Norfolk (otok)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Otok Norfolk)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Teritorija Otoka Norfolk
Norfolk Island
Zastava Grb
Državna himna: "službena God Save the Queen / neslužbena Himna Pitcairna"
Položaj Otoka Norfolk
Glavni gradKingston
Najveći grad Burnt Pine
Službeni jezici engleski, Norfuk
Vlada Samoupravna teritorija
 -  Poglavar države Kraljica Elizabeta II koju predstavlja generalni guverner Australije
 -  Administrator Owen Walsh (v.d. 2007-2008) (2008 - )
 -  Glavni ministar Andre Neville Nobbs (2007-)
Samoupravna teritorija
 -  Zakon o Otoku Norfolk 1979 
Površina
 -  Ukupno 34,6 km2 (227..)
Stanovništvo
 -  Procjena za jul 2009.  2.141[1]
 -  Gustoća 61,9/km2
Valuta Australijski dolar (AUD)
Vremenska zona NFT (Vrijeme Otoka Norfolk) (UTC+11:30)
Pozivni broj 6723
Web domena .nf

Otok Norfolk je otok u Pacifiku koji se nalazi između Australije, Novog Zelanda i Nove Kaledonije, te predstavlja jedan od australskih vanjskih teritorija. Površina otoka iznosi 34 km². Na njemu se nalazi bor otoka Norfolk, koji je postao dio zastave otoka, a čije je zizmeleno drvo predstavlja endemsku vrstu na otoku te je prilično popularno u Australiji.

Smatra se da su prvi naseljenici otoka Norfolk bili potomci polinežanskih moreplovaca u 14. i 15. vijeku - tzv. Aboridžini otoka Norfolk. Prvi Evropljanin koji je stupio na otok bio je kapetan James Cook godine 1774. Nakon njega je Britanija na otoku sagradila kažnjeničku koloniju, koja je napuštena godine 1813. a dotadašnji naseljenici premješteni u Tasmaniju. Kažnjenička kolonija je ponovno osnovana godine 1825, a godine 1856. su tamo s Pitcairna dovedeni potomci pobunjenih mornara s HMS Bounty.

Godine 1979. Norfolk je dobio znatnu autonomiju u okviru Australije. Danas na otoku ima oko 1800 stanovnika - Norfolčana - koji su po vjeri uglavnom anglikanci. Glavna privredna djelatnost je turizam.

Najpoznatiji stanovnik otoka je australska spisateljica Colleen McCullough, poznata po romanu i mini-seriji Ptice umiru pjevajući.

Prirodna obilježja[uredi | uredi kod]

Teritorij obuhvaća 8 km dugačak i do 5 km širok otok Norfolk, te otoke Nepean i Philipov otok koji je nenaseljen. Svi otoci su vulkanskog postanka. Norfolk ima stjenovite obale, reljef uglavnom čine niska pobrđa. Klima je oceanska s malim kolebanima temperature i padalinama cijele godine. Veliki dio otoka je iskrčen za pašnjake. U sjevernom dijelu su šume norfolske smreke.

Stanovništvo i gospodarstvo[uredi | uredi kod]

Dio stanovnika čine potomci doseljenika s otoka Pitcairna, a ostali su doseljeni kasnije iz Australije i Novog Zelanda. Najvažnija gospodarska grana je turizam (oko 40.000 turista na godinu), dok se dio stanovništva bavi poljoprivredom. Važni su izvori prihoda prodaja poštanskih maraka te bescarinske prodavaonice kao i monopol za prodaju alkoholnih pića.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Norfolk Island, The World Factbook, CIA. Accessed 14 April 2009.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]