Ozren-Jadovnik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ozren-Jadovnik
I kategorija zaštićenog područja međunarodnog i nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja.
Najbliži gradPrijepolje  Srbija
Površina102,84 km² (40 mi² )
Oznakarežimi zaštite II i III stepena.
Osnivanje2014. god.Uredba o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Ozren - Jadovnik“ („Službeni glasnik RS“, br. 107/2014).[1]
UpraviteljJP „Srbijašume“.

Ozren-Jadovnik je naziv zaštićenog područja sa značajnim prirodnim, biološko-ekološkim, estetskim i kulturno-istorijskim vrednostima, koje se vremenom razvijalo kao rezultat uzajamnog delovanja prirode i tradicionalnog načina života lokalnog stanovništvau. Administrativno pripada opštini prijepolje jugozapadna Srbija. Ozren se pruža jugoistočno od Jadovnika. Pod režimom zaštite je visokoplaninski kras Jadovnika, klisure i kanjoni Dubočice, Ramovića i Dubokog potoka, izvorske vode, pitomi proplanci karakteristični za dinarske planine. [2]

U klisurama, usečenim u padine Ozrena i Jadovnika, nalazi se i tercijarni relikt, mirišljivo drvo tisovina. Narodno verovanje kaže da tisa štiti od zlih duhova, pa je u krajevima gde raste njeno drvo ušivano u odeću ili se nosilo okačeno o vrat u obliku krstića.

Predeo izuzetnih odlika[uredi | uredi kod]

Uredbom o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Ozren - Jadovnik“ („Službeni glasnik RS“, br. 107/2014) područje je dobilo status zaštićenog područja - predeo izuzetnih odlika. Na području zaštićenog područja utvrđeni se režimi zaštite:

  • II stepena ukupne površine 3.485,34 ha, odnosno 33,89%, na osam lokaliteta i
  • III stepena na površini od 6.799,05 ha, odnosno 66,11% zaštićenog područja. Na ovom dijelu mogu se vršiti upravljačke intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja, uređenje objekata kulturno-istorijskog nasleđa i tradicionalnog graditeljstva, očuvanje tradicionalnih delatnosti lokalnog stanovništva, selektivno i ograničeno korišćenje prirodnih resursa, uključujući ograničen lov i održavanja optimalne brojnosti i zdravstvenog stanja populacije lovnih vrsta, kao i ograničeno korišćenje prostora uz potrebnu infrastrukturnu i drugu izgradnju.[3]

Prostor dopunjuju i vredni spomenici kulture, pre svih obnovljeni manastir Davidovica iz 13. veka, zadužbine Nemanjinog unuka, župana Dmitra (potonji monah David). U manastirskoj crkvi sahranjen je otac kneginje Milice, knez Vratko.

JP „Srbijašume“ je upravitelj zaštićenim područjem. Ovlašćen je i dužan naročito da:

  • organizuje čuvarsku službu;
  • obeleži zaštićeno područje;
  • donese plan upravljanja zaštićenim područjem za period od deset godina, godišnji program upravljanja zaštićenim područjem i izveštaj o ostvarivanju godišnjeg programa upravljanja zaštićenim područjem, akt o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi;
  • obaveštava korisnike zaštićenog područja o mogućnostima za obavljanje radova i aktivnosti;
  • učestvuje u postupku utvrđivanja naknade za uskraćivanje ili ograničavanje prava korišćenja;
  • izdaje saglasnost i odobrenje;
  • prati stanje i vodi evidenciju o prirodnim vrednostima, nepokretnostima i ljudskim aktivnostima;
  • utvrđuje i naplaćuje naknade za korišćenje zaštićenog područja.[4]

IPA područje[uredi | uredi kod]

Ova oblast se izdvaja kao jedan od centara diverziteta vaskularne flore i vegetacije ne samo Srbije već i čitavog Balkana i Evrope. Od biljnih vrsta, kao izuzeto značajne mogu se izdvojiti lincura Gentiana lutea L., narcis Narcissus radiiflorus Salisb i naročito ravnostrani zvončić Campanula secundiflora, koji je stenoendemit klisure Lima i Polimlja tako da se na ovom prostoru nalazi celokupna svetska populacija vrste. [5]

Značajan deo zaštićenog područja se nalazi pod šumskom vegetacijom. Skoro u potpunosti ovdašnje šume se nalaze u klisurama i kanjonima Dubočice, Lima i drugih vodotoka, pa one imaju isključivo zaštitni karakter i ne eksploatišu se. Međutim, njihov značaj je nemerljiv za zaštitu staništa retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, za zaštitu od erozije, kao i zbog opšte korisnih funkcija šuma i ukupnog vrlo atraktivnog izgleda ovog područja. U klisurama, usečenim u padine Ozrena i Jadovnika, nalazi se i tercijarni relikt tisa Taxus baccata.

Međunarodni značaj ovog područja već je prepoznat pa je područje Ozrena identifikovano kao područje od međunarodnog značaja za biljke (IPA – Impotrant Plant Area).

Galerija slika[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „Ozren-Jadovnik”. Zavod za zaštitu prirode - www.zzps.rs. Arhivirano iz originala na datum 2022-01-11. Pristupljeno 10.10. 2021. 
  2. „Predeo izuzetnih odlika Ozren-Jadovnik”. www.politika.rs. Pristupljeno 10. 10. 2021. 
  3. „Uredba o proglašenju predela izuzetnih odlika Ozren-Jadovnik”. Zavod za zaštitu prirode - www.zzps.rs. Pristupljeno 10.10. 2021. 
  4. „Odluka o naknadama za korišćenje Predela izuzetnih odlika Ozren-Jadovnik”. Zavod za zaštitu prirode - www.zzps.rs. Pristupljeno 10.10. 2021. 
  5. „Lectotypification of Campanula secundiflora Vis. & Pančić (Campanulaceae), a species of European concern. U radu je određen lektotip Campanula secundifora, tercijarnog relikta i paleostenoendemične vrste koju su 1862. godine opisali Josif Pančić i Roberto de Visiani u svom prvom zajedničkom delu: Plantae serbicae rariores aut novae – Decas I. Sav istraživani materijal je deponovan u herbarijumskim kolekcijama Univerziteta u Beogradu (BEOU) i Univerziteta u Padovi (PAD)”. Institute of Botany and Botanical garden “Jevremovac”, Faculty of Biology, University of Belgrade, Srbija - Department of Historical Geographical and Antiquity Sciences, University of Padova, Italy - www.researchgate.net. Pristupljeno 10. 10. 2021.