Nacionalni park Ujung Kulon

Izvor: Wikipedia
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nacionalni park Ujung Kulon
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Flag of UNESCO.svg
Flag of Indonesia.svg Indonezija


Ujung Kulon na karti Indonezije
Ujung Kulon
Ujung Kulon
Lokacija Nacionalnog parka Ujung Kulon u Indoneziji
Registriran:1991. (15. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Nacionalni park Ujung Kulon je najstariji nacionalni park u Indoneziji, smješten na jugozapadnom vrhu otoka Jave. Njegovo značenje leži prije svega u velikom bogatstvu različitim životinjskim vrstama, a posebno zbog vrlo ugroženih javanskih nosoroga i zadnjih nizinskih kišnih šuma na Javi. Pored toga, zaštićena je i morska fauna oko parka.

Geografija[uredi | uredi kod]

Nacionalni park je na jugozapadnom dijelu Jave i dio je okruga Pandeglang. Istročnim dijelom parka pruža se u smjeru sjever-jug brežuljkasti niz Gunung Honje s najvišom točkom od 620 m iznad mora. Na južnom kraju se u smjeru zapada pruža poluotok, pred kojim se na sjevernoj strani nalaze manji otoci kao Handeuleum, Peucang i Panaitan. Kopnena površina parka je 76.214 ha, a parku pripada još i 44.337 ha mora oko njega. Poluotok Ujung Kulon, po kojem je park dobio ime, pretežno je ravan s izuzetkom uzvisine Gunung Payung od 480 m na jugozapadu poluotoka. Otočna skupina oko Krakataua je oko 60 km sjeverno od poluotoka, i nalazi se u sundskom prolazu između Jave i Sumatre i obuhvaća 2.500 ha.

Klima je tropska s temperaturama između 25 i 30 °C, a vlaga zraka je 80-90%. Kišno razdoblje traje od listopada do ožujka a veliku količinu padalina (400 mm u prosincu i siječnju) prate i snažni zapadni vjetrovi. Vrijeme između srpnja i rujna je sušno, pa stoga i najpovoljnije za posjete.

Bioraznolikost[uredi | uredi kod]

50% parka Ujung Kulon, uglavnom ispod planina Gunung Pyung i Honje, prekriva najveća nizinska kišna šuma na otoku Javi koja je nastala nakon posljednje erupcije vulkana Krakatau 1883. godine. Ona je jedno od dva obitavališta javanskog nosoroga s oko 50-60 jedinki; drugo je Nacionalni park Cat Tien u Vijetnamu u kojem ima tek 10 ili manje jedinki.

Pored njih u parku obitava 35 vrsta sisavaca: govedo banteng, srebrnskasti gibon, javanski lutung, makaki rakojed, leopard, javanski mišji jelen, i javanska rusa (Rusa timorensis); te 72 vrste reptila (kao što su Sundski gavijal i Morski krokodil) i vodozemaca, te 240 vrsta ptica.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]