Tubbataha

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Koordinate: 8°55′N 119°55′E / 8.917°N 119.917°E / 8.917; 119.917

Park prirode grebena Tubbataha
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Flag of UNESCO.svg
 Filipini


Park prirode grebena Tubbataha na karti Filipina
Park prirode grebena Tubbataha
Park prirode grebena Tubbataha
Lokacija grebena Tubbataha na Filipinima
Registriran:1993. (17. zasjedanje) prošireno 2009.
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, ix, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Tubbataha je atol u Suluskom moru na Filipinima, 181 km jugoistočno od grada Puerto Princesa u pokrajini Palawan. Greben Tubbataha je dobio ime po kombinaciji dvije sama riječi; tubba ("dugački greben") i taha ("izložen za oseke"). Sastoji se od dva koraljna atola koja su razdvojena 8 km širokim kanalom. Južni, manji, ima promjer 3 x 5 km, dok Sjeverni, veći, ima promjer 3 x 16 km. Oba u središtu imaju jedan otočić, imaju duboke lagune, a njihovo grebenje se vertikalno spušta i do 100 m u dubinu.

God. 1988. osnovan je 332 km² velik Park prirode Tubbataha, kojega je predsjednica Gloria Macapagal-Arroyo proširila na 968.24 km², što ga čini jednim od najvećih pomorskih zaštićenih područja na svijetu. God. 1993. park je upisan na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Aziji i danas je pod upravom grada Cagayancillo i pod konstantnom oružanom zaštitom filipinskog ministarstva obrane (DND).

Pomorski svijet ovog područja je izuzetno bogat s dosad zabilježenih 374 vrsta koraljia (90% filipinskih vrsta) i 479 vrsta riba, kao što je endemska Napoleonska ustnača (Cheilinus undulatus), te rijetke vrste kao što su: Bjelovrhi grebenjski morski pas (Triaenodon obesus), i ostale vrste: Carangidae, tuna, manta, barakuda, kitopsina. Tubbataha je također i jedno od važnih područja gdje se gnijezde mnoge vrste morskih ptica (poput ugroženog Uskršnjeg fregata (Fregata andrewsi)), ali i ugrožene morske kornjače: Golema želva (Chelonia mydas) i Hawksbillova morska kornjača (Eretmochelys imbricata) .

Ni grebenje, ni njihovi otočići, nisu naseljeni, i posjećuju ga samo turisti, i to uglavnom ronioci. Udaljen je dvanaestosatnom vožnjom brodom iz Puerto Princesa i kako se smatra jednim od najboljih mjesta za ronjenje, ne samo na Filipinima nego i na svijetu, turistički brodovi za Tubbatahu su uglavnom rezervirani godinama unaprijed, osobito za "zlatnog tjedna" azijskih blagdana i uskrsa (travanj-srpanj). Od ožujka 2011. ulazniza za pomorski park je 75$, ali turistima nije dozvoljeno nogom stupiti na pijesak grebenja, osim kod rendžerske kuće gdje mogu kupiti suvenire.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Tubbataha