Nacionalni park Yoho

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nacionalni parkovi kanadskog Stjenjaka
Svjetska baštinaUNESCO
 Kanada


NP Yoho na mapi Kanade
NP Yoho
NP Yoho
Lokacija NP Yoho u Kanadi
Registriran:1984. (8. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, viii
Ugroženost:-
Referenca:UNESCO

Nacionalni park Yoho (engleski: Yoho National Park) je nacionalni park na zapadnim obroncima kanadskog Stjenjaka na jugoistoku kanadske pokrajine Britanska Kolumbija. NP Yoho ima površinu od od 1.313 km² i osnovan je još 1886. godine. On svojom južnom stranom graniči s NP Kootenay, a istočnom s NP Banffom, s kojima je zajedno upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi još 1984. godine pod nazivom "Nacionalni parkovi kanadskog Stjenjaka"[1]

Panorama ledenjačke doline Wapta koji se na jugu veže za ledenjačku dolinu Waputik
Panorama ledenjačke doline Wapta koji se na jugu veže za ledenjačku dolinu Waputik

Ime mu potječe iz Cree jezika indijanskih starosjedilaca plemena Cree, Yoho što znači "čudo"[2]. Sjedište parka se nalazi u naselju Field (Britanska Kolumbija), koji se nalazi na transkanadskom autoputu.

Odlike

[uredi | uredi kod]

Rijeka Kicking Horse ("Ritajući konj"), koja je proglašena nacionalnom baštinom, izvire na ledenjacima Wapta i Waputik koji se nalaze u parku Yoho. Ovi ledenjaci tvore ledenjačku dolinu, 3 km zapadno od grada Fielda, a dostupna je od Smaragdnog jezera (Emerald Lake). Od ove ledenjačke doline se spuštaju i Takakkaw (cree za "veličanstveni") slapovi (slika desno), koji su svojom visinom od 384 m drugi po visini u Kanadi. Wapta slapovi su svojom visinom od 30 i širinom od 150 m, najveći slapovi na rijeci Kicking Horse.

Najveći vrhovi u parku su Mount Goodsir (3.567 m), Mount Balfour (3.272 m), Mount Stephen (3.199 m), The President (3.138 m), The Vice President (3.077 m) i Mount Burgess (2.599 m).

Cijeli kanadski Stjenjak uglavnom čine sedimentne stijene s brojnim naslagama fosila. Upravo se najpoznatije paleontološko nalazište Stjenjaka nalazi u NP Yoho, Burgess šejl. Otkrio ga je 1909. godine Charles Doolittle Walcott, a slavan je po 505 milijuna godina starim fosilima iz razdoblja srednjeg kambrija, među kojima su i najstariji fosili sa sačuvanim otiskom mekog tkiva[3].

Na jugoistočnom kutu parka nalazi se magmatska stijena poznata kao Ice River Complex ("Kompleks ledene rijeke") u kojima se nalaze naslage ukrasnog kamena sodalita.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. Canadian Rocky Mountain Parks na službenim stranicama UNESCO-a (en) Preuzeto 2. rujna 2012.
  2. Nahanni National Yoho (Parks Canada) (en) Preuzeto 2. rujna 2012.
  3. Burgess Shale Arhivirano 2013-01-11 na Archive.is-u, Lexicon of Canadian Geological Units, 2009. (en) Preuzeto 2. rujna 2012.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]