Nacionalni park podzemne rijeke Puerto Princese

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Nacionalni park podzemne rijeke Puerto-Princesa
Svjetska baštinaUNESCO
 Filipini


Nacionalni park podzemne rijeke Puerto-Princesa na mapi Filipina
Nacionalni park podzemne rijeke Puerto-Princesa
Nacionalni park podzemne rijeke Puerto-Princesa
Lokacija Nacionalnog parka Puerto-Princesa na Filipinima
Registriran:1999. (23. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Nacionalni park podzemne rijeke Puerto Princesa (filipinski: engleski: Puerto Princesa Subterranean River National Park) na Filipinima osnovan je 1971., a 1999. uvršten je u UNESCOv Popis mjesta svjetske baštine u Aziji. Pokriva područje od 3901 ha, a okružen je s još oko 18.301 ha zaštićenog - koliko je to moguće zaštititi - pojasa.

Daylight Hole u krškoj džungli kod Sabanga. Stijena lijevo u pozadini visoka je oko 5-6 m, a otvor jame je na ulazu visok oko 60 m i širok oko 100 m. Pruža se najmanje 200 m u unutrašnjost brijega.

Ova svjetski poznata turistička znamenitost nalazi se 81 km ili 3 sata vožnje sjeverozapadno od glavnog grada Puerto Princesa otočja i istoimene provincije Palawan, u blizini ribarskog sela Sabang.

Stijene iznad podzemne rijeke Sabang

Biljni i životinjski svijet ovog područja je izuzetno bogat. Do sada je utvrđeno 800 vrsta biljki iz 100 porodica, između ostalog nekoliko vrlo specijaliziranih vrsta kaktusa i 295 vrsta drveća (većina iz porodice Dipterocarpaceae) te 95 vrsta ptica, od kojih je čak 15 vrsta endemskih.

Tu živi 23.779 vrsta kukaca (41 vrsta leptira), mekušaca i člankonožaca. Od 30 poznatih vrsta sisavaca neke su također endemske, a uz to i 19 vrsta gmazova i 10 vrsta vodozemaca.

Ponornica Sabang

[uredi | uredi kod]

Najveća turistička atrakcija je ponornica Sabang koja teče kroz krševiti masiv pun kraških spilja i šupljina u vapnenačkom tlu i utječe u Južno kinesko more. To je ponornica s najdužim podvodnim plovnim dijelom na svijetu. Od ukupne dužine od 4,2 km, za turističku plovidbu dozvoljena je plovidba samo duž prvih 1,2 km tog podzemnog sustava.

Urušavanjem stropa, u unutrašnjosti se otvara dvorana visoka do 65 m, a rijeka je mjestimice duboka i do 8 m. Na mnogim mjestima stvorili su se stalaktiti, stalagmiti, zavjese i dvorane.

Pored lastavica, spilje su dnevno sklonište za, prema procjenama, oko 40.000 jedinki jedne vrste sitnošišmiša. Intenzivna istraživanja zadnjih godina rezultirala su pronalaženjem nekih životinja, za koje se smatra da su nove, do sada nepoznate vrste, no to još treba proći znanstvenu provjeru da bi se doista moglo tvrditi da su novootkrivene vrste.

Pojas mangrova

[uredi | uredi kod]

Nakon što ponovo izađe iz podzemlja, rijeka Sabang se zove Poyuy-poyuy. U području plime i oseke obrubljena je mangrovama koje su izrazito bogat ekosustav, a pored toga vrlo značajna zaštita od erozije.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]
Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Nacionalni park Puerto Princesa Subterranean River