Panzer II

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Panzer II je bio njemački tenk koji se nalazi u ratnoj upotrebi do siječnja 1943. godine


Nastanak[uredi | uredi kod]

Nedostaci tenka Panzer I su bili očiti još 1933. godine. Kako su prvobitni planovi za razvoj modernijeg, vojno sposobnijeg tenka budućeg imena Panzer III bili nezadovoljavajući tijekom 1934. godine odlučeno je da će se konstruirati privremeno rješenje. Odluka pada na budući Panzer II koji preuzima osnovni dizajn svog prethodnika. Prvi primjerci ovog tenka izlaze iz tvornice tijekom 1936. godine.

Oprema[uredi | uredi kod]

Oklop je bio identičan onome prethodnika, tj. na najdebljem mjestu iznosio je samo 13 milimetara. Tijekom gradnje novijih modela to je ispravljeno njegovim povećanjem na 14,5 mm. U posljednjoj godini proizvodnje dolazi do povećanja debljine koja ovisno od strane tenka iznosi između 25 i 80 mm. Osnovna prednost ovog tenka prema Panzeru I se sastojala u topu kojega prijašnji model nije imao. Težina početnog modela iz 1936. je iznosila samo 7,6 tona da bi na modelu iz 1942. porasla do 18 tona. Kako je težina tenka rasla tako je i brzina padala. Modeli iz posljednje godine nisu mogli ići brže od 31 kilometra na sat. Osnovno oružje svih Panzera II je bio top od 20 milimetara. Sveukupno je bilo proizvedeno nešto manje od dvije tisuće primjeraka ovog tenka prije njegovog povlačenja iz upotrebe.

Ratno djelovanje[uredi | uredi kod]

Glavnu ulogu na ratnoj sceni ovaj tenk ima tijekom invazije Poljske i Francuske kada postaju jasni njegovi nedostaci u borbi s protivničkim tenkovima. Velik dio oklopnih vojnih snaga Rommela također se sastoji od Panzera II, ali tada kao i kasnije u Sovjetskom Savezu on postaje preslab za borbu s protivničkim oklopnim snagama. Tu situaciju ne mijenjaju niti razna poboljšanja koja se na njega ugrađuju u 1942. godini. Nasljednik ovog tenka imena Panzer III se tada nalazio u upotrebi već nekoliko godina

Kasnija upotreba[uredi | uredi kod]

Prestanak proizvodnje ovog tenka nije bio i kraj života njegovog dizajna. Najveći njegov problem je bio uvijek premaleni top i to se uskoro mijenja skidanjem njegove kupole. Na mjesto kupole se sada stavlja protutenkovski top veličine 75 milimetara. Tim načinom je stvoreno protutenkovsko oklopno vozilo imena Marder II. Njegova proizvodnja traje do ljeta 1943. godine

Druga upotreba ovog dizajna je bila za gradnju artiljerije na gusjenicama. Taj novi model dobiva ime Osa. Prvobitno se toliko svidio Hitleru da 1943. izdaje naređenje kako se sva oprema od Panzer II mora koristiti za opremanje Osa, ali već na kraju sljedeće godine nakon proizvedenih 660 primjeraka naređuje zaustavljenje njegove proizvodnje.