Muamer Zukorlić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Muamer Zukorlić

Muamer Zukorlić (15. februar 1970, selo Orlje, Tutin, SR Srbija, SFR JugoslavijaNovi Pazar, 6. novembra 2021.), osnivač je Bošnjačke demokratske zajednice (kasnije preimenovana u Stranku pravde i pomirenja) čiji je i bio predsjednik do svoje smrti, bivši je hodža i bivši i glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Biografija[uredi | uredi kod]

Osnovnu školu je završio u selu Ribariće kod Tutina, a zatim u Sarajevu Gazi Husrev-begovu medresu. U Konstantini u Alžiru je 1993. godine završio Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo a post-diplomske studije u Libanu. Živi sa dve supruge, iako zakon u Srbiji zabranjuje bigamiju, kao i poligamiju. Ipak, budući da se zakon u Srbiji bavi isključivo civilnim, a ne verskim brakovima, Zukorlić nije počineo krivično delo. U više navrata istekao je da je to njegova privatna stvar i da je bolje imati dve žene, nego imati jednu a varati je.[1] Ima sedmoro dece.

Čim je osnovan Mešihat Islamske zajednice Sandžaka 1993. godine Muamer je izabran za muftiju, a reizabran na izborima 1998. i 2003. godine. Izabran je za predsednika i glavnog muftiju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. godine. Na ovu funkciju je ponovo izabran na izborima u julu 2008. godine. Član je Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Bio je osnivač i prvi glavni i odgovorni urednik Glasa islama koje se smatra zvaničnim glasilom Islamske zajednice u Srbiji. Muamer je jedan od inicijatora osnivanja Izdavačke kuće El Kelimeh i mekteba za predškolski i školski uzrast. Osnivač je i prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i prvi dekan Fakulteta za Islamske studije.

Na prvim direktnim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka koji su održani 6. juna 2010. godine [2] pojedinačno najveći broj glasova (45—50%) je osvojila Bošnjačka kulturna zajednica na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić[3]. Državni organi su doneli odluku o nepriznavanju prava Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da samostalno formira Nacionalni savet jer nije osvojila ukupnu većinu glasova. Uprkos ovoj odluci Bošnjačka kulturna zajednica je proslavila pobedu i izvršila konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća koje je na sednici održanoj 25. jula 2010. godine usvojilo deklaraciju kojom se bošnjački narod proglašava konstitutivnim narodom u Srbiji.[4] Povodom negiranja prava Bošnjačkoj kulturnoj zajednici da samostalno formira nacionalni savet Zukorlić je 15. juna 2010. dao sledeću izjavu:

Igranje Sandžakom znači poigravanje sa ovim delom Srbije. Država je kao zgrada u kojoj stanari mogu da se vole ili ne vole. Ukoliko većinski stanari odluče da zapale jedan stan, rizikuju da se upali cela zgrada. Zato se nije igrati sa vatrom. Ili će nam svima biti lepo, ili će vatre biti do vrha. Samo naša kuća goreti neće.

– Muamer Zukorlić, glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji[5]

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je povodom fotomontaže, na kojoj je glavni muftija Muamer Zukorlić prikazan u pravoslavnoj svešteničkoj odori, objavljene u dnevnom listu Blic zatražio od uredništva i vlasnika lista izvinjenje i „simboličnu nadoknadu od 100 miliona evra“.[6]

Na predsjedničkim izborima u Srbiji 2012. kandidovao se za predsjednika Srbije kao nezavisni kandidat, a prema konačnim rezultatima osvojio je 1,39% glasova. Godine 2019. bio je glavni protukandidat Huseinu ef. Kavazoviću na izborima za reis-ul-ulemu. Od 373 glasa, Kavazović je dobio 291, a Zukorlić 82.[7]

Umro je u Novom Pazaru od posljedica srčanog udara, 6. novembra 2021. godine.

Kontroverze[uredi | uredi kod]

Optužen je za podizanje međunacionalnih tenzija, kao i za to da je pristalica zelene transverzale.[8]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Sadrvan.com - SANDŽAK OTRGNUT OD SRCA”. www.sadrvan.com. Arhivirano iz originala na datum 2012-01-29. 
  2. [1] Vest objavljena na internet sajtu RTS
  3. [2] Vest objavljena na internet saju Vesti onlajn
  4. [3] Vest objavljena u dnevnom listu Politika, 26. jula 2010. godine.
  5. [4] Arhivirano 2012-02-02 na Wayback Machine-u Izjava Muamera Zukorlića objavljena na internet sajtu Nova srpska politička misao
  6. [5] Vest agencije Tanjug objavljena na internet sajtu SEEbiz.
  7. „Kavazović ostaje reis, ubedljivo pobedio Zukorlića”. rts.rs. 5 August 2017. Pristupljeno 2020-12-30. 
  8. Radio televizija Republike Srpske: Zukorlić maksimalno podiže međunacionalne tenzije u BiH, 02.08.2011. (sh)

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]