Morondava

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Morondava
Pogled na gradić Morondava
Pogled na gradić Morondava
Pogled na gradić Morondava
Koordinate: 20°17′S 44°19′E / 20.283°S 44.317°E / -20.283; 44.317
Država  Madagaskar
Provincija Toliara
Regija Menabe
Visina 8
Stanovništvo (2005.)
 - Područje utjecaja 33 372 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Morondava na mapi Madagaskara
Morondava
Morondava
Morondava na karti Madagaskara

Morondava je gradić na zapadnoj obali Madagaskara od 33 372 stanovnika [1], administrativni centar Regije Menabe i istoimenog distrinkta (fivondronana) Menabe u Provinciji Toliara.

Većina stanovnika Morondave su Sakalave, ali ima i dosta doseljenika Indije Jemena Somalija i Komora.

Historija[uredi | uredi kod]

Morondava je bila prijestolnica drevnog Kraljevstva Menabe naroda Sakalava, koje je egzistiralo od početka 15. vijeka zahvaljujući cvjetajućoj trgovini robljem između Sakalava i arapskih i evropskih trgovaca. Morondava i danas predstavlja kultno mjesto za Sakalave oni svakih deset godina dolaze na svoje veliko ritualno okupljanje kod nedalekog sela Belo, na obalama rijeke Tsiribihine, kako bi proslavili obred Fitampoha (pranje kraljevskih relikvija).

Turizam i ekologija[uredi | uredi kod]

Avenija baobaba

U posljednje vrijeme pokušava se Morondavu pretvoriti u turističko odredište zbog okolne savane i pješčanih plaža. Morondava je danas svjetski poznata po svojoj Aveniji boababa koja se nalazi pored grada. Ta gigantska drva, pojedina stara i po 800 godina, danas su jedini ostatci nekoć bujnih šuma koje su postojale pored grada. Kako se množilo stanovništvo, tako je nestajalo i šuma, te baobabe nisu dirali iz vjerskih razloga.

U bližoj okolici grada na 60 km nalazi se rezervat prirode Šuma Kirindi. U dalnjoj okolici grada, udaljen oko 150 km sjeverno, nalazi se Rezevat prirode Tsingi de Bemaraha koji je 1990. uvršten na UNESCO-vu listu Svjetske baštine zbog jedinstvenih geografskih karakteristika, očuvane šume mangrova, brojnih vrsta ptica i velike populacije lemura.[2]

Geografske i klimatske karakteristike[uredi | uredi kod]

Morondava leži u lijevim rukavcima delte rijeke Morondava ( koordinate: 20°17′5″S 44°19′3″E / 20.28472°S 44.31750°E / -20.28472; 44.31750) na obali Mozambičkog kanala. Kraj oko Morondave je ravničarska savana, prošarana rijetkim baobabima, između ostalih tu rastu endemski madagaskarski baobabi - Adansonia grandidieri.

Morondava je udaljena oko 646 km jugozapadno, od glavnog grada Antananarivo nacionalnom cestom br. 36. Morondava ima vruću tropsku klimu, prosječna dnevna temperatura je oko 30 °C i više.

Transport, Privreda[uredi | uredi kod]

Morondava ima manju luku u Mozambičkog kanala koja je lokalnog značenja, iz nje se uglavnom izvoze kozice, poljoprivredni proizvodi i stoka iz unutrašnjosti. Kao prometnica prema unutrašnjosti koristi se rijeka i male piroge.

Grad ima i mali Aerodrom Morondava (IATA: MOQ ICAO: FMMV) iz kojih domaći prijevoznik Air Madagascar ima letove za Antananarivo.

Ribolov (lov na kozice, stočarstvo (uzgoj zebua) i poljoprivreda (uzgoj; riže, manioka, kukuruza i pamuka) su najvažnije privredne grane u regiji.

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]