Coordinates: 8°55′N 119°55′E / 8.917°N 119.917°E / 8.917; 119.917

Tubbataha

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

8°55′N 119°55′E / 8.917°N 119.917°E / 8.917; 119.917

Park prirode grebena Tubbataha
Svjetska baštinaUNESCO
 Filipini


Park prirode grebena Tubbataha na mapi Filipina
Park prirode grebena Tubbataha
Park prirode grebena Tubbataha
Lokacija grebena Tubbataha na Filipinima
Registriran:1993. (17. zasjedanje) prošireno 2009.
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, ix, x
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Tubbataha je atol u Suluskom moru na Filipinima, 181 km jugoistočno od grada Puerto Princesa u pokrajini Palawan. Greben Tubbataha je dobio ime po kombinaciji dvije sama riječi; tubba ("dugački greben") i taha ("izložen za oseke"). Sastoji se od dva koraljna atola koja su razdvojena 8 km širokim kanalom. Južni, manji, ima promjer 3 x 5 km, dok Sjeverni, veći, ima promjer 3 x 16 km. Oba u središtu imaju jedan otočić, imaju duboke lagune, a njihovo grebenje se vertikalno spušta i do 100 m u dubinu.

God. 1988. osnovan je 332 km² velik Park prirode Tubbataha, kojega je predsjednica Gloria Macapagal-Arroyo proširila na 968.24 km², što ga čini jednim od najvećih pomorskih zaštićenih područja na svijetu. God. 1993. park je upisan na UNESCOv popis mjesta svjetske baštine u Aziji i danas je pod upravom grada Cagayancillo i pod konstantnom oružanom zaštitom filipinskog ministarstva obrane (DND).

Pomorski svijet ovog područja je izuzetno bogat s dosad zabilježenih 374 vrsta koraljia (90% filipinskih vrsta) i 479 vrsta riba, kao što je endemska Napoleonska ustnača (Cheilinus undulatus), te rijetke vrste kao što su: Bjelovrhi grebenjski morski pas (Triaenodon obesus), i ostale vrste: Carangidae, tuna, manta, barakuda, kitopsina. Tubbataha je također i jedno od važnih područja gdje se gnijezde mnoge vrste morskih ptica (poput ugroženog Uskršnjeg fregata (Fregata andrewsi)), ali i ugrožene morske kornjače: Golema želva (Chelonia mydas) i Hawksbillova morska kornjača (Eretmochelys imbricata) .

Ni grebenje, ni njihovi otočići, nisu naseljeni, i posjećuju ga samo turisti, i to uglavnom ronioci. Udaljen je dvanaestosatnom vožnjom brodom iz Puerto Princesa i kako se smatra jednim od najboljih mjesta za ronjenje, ne samo na Filipinima nego i na svijetu, turistički brodovi za Tubbatahu su uglavnom rezervirani godinama unaprijed, osobito za "zlatnog tjedna" azijskih blagdana i uskrsa (travanj-srpanj). Od ožujka 2011. ulazniza za pomorski park je 75$, ali turistima nije dozvoljeno nogom stupiti na pijesak grebenja, osim kod rendžerske kuće gdje mogu kupiti suvenire.

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Tubbataha