O le Ao o le Malo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Samoa

Članak je dio serije:
Politika i uprava
SamoeDruge države
pogledaj  razgovor  uredi

O le Ao o le Malo titula je koju nosi državni poglavar Nezavisne Države Samoe, a koja u slobodnom prijevodu znači poglavica vlade (ao je na samoanskom tituala koja je općenito rezervirana za poglavice, dok malo znači "vlada").

Dužnosti[uredi | uredi kod]

O le Ao o le Malo ima uglavnom ceremonijalne dužnosti, dok svarnu vlast vrši samoanski premijer. Stjecanjem neovisnosti 1962. godine imenovana su dva doživotna o le Ao o le MaloMalietoa Tanumafili II. (4. siječnja 1913. - 11. svibnja 2007.) i Tupua Tamasese Mea'ole (1905. - 1963.). Nakon smrti Tupua Tamasesea Mea'olea 1963. godine, Malietoa Tanumafili nastavio je obnašati dužnost, sve do svoje smrti 2007. godine. Njegov nasljednik je Tupua Tamasese Tupuola Tufuga Efi, kojeg je 16. lipnja 2007. izabrala samoanska Zakonodavna skupština, koja se naziva Fono, na vrijeme od pet godina.

Dvojbe oko statusa[uredi | uredi kod]

Postoje određene nesigurnosti i prijepori oko tog trebali li se o le Ao o le Malo smatrati predsjednikom s ceremonijalnim dužnostima (kakav ima položaj u većini parlamentarnih republika) ili monarhom. U prilog tezi da ga se treba smatrati predsjednikom leže činjenice da će se od sada obnašatelji te dužnosti birati na vrijeme od pet godina iz naroda, da će ga moći smjeniti parlament koji će ga i izabrati, ali i da nedostaju stilovi i forme koje su karakteristične za monarhije. S druge pak strane, u prilog tezi da se radi o monarhu leže činjenice da su dosadašnji obnašatelji dužnost obavljali doživotno, da su bili iz redova tradicionalnog samoanskog plemstva te da su se oslovljavali s Vaša visosti, način koji je rezerviran isključivo za monarhe. Prema jednom shvaćanju Samoa je bila monarhija po svom obliku vladavine za vrijeme Malietoa Tanumafilia, koja je prestala nakon njegove smrti. Ustav Samoe ne definira da li je država po obliku vladavine republika ili monarhija, ali najprecizniji opis državnog uređenja bio bi aristokratska repbublika. Kad se pisao Ustav postojala su očekivanja da će budući šefovi dražave biti iz redova vrhovnih poglavica, međutim, danas nema pravne osnove za takva očekivanja. Država se danas ispravno treba smatrati republikom.

Popis o le ao o le maloa[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]