionalna pripadnost
  • Knjiga 5 - Bračni status
  • Knjiga 6 - Fertilitet ženskog stanovništva
  • Knjiga 7 - Ekonomska aktivnost
  • Knjiga 8 - Osobe s invaliditetom
  • Knjiga 9 - Migracije
  • Knjiga 10 - Zaposleni, prema zanimanju
  • Knjiga 11 - Delatnost
  • Knjiga 12 - Izvori sredstava za život
  • Knjiga 13 - Domaćinstva prema broju članova
  • Knjiga 14 - Dnevni migranti
  • Knjiga 15 - Domaćinstva - osnovne karakteristike
  • Knjiga 16 - Porodice
  • Knjiga 17 - Osnovne karakteristike porodica
  • Knjiga 18 - Osnovni skupovi stanovništva
  • Knjiga 19 - Zaposleni, prema mestu rada, radnom statusu, školskoj spremi i sredstvu putovanja na posao
  • Knjiga 20 - Uporedni pregled broja stanovnika 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 2002 i 2011.
  • Knjiga 21 - Uporedni pregled broja domaćinstava i stanova 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 2002 i 2011.
  • Knjiga 22 - Broj i površina stambenih jedinica
  • Knjiga 23 - Prostorije u stanovima
  • Knjiga 24 - Instalacije u stanovima
  • Knjiga 25 - Svojina i osnov korišćenja stanova
  • Knjiga 26 - Domaćinstva i lica u stanovima
  • Knjiga 27 - Stanovi u zgradama
  • Knjiga 28 - Rezultati kontrole obuhvata
  • Knjiga 29 - Rezultati kontrole kvaliteta odgovora

Rezultati[uredi - уреди | uredi izvor]

U skladu s članom 33 Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova („Službeni glasnik RS“, br. 104/09 i 24/11), Republički zavod za statistiku objavio je preliminarne podatke Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji 2011. godine Prvi rezultati Popisa podložni su promenama tokom statističke obrade podataka, a konačni rezultati Popisa biće publikovni sukcesivno, nakon završetka obrade podataka, i to od polovine 2012. do kraja 2013. godine. Prvi rezultati Popisa objavljeni su prema administrativno-teritorijalnoj podeli Republike Srbije važećoj na dan 1.7.2011. godine, a u skladu sa Uredbom o nomenklaturi statističkih teritorijalnih jedinica („Službeni glasnik RS“, br. 109/09 i 46/10). Publikacija sadrži osnovne metodološke napomene i podatke o ukupnom broju popisanih lica, ukupnom broju stanovnika, broju lica u inostranstvu (na radu/boravku/studijama), broju domaćinstava (bez kolektivnih) i broju stanova (bez kolektivnih).

15.11.2011. Republički zavod za statistiku je objavio preliminarne podatke Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji 2011. godine.

Na ovom popisu su uračunata i interno raseljena lica sa Kosova i Metohije u stalno stanovništvo.


Prvi rezultati popisa za Republiku Srbiju i regione

 
Ukupno
Ukupan
Ukupan
Apsolutni
Ukupan broj
Ukupan
Ukupan
 
popisana
broj
broj
porast-pad
lica u
broj
broj
 
lica
stanovnika 2011.
stanovnika 2002.
2011-2002.
inostra-
nstvu
doma -ćinstava
stanova
 
 (1)
(2) 
(3)
(4)
(5)
(6)
(7)
REPUBLIKA SRBIJA
7565761
7120666
7498001
-377335
294045
2497187
3243587
Beogradski region
1731425
1639121
1576124
62997
41719
604134
739630
Region Vojvodine
1995679
1916889
2031992
-115103
46031
697437
852229
Region Šumadije i Zapadne Srbije
2149327
2013388
2136881
-123493
98274
665878
902997
Region Južne i Istočne Srbije
1689330
1551268
1753004
-201736
108021
529738
748731
Region Kosovo i Metohija

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. [1] Bošnjačko nacionalno vijeće poziva na bojkot popisa
  2. [2] Albanci bojkotuju popis

Nacionalna pripadnost[uredi - уреди | uredi izvor]

Etnički sastav po opštinama

Prema nacionalnoj pripadnosti, kao Srbi izjasnilo se 83,3% osoba, a još 20 etničkih zajednica imalo je po više od 2.000 pripadnika. Primećen je veoma veliki rast broja osoba koje su se izjasnile po regionalnoj pripadnosti, kao i onih koji se nisu izjasnili. Osim toga, zabeležen je veliki porast broja osoba izjašnjenih kao Goranci i Romi. Najveći pad broja pripadnika bio je među Jugoslovenima i Crnogorcima:

Nacionalna pripadnost
Nacionalnost Broj Udeo Promena
2002–2011.
Srbi 5.988.093 83,32% -3,62%
Mađari 253.899 3,53% -13,43%
Romi 147.604 2,05% +36,43%
Bošnjaci 145.278 2,02% +6,75%
Hrvati 57.900 0,81% -17,99%
Slovaci 52.750 0,73% -10,63%
Crnogorci 38.527 0,54% -44,2%
Vlasi 35.330 0,49% -11,79%
Rumuni 29.332 0,41% -15,17%
Jugosloveni 23.303 0,32% -71,13%
Makedonci 22.755 0,32% -11,96%
Muslimani 22.301 0,31% +14,35%
Bugari 18.543 0,26% -9,53%
Bunjevci 16.706 0,23% -16,52%
Rusini 14.246 0,20% -10,43%
Goranci 7.767 0,11% +69,58%
Albanci 5.809 0,08% /
Ukrajinci 4.903 0,07% -8,42%
Nemci 4.064 0,06% +4,18%
Slovenci 4.033 0,06% /
Ostali* 17.558 0,24% +26,12%
Regionalna
pripadnost*
30.771 0,43% +167,92%
Neizjašnjeni 160.346 2,23% +48,84%
Nepoznato* 81.740 1,14% +8,29%
Ukupno 7.186.862 100% -4,15%

Napomene:
- nepotpun obuhvat
* - u kategoriju Ostali svrstane su etničke zajednice koje imaju po manje od dve hiljade pripadnika (Aškalije, Cincari, Česi, Italijani i dr), kao i osobe koje su se dvojako izjasnile (Srbin-Makedonac, Mađar-Jugosloven, Crnogorac-Srbin i dr)
* - u kategoriju Regionalna pripadnost svrstane su osobe koje su se izjasnile po lokalnoj pripadnosti (npr. Šumadinci, Vojvođani, Vranjanci, Užičani, itd)
* - u kategoriju Nepoznato svrstane su osobe za koje nije upisan odgovor na pitanje o nacionalnoj pripadnosti, ili je upisan nečitak odgovor, ili je upisan odgovor koji „ne predstavlja izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti“ (npr. Džedaj, Vanzemaljac, Crvena Zvezda, Zemljanin, Kosmopolit, itd)

Izvor: Republički zavod za statistiku – Nacionalna pripadnost, 29.11.2012.

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]


Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]