Nijedan pravi Škot

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nijedan pravi Škot (engl. No true Scotsman) predstavlja logičku grešku, koja nastaje kao ad hoc pokušaj da se održi neosnovan stav. Kada se nađe kontraprimjer univerzalnoj tvrdnji („nijedan Škot ne bi uradio tako nešto“), umjesto da se porekne kontraprimjer ili odbaci originalna univerzalna tvrdnja, ova logička greška mijenja subjekta tvrdnje da se isključi pojedinačni slučaj, bez pozivanja na neko objektivno pravilo („nijedan pravi Škot ne bi uradio tako nešto“).[1] Ova logička greška se može koristiti da bi se iznijeli nepotrebni zahtjevi.

Primjeri

[uredi | uredi kod]

Prost primjer ove greške:[2]

Osoba A: „Nijedan Škot ne stavlja šećer u svoju kašu“.
Osoba B: „Ja sam Škot i ja stavljam šećer u svoju kašu“.
Osoba A: „Onda, nijedan pravi Škot ne stavlja šećer u svoju kašu“.

Kao čest primjer političke primjene ove logičke greške je tvrdnja da „nijedna demokracija ne započinje rat“, a onda se prave razlike između zrelih ili „pravih“ demokracija, koje nikada ne započinju ratove, i „demokracija u nastajanju“, koje ih mogu započinjati.[3]

Porijeklo

[uredi | uredi kod]

Upotrebu ovog termina je razradio britanski filozof Antony Flew:

Zamislite Hamisha McDonalda, Škota, kako sjedi sa svojim "Glasgow Morning Herald" i vidi članak kako „brajtonski (engleski) seksualni manijak ponovo napada“. Hamish je šokiran i tvrdi da „nijedan Škot ne bi uradio tako nešto“. Sljedećeg dana sjeda da bi ponovo čitao svoj "Glasgow Morning Herald"; i ovaj put pronalazi članak o čovjeku iz Aberdeena (Škotska) čije brutalne akcije čine da brajtonski seksualni manijak izgleda kao džentlmen. Ova činjenica pokazuje da je Hamish pogrešio, ali da li će on ovo priznati? Vjerovatno ne. Ovaj put on kaže: „nijedan pravi Škot ne bi uradio tako nešto“.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Flew, Antony (1975). Thinking About Thinking: Do I Sincerely Want to Be Right?. London: Collins Fontana. ISBN 978-0-00-633580-1. 
  2. Pinker, Steven (2003). How the Mind Works. Hukilau. 
  3. Spengler. "No true Scotsman starts a war" Arhivirano 2019-01-05 na Wayback Machine-u, Asia Times Online, 31. 1. 2006.

Literatura

[uredi | uredi kod]
  • Flew, Antony (1975). Thinking About Thinking: Do I Sincerely Want to Be Right?. London: Collins Fontana. ISBN 978-0-00-633580-1. 
  • Pinker, Steven (2003). How the Mind Works. Hukilau.