Erozija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
NegevWadi2009.JPG

Erozija je prirodni proces pomicanja krutih stvari (zemlje, blata, kamena itd.) kroz uticaj vjetra, vode ili pomicanja koja su uvjetovana silom gravitacije. Erozija je prirodni proces koji je u nekim slučajevima povećan kroz ljudske aktivnosti. Rezultati erozije su produbljivanje korita rijeka, najpoznatiji primjer erozije je kanjon rijeke Colorado u SAD-u, zatim pomicanje obale mora kao najzamjetljiviji rezultati (voda je veća sila od vjetra za pomicanje zemlje, jer ono što radi vjetar u pustinji s pijeskom ne zovemo erozijom). Erozija je razaranje postojećeg tla. Akumulacija je taloženje erozivnog materijala i otpada. Najčesće do erozije dolazi pomeranjem litosfernih ploča.

Vrste erozije[uredi - уреди | uredi izvor]

Po svojoj suštini erozija može biti mehanička ili hemijska. Najrasprostranjeniji vid je mehanička erozija, kada sila deluje na stensku masu svojom kinetičkom energijom, dok se hemijska erozija odnosi na dejstvo vode na rastvorljive stenske mase (uglavnom karbonatne stene).

Erozija pod dejstvom jednog agensa skoro po pravilu izaziva aktiviranje drugog agensa i nove pojave erozije. Takva erozija se označava terminom izazvana erozija, a nastale pojave nazivaju se izazvane i prateće pojave.

Uzroci i mere protiv erozije[uredi - уреди | uredi izvor]

NIST3 SM3SNI 48R4K4D48RA hehehhe

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Gavrilović S. 1972.Inženjering o bujičnim tokovima i eroziji. Beograd: časopis Izgradnja, Specijalno izdanje
  • Marković M., Pavlović R., Čupković T. 2003. Geomorfologija. Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva