Novosadski atletski klub

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
NAK / UAC
Novosadski atletski klub /
Újvidéki Atlétikai Club
Nema grba ? Postavite ga sami.
Općenito
Liga Prvenstvo Jugoslavije
Osnivanje 1910.
Stadion vlastito igralište s tribinama
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Domaći
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Gostujući

NAK (Novosadski atletski klub; ćirilicom: HAK, Hoвocaдcки aтлeтcки клуб, mađarski UAC, Újvidéki Atlétikai Club) bio je sportski i fudbalski klub iz Novog Sada. Klupska boja bila je žuta.

Historijat[uredi | uredi kod]

Osnovan je 1910. godine dok je Novi Sad bio u sastavu Kraljevine Ugarske u Austro-Ugarskoj. Okupljao je sportiste mađarske nacionalnosti, za razliku od drugih gradskih klubova: Vojvodine, koja je okupljala Srbe i Makabija, koji je okupljao Jevreje.

Klub je sagradio igralište s tribinama, na kojem se otada igrao i fudbal. Do kraja svog postojanja bio je jedan od najmasovnijih sportskih organizacija u Novom Sadu. Od 1928. djelovala je i teniska sekcija, za koju su izgrađena dva igrališta[1].

Takmičenja[uredi | uredi kod]

Nakon Prvog svjetskog rata Novi Sad je ušao u sastav Kraljevine SHS. NAK je igrao u nižim razredima jugoslovenskog fudbala, kao što je Novosadska liga. Godine 1929. prvi put je igrao kvalifikacije za Prvu ligu. Ispao je od gradskog rivala Vojvodine. U sezonama što su uslijedile, NAK je igrao u novosadskim zonskim takmičenjima sve dok 1935. konačno nije uspio ući u najviši razred, ujedno jedini put kad se je NAK takmičio u najvišem razredu jugoslovenskog fudbala, Prvenstvu Jugoslavije u fudbalu 1935/36.

Prvenstvo Jugoslavije 1935/36.[uredi | uredi kod]

Prvenstvo se igralo po kup-sistemu, a NAK je postigao odlične rezultate. Pobijedio je ŽAK-a iz Velike Kikinde u osmini finala (4:0 kod kuće i 3:3 na gostovanju), osječku "Slaviju" u četvrtfinalu s 4:0 i 2:0, a zaustavila ga je sarajevska "Slavija" u polufinalu, nakon što je iznenađujuće porazila NAK-a u Novom Sadu s 1:3, a na gostovanju je NAK ostao neporažen jer je bilo 1:1.[2]

Gašanje kluba[uredi | uredi kod]

Nakon Aprilskog rata 1941. godine i pripajanja tog dijela Vojvodine Mađarskoj, klub se takmičio u mađarskom prvenstvu. Zbog toga su nove jugoslovenske vlasti 1945. ugasile klub.[3]

Poznati igrači[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Enciklopedija fizičke kulture
  2. Yugoslav First League Tablice i rezultati na RSSSF-u.
  3. NAK Internetske stranice FK "Vojvodine".