Ofenziva Meuse-Argonne

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ofenziva Meuse-Argonne
Segment Prvog svjetskog rata (Zapadni front)

Mapa ofenzive
Datum 26. rujna11. studenog 1918.
Lokacija Francuska Argonska šuma, Francuska
Ishod konačna pobjeda Antante
kapitulacija Njemačke
završetak Prvog svjetskog rata
Sukobljene strane
 Sjedinjene Države
Francuska Francuska
 Njemačko Carstvo
Komandanti i vođe
Sjedinjene Američke Države John J. Pershing
Sjedinjene Američke Države Hunter Liggett
Francuska Henri Gouraud
Francuska Henri Mathias Berthelot
Njemačko Carstvo Georg von der Marwitz
Njemačko Carstvo Max von Gallwitz
Snage
1,200,000 ~450,000
Žrtve i gubici
Sjedinjene Američke Države 122,063 ubijenih i ranjenih
Francuska 70,000
Ukupno: 192,063 ubijenih i ranjenih
90,000 – 120,000

Ofenziva Meuse-Argonne je bila posljednja saveznička ofenziva na Zapadnom frontu u Prvom svjetskom ratu. Ofenziva je bila posljednja faza Stodnevne ofenzive i dovela je do konačnog njemačkog poraza u Prvom svjetskom ratu. Bitka se vodila od 26. rujna do 11. studenog 1918. godine na području Argonske šume u Francuskoj.

Nakon njemačkog povlačenja s Marne, general Ferdinand Foch i vrhovno zapovjedništvo savezničkih snaga kroje seriju usklađenih i gotovo simultanih napada na vidno oslabljenu njemačku vojsku. Jedan od tih napada bio je usmjeren na dolinu rijeke Meuse, prema željezničkim centrima Mézière i Sedan. Američke trupe krenule su zapadno od rijeke Meuse, dok su francuske išle zapadno od Argonske šume. Amerikanci su se ubrzo našli u problemu kada su kročili u gustu Argonsku šumu, koja im je stvarala probleme. Prvi iznenadni napad generala Pershinga prodro je čak 8km uz rijeku Meuse, ali samo 3km kroz Argonsku šumu. Amerikanci su prodirali polako i postepeno destabilizirali njemačke obrambene pozicije. Jedanaestoga dana borbe, Nijemci su shvatili kako su poraženi te su se povukli kako ne bi bili zarobljeni.

U međuvremenu, Francuzi su sigurno prodirali uz rijeku Aisne.

Do 31. kolovoza, Amerikanci su prodrli 16km, a Francuzi 32km tako da je Argonska šuma ubrzo očišćena od Nijemaca. Žestoke borbe nastavile su se tokom listopada. U borbi je sudjelovalo 1,200,000 Amerikanaca, što je bio najveći američki angažman u Prvom svjetskom ratu, od kojih je čak 10% ubijeno ili ranjeno, što su bili enormni gubici. Dana 10. studenog, saveznici su stigli do Sedana i preuzeli željeznice. Iako je planirana još jedna, posljednja ofenziva na Njemačku, primirje je proglašeno 11. studenog 1918. godine, čime je završen Prvi svjetski rat.