Mladá Boleslav

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mlada Boleslav
češ. Mladá Boleslav
Stari zamak u Mlada Boleslavu
Stari zamak u Mlada Boleslavu
Stari zamak u Mlada Boleslavu
Zastava
Zastava
Grb
Grb
Koordinate: 50°24′N 14°54′E / 50.400°N 14.900°E / 50.400; 14.900
Država  Češka
Pokrajina Srednjočeški kraj
Vlast
 - gradonačelnik Raduan Nwelati
Površina
 - Ukupna 28,89 km²
Visina 235
Stanovništvo (2015.)
 - Grad 44 318
Poštanski broj 293 01
Službene stranice
www.mb-net.cz
Karta
Mlada Boleslav na mapi Češke
Mlada Boleslav
Mlada Boleslav

Mlada Boleslav (češ. Mladá Boleslav, nem. Jungbunzlau) je grad u Češkoj (Bohemiji) - jednoj od istorijskih zemalja Češke Republike. Mlada Boleslav je drugi po veličini grad upravne jedinice Srednjočeški kraj, u okviru kojeg je sedište zasebnog okruga Mlada Boleslav.

Mlada Boleslav je najmanji grad u državi sa statusom statutarnog grada. Takođe, grad je jedan od čeških gradova sa veoma velikim pogonima fabrike "Škoda".

Prirodni uslovi

[uredi | uredi kod]

Mlada Boleslav se nalazi u središnjem delu Češke Republike. Grad je udaljen od 57 km severoistočno od glavnog grada Praga.

Reljef: Mlada Boleslav se nalazi u središnjem delu istorijske Češke. Grad se nalazi u dolini rečice Jizere, pritoke veće Labe, na približno 240 m nadmorske visine. Grad je položen na zatalasanom terenu Srednječeške kotline. Sam grad se obrazovao na omanjoj litici, sa koje se lako nadgledalo okolno područje.

Klima: Klima oblasti Mlada Boleslava je umereno kontinentalna.

Vode: Grad Mlada Boleslav se nalazi na rečici Jizere, pritoke veće Labe.

Istorija

[uredi | uredi kod]

Područje Mlada Boleslava bilo je naseljeno još u doba praistorije. Naselje pod današnjim nazivom prvi put se u pisanim dokumentima spominje u 10. veku, kao novi (češ. mlad) zamak kralja Boleslava II. Naselje je 1334. godine dobilo gradska prava. Kasnije grad postoje poznat po brojnom jevrejskom stanovništvu.

U 19. veku grad postoje industrijsko središte i doživljava demografski procvat. Tada se javlja i začetak buduće fabrike Škoda Automobili.

1919. godine Mlada Boleslav je postala deo novoosnovane Čehoslovačke. U vreme komunizma grad je naglo industrijalizovan. Posle osamostaljenja Češke Republike došlo je do opadanja aktivnosti teške industrije i do problema sa prestrukturiranjem privrede.

Stanovništvo

[uredi | uredi kod]

Mlada Boleslav danas ima oko 46.000 stanovnika i poslednjih godina broj stanovnika u gradu stagnira. Pored Čeha u gradu žive i Slovaci i Romi.

Slike gradskih građevina

[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]
  1. „Mladá Boleslav - Czech republic”. Czech.cz. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-14. Pristupljeno 26. marta 2013.