Roland Garros

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Otvoreno prvenstvo Francuske)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Roland Garros (ili "Otvoreno prvenstvo Francuske Roland Garros" fra. Internationaux de France de Roland-Garros) ime je teniskog turnira u Parizu, koji spada u seriju Grand Slam turnira

Tradicionalno se održava između sredine maja i ranog juna u Parizu, Francuska. Drugi je Grand Slam u sezoni (poslije Australian Opena, a prije Wimbledona).

Grand slam turniri

Roland Garros je kao turnir počeo djelovati na državnoj razini 1891. godine. 1925. godine, turnir je postao međunarodni. Natjecanje se održavalo na travnatoj površini na jednom od dva stadiona: Racing Club de France ili Stade Français.

Za potrebe Davis Cupa 1928., novi teniski stadion je izrađen na lokaciji zvanoj Porte d’Auteuil. Taj stadion je imao dva terena, Stade Roland Garros (nazvan po francuskom pilotu iz prvog svjetskog rata), i Philippe Chatrier. Oba terena su imali zemljanu površinu. Razlika u površinama se očituje u odskoku teniske loptice, njenoj brzini (loptice su sporije), mogućnosti provjere tragova loptice i sl. I danas se ovaj turnir odigrava na zemljanoj površini.

Ta sporost zemljane površine za posljedicu ima specijaliziranje pojedinih igrača za isključivo takvu površinu (pogotovo Južnoamerikanci). Brojne teniske legende (kao Pete Sampras) su osvojile sve Grand Slamove na brzim podlogama, samo ne Roland Garros. 13 od zadnjih 17 osvajača Roland Garrosa nije osvojilo nijedan drugi Grand Slam.

Kod ženskog tenisa, stvar je slična. Lindsay Davenport je 1997. samo Roland Garros nedostajao da popuni sve Grand Slamove u jednoj sezoni. Martini Hingis također nije pošlo "za reketom" uzeti titulu pobjednice ovoga turnira.

1968. godine, Roland Garros je postao prvi Grand Slam koji je postao otvoren (na njemu su mogli nastupati i amateri i profesionalci). Od 2006., Roland Garros je izjednačio nagradni fond i za žene i za muškarce. Kod svih velikih turnira, još samo Wimbledon diskriminira žene, te se otvorila još i danas otvorena polemika o izjednačavanju fonda.

Rekordi i zapaženi osvajači[uredi | uredi kod]

Rafael Nadal, do današnjih dana najuspješniji tenisač u povijesti Roland Garrosa

Najviše titula od 1925. kod muškaraca:

Najviše titula od 1925. kod žena:

Najmlađi pojedinačni osvajači:

  • Kod muškaraca: Michael Chang (1989.): 19 godina i 3 mjeseca
  • Kod žena: Monica Seles (1990.): 16 godina i 6 mjeseci

Najstariji pojedinačni osvajači:

Branitelji naslova od 2005. godine:

Posljednji francuski prvaci:

Last French singles champions:

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]