Plućno arterijsko stablo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Plućno arterijsko stablo (lat. truncus pulmonalis) je krvni sud malog krvotoka, koji prenosi krv bogatu ugljen dioksidom (vensku krv) iz srca u pluća, gde se ona okisduje. To je jedina arterija (zajedno sa levom i desnom plućnom arterijom), koja prenosi vensku krv.

Osobine[uredi | uredi kod]

Srce i veliki krvni sudovi grudnog koša
Arch of aorta-luk aorte
Ascending aorta-Ushodni deo aorte
Pulmonary artery-pulmonalna arterija
Superior vein cava-gornja šuplja vena
Right auricula-desni uvasti nastavak srca (desna aurikula)
Right ventricle-desna komora
Left innominate vein-leva brahiocefalična vena
Right innominat vene-desna brahiocefalična vena
Left auricula-levi uvasti nastavak srca (leva aurikula srca)
Thoracic aorta-grudna aorta
Inferior vena cava-donja šuplja vena
Left carotis comunis-leva zajednička karotidna arterija
Right carotis comunis-desna zajednička karotidna arterija
Right vagus-desni živac vagus
Rechtrecurrent nerve-povratni grkljanski živac
Left vagus-levi živac vagus
Left phrenic nerve-levi prečažni živac

Plućno arterijsko stablo počinje u desnoj komori srca, koja je u ovom delu levkasto proširena u arterijsku kupu (lat. conus arteriosus). Između plućnog stabla i desne komore nalazi se plućni zalistak.

To je kratak,ali širok krvni sud dužine 4–5 cm i širine oko 3 cm. Najvećim delom leži u srčanoj maramici (oko 2/3). Plućno arterijsko stablo ide nagore i pozadi prema račvi dušnika. U početku se nalazi ispred korena aorte, a zatim ukršta sa zadnje strane levu stranu ushodne aorte i podlači se kroz luk aorte.

Plućno arterijsko stablo se završava račvom, kojom je podeljena na levu i desnu plućnu arteriju. Ova račva nalazi se ispod luka aorte i ispred račve dušnika.

Odnosi[uredi | uredi kod]

Plućno arterijsko stablo projektuje se u nivou spoja 2. rebra sa grudnom kosti sa leve strana. Ovde je i mesto auskultacije plućnog zalistka. Ispod ove arterije nalazi se timus (kod odraslih masno tkivo timusa). Sa desne strane nalazi se ushodna aorta, dok leva strana dodiruje levi uvasti nastavak srca.

Završne grane su leva i desna plućna arterija, koje se pružaju do korena odgovarajućeg plućnog krila.

Desna plućna arterija[uredi | uredi kod]

Desna plućna arterija (lat. a. pulmonalis dextra) je grana plućnog aterijskog stabla dugačka oko 5–6 cm i široka 20–25 mm. Prolazi skoro horizontalno od račve plućnog stabla do korena desnog plućnog krila. Ispred nje je luk aorte, a iza je glavni desni bronh (dušnica). Pre plućnog korena obično se deli na 2 manje završne grane. Završne grane nazivaju se režanjske grane i snabdevaju određena režnjeve desnog plućnog krila.

Leva plućna arterija[uredi | uredi kod]

Leva plućna arterija (lat. a. pulmonalis sinistra) je grana plućnog arterijskog stabla koja se proteže od račve ovog stabla do korena levog plućnog krila. Nešto je kraća od desne. Ona je kratkom arterijsjom vezom (ligamentum arteriozum) povezana sa aortnim lukom (što igra ulogu u fetalnoj cirkulaciji). Leva plućna arterija se nalazi i ipred i iznad levog glavnog bronha (dušnice). Ova arterija prolazi ispred grudne aorte. Njene završne grane su takođe režanjske arterije koje snabdevaju krvlju odeređene režnjeve levog plućnog krila.

Poremećaji[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Dr Dragoslav Bogdanović Anatomija grudnog koša Savremena administracija