Muhammadu Buhari

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Muhammadu Buhari
Muhammadu Buhari

Mandat
31. prosinca 1983. – 27. kolovoza 1985.
Prethodnik Shehu Shagari
Nasljednik Ibrahim Babangida

Rođenje 17. prosinca 1942
Nigerija
Politička stranka nijedna
Zanimanje general-bojnik

General major Muhammadu Buhari (17. prosinca 1942.) je bivši nigerijski vojskovođa, poznat kao vojni diktator Nigerije i njen 7. "predsjednik", a koji je 2015. izabran za predsjednika na slobodnim i demokratskim izborima.

Rodio se u muslimanskoj obitelji koja je porijeklom iz naroda Fulani, a rodio se u državi Katsina, kao i sadašnji predsjednik.

Na vlast se popeo pučem izvršenim na Silvestrovo 1983. godine. Naime, Druga Nigerijska Republika koju je vodio civilni predsjednik Shehu Shagari bila je korumpirana i neučinkovita. To je general Buhari naveo kao razlog zašto je vojska došla na vlast. Njegova uprava isprva je bila vrlo popularna kod većine Nigerijaca. Kasnije se pokazalo da i on ima autoritarne tendencije. Upravljajući zemljom transparentno i učinkovito, pridobio je simpatije naroda. Ono što se pokazalo kao loše su "Dekret broj 2" i "Dekret broj 4" kojima se kontrolirao narod i njegovo mišljenje o vlasti.

No, Ibrahim Babangida u Vrhovno vojno vijeće postavio je časnike srednjeg nivoa (bojnike i pukovnike). Svrgnut je s vlasti, ali je bio dio administracije kad je vladao pokojni diktator Sani Abacha (1993.-1998.).

Na izborima 2003. kandidirala ga je Svenigerijska narodna stranka , ali ga je pobijedio Olusegun Obasanjo za više od 11 miljuna glasova.

Kad su se 2007. godine održavali izbori, ponovno se kandidirao, ali je osvojio samo 18% glasova, a Umaru Yar'Adua osvojio je 70% glasova. Muhammadu nije priznao ove rezultate, jer je bilo nepravilnosti, ali ne dovoljno da se izbori ponove. Morao je posuditi novac iz banke da kupi formular kojim se prijavljuje za predsjedničkog kandidata.

On i pokojni "predsjednik" Johnson Aguiyi-Ironsi su jedini uz čija imena nije vezivana korupcija. Danas mu je jedini izvor prihoda vojna mirovina.

Marta 2010, napustio je Svenigerijsku narodnu stranku, i priključio se Kongresu naprednih promena, čiji je bio saosnivač.[1]

Bio je predsednički kandidat nove stranke na izborima 16. aprila 2011. godine, ali je završio na drugom mestu po broju glasova. Pobedio ga je Gudlak Džonatan.[2]

Godine 2015. je pobijedio Jonathana na predsjedničkim izborima, prilikom kojih mu je šef izborne kampanje bio David Axelrod, bivši šef izborne kampanje američkog predsjednika Baracka Obame.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Emeka Mamah (18. 3. 2010.). „Buhari Joins Congress for Progressive Change”. Vanguard. Pristupljeno 13. X 2012. 
  2. Festus Owete (21. 4. 2011.). „Congress for Progressive Change considers going to court”. Next. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 13. X 2012.