Percy Crosby

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Percy Crosby
RođenjePercy Leo Crosby
(1891-12-08)8. 12. 1891.
Brooklyn, New York
SAD
Smrt8. 12. 1964. (dob: 73)
Kings Park, New York
SAD
NacionalnostAmerikanac
Znamenita djelaSkippy
Službeni website

Percy Leo Crosby (8. decembar 1891 - 8. decembar 1964) bio je američki književnik, ilustrator i karikaturist, najpoznatiji kao autor popularnog stripa Skippy.

Rođen je u porodici irskog doseljenika, Crosby je karijeru otpočeo radeći karikature i ilustracije u njujorškim novinama kako bi mogao financirati studij u Ligi studenata umjetnosti. Tamo je upoznao Gertrude Voltz, kćer burzovnog mešetara s kojom se vjenčao 1917. godine, iste godine kada je kao rezervni poručnik američke vojske otišao u prvi svjetski rat. Na samom kraju rata, u meško-argonskoj ofanzivi je ranjen šrapnelom, ali nije imao trajnih posljedica.

Nakon rata je počeo surađivati sa časopisom Life gdje je 1923. i započeo rad na Skippyju. Strip je doživio enorman uspjeh, te je, između ostalog, već 1931. ekraniziran u obliku istoimenog i "Oscarima" nagrađenog filma. Crosby je svoje djelo, kao jedan od rijetkih autora, registirao kao autor što mu je donijelo izuzetno bogatstvo i omogućilo da brzo stvori poslovno carstvo.

Kao bogat i uspješan autor je 1920-ih postao prijatelj mnogih njujorških celebrityja, ali je prevelika sklonost noćnim provodima i alkoholu dovela do razvoda od Voltz, s kojom je imao kćer Patriciju. Godine 1929. je Crosby odlučio prestati piti te se oženio za glumicu Agnes Dale Locke, s kojom će imati sina Percyja Jr., te kćeri Barbaru Dale, Joan i Caroline.

Od početka 1930-ih je Crosby sve više u svoj strip, kao i prateću literaturu, počeo koristiti kao sredstvo za promociju vlastitih, najčešće konzervativnih, političkih stavova. Preko Skippyja se nastojao obračunati s organiziranim kriminalom napadajući gangstere poput Al Caponea, a kasnije je optuživao predsjednik Roosevelta da je previše popustljiv prema komunistima. Zbog toga je počeo gubiti poslovne partnere, a 1939. se ponovno odao alkoholu, što je dovelo do raspada braka s Locke.

Godine 1940. se oženio za bolničarku Carolyn Soper. Pad popularnosti Skippyja je 1945. doveo do njegovog gašenja. Crosby zbog alkoholizma više nije mogao naći posao, a u decembru 1948. je nakon majčine smrti pokušao izvršiti samoubistvo. Nakon toga je odveden u duševnu bolnicu gdje je proveo ostatak života.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]