Lincura

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lincura
Srčanik
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Gentianales
Porodica: Gentianaceae
Rod: Gentiana
Vrsta: G. lutea
Podvrsta: Gentiana lutea var. aurantiaca (M.Laínz) M.Laínz

Gentiana lutea subsp. montserratii (Vivant ex Greuter) Romo
Gentiana lutea subsp. symphyandra (Murb.) Hayek
[1]

Dvojni naziv
Gentiana lutea
L.
Sinonimi

Asterias hybrida. Asterias lutea. Coilantha biloba. Gentiana major.

Lincura (lat. Gentiana lutea) je ljekovita biljka koja raste u visinskim predjelima. Može se naći između 800 i 2500 metara nadmorske visine, po planinskim proplancima Bosne, Like, jugozapadne Srbije i Sandžaka. Raste i u alpskim predjelima Evrope. Drugi nazivi: srčanik, gencijana, raven, trava od srdobolje.

Lincura
Lincura cvijet
Korijen lincure

Karakteristike lincure[uredi | uredi kod]

Lincura može da raste u hladnim planinskim krajevima i dobro podnosi mraz. Žuti cvijetovi se pojavljuju od jula do augusta. Raste i do 2 metra visine i ima eliptične listove koji mogu biti dugi i do 30cm i široki oko 12cm. Gorki korijen lincure(Radix Gentianae) i tinktura lincure(tinctura Gentianae) su oficijelni i prema farmakopeji bivše Jugoslavije kao ljekoviti pripravci.[2]. Korijen lincure je i zvanično priznat od nekoliko drugih svjetskih farmakopeja[3][4].

Hemijski sastav[uredi | uredi kod]

Ljekovita droga(korijen) sadrži gorke materije, glikozide: gencipikrin, amarogencin, pod uslovom da je ispravno osušen. U korijenu lincure se mogu naći i dva alkaloida, najviše gencianina. Sadrži i mnogo trisaharide: gencianoze i disaharida; genciobioze, masno ulje i pektin. Sadrži i mnoge mineralne soli. Korijen, mora da se suši po posebnome postupku, kako bi sačuvao visoku hemijske supstance i ljekovitu vrijednost.

Korištenje lincure u medicini[uredi | uredi kod]

U medicini lincura se koristi za: Insuficijenciju jetre, intelektualna premorenost i opšti umor, poboljšanje apetita, dispepsija, gastro-intestinalni problemi, anemičnost, tuberkuloza, dijareja(proljev), dizenterija i paraziti u crijevima. Lincura je jedan od najboljih ojačivača ljudskog imunog sisteama. Stimuliše jetru, žučnu kesicu i probavni sistem. Sredstvo je protiv groznice. Korjen djeluje protiv upalno, antiseptično, protiv parazitno.

Upotreba lincure u narodnoj medicini[uredi | uredi kod]

Skoro je identična primjeni u savremenoj medicini. Koristi interno za komplikacije i bolesti jetre, lošu probavu, stomačne infekcije, i anoreksiju. Čaj od lincure[5] se preporučuje za malokrvnosto pošto podržava stvaranje bijelih i crvenih krvnih zrnaca. Lincura i preparati od lincure ne bi trebali da se prepisuju pacjentima sa stomačnim i čirom dvanaestopalačnog crijeva.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. The Plant List Gentiana lutea
  2. Pharmacopoeia Jugoslavica, edito prima (PhJugI) 1933.
  3. Britanska farmakopeja: B.P.C(1973),
  4. Europ. Pharmec. vol 1 (1983),
  5. Čaj od lincure[mrtav link]

Dodatna literatura[uredi | uredi kod]

  • Dr. Jovan Tucakov, Lečenje biljem, Vulkan izdavaštvo, 2014.
  • Dr. Enes Hasanagić, Ljekovito bilje i jetra, Svjetlost, Sarajevo, 1984. str.203
  • Sadik Sadiković, Narodno zdravlje, Svjetlost, Sarajevo, 1980.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]