Panzer 35

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Panzerkampfwagen 35(t) ili Panzer 35 bio je njemački naziv Čehoslovački tenk LT-35 ili LT vz. 35, koji je bio korišten od Njemačke početkom drugog svjetskog rata


Nastanak

[uredi | uredi kod]

Ostvarivši svoju nezavisnost poslije raspada Austro-Ugarske Čehoslovaci su odlučili da spriječe mogućnost da ju im je netko ponovno otme. Rezultat toga postaje gradnja modernih oružanih snaga opremljenih oružjem proizvedenim u domovini kako bi se spriječila ovisnost o vanjskim faktorima. Kruna tih napora je gradnja tenka LT-35 koji u doba svojeg prvog izlaska iz tvornice Škoda 1935 . godine nije lošiji od niti jednog tada postojećeg.

Ratno djelovanje

[uredi | uredi kod]

Osnovni plan Čehoslovačke da se obustavi proizvodnja i korištenje tenka LT-35 u 1938 . godini kako bi se zamijenio modelom LT-38 pada u vodu Njemačkom aneksijom ove države kada taj tenk dobiva danas puno poznatije ime Panzer 35.

Kako su Njemci u to doba koristili Panzer I i Panzer II osvajanje tvornice ovog tenka zajedno s kompletnom dotadašnjom proizvodnjom je postao za njih dar s neba koji im osigurava nužno potrebnu pomoć za kasnije osvajanje Poljske i Francuske. U njegovom korištenju tijekom invazije Francuske bilo je barem poetske pravde da proizvod države predane Njemačkoj bude upotrebljen za uništenje onog tko ih je izdao.

Korisnost ovog tenka za Njemačku toga doba je tolika da on ostaje u upotrebi sve do kraja 1941 . godine iako su ga Čehoslovaci proglasili zastarjelim još 1938 godine i proizveli već tada njegovog nasljednika Panzer 38 .

Oprema

[uredi | uredi kod]

Osnovno naoružanje ovog tenka je bio njegov top od samo 35 mm. koji na 1000 metara nije mogao probit oklop deblji od 26 mm., a na udaljenosti od 5 metara nije mogao probiti ništa deblje od 40 mm. Iako to ispada ništavno ne smije se zaboravit da Panzer I korišten u Francuskoj uopće nije imao top. Njegova debljina oklopa na najčvršćem dijelu je iznosila 22 mm.

Upotreba izvan Njemačke i Čehoslovačke

[uredi | uredi kod]

Prije uništenja Čehoslovačke ovaj tenk je već bio prodan Rumunjskoj, da bi tijekom okupacije njegovi primjerci završili u oružanim snagama Bugarska , Slovačka , Mađarska i Italija.

Rađeći po licenci od Panzer 35 Mađarska je proizvela nove modele ovog tenka koje su dostigli težinu od 40 tona što je četiri puta više od orginalno zamišljene. Bugarska je s druge strane nastavila koristiti originalne primjerke ovih tenkova do polovice pedesetih godine.