Mir-Jam

Izvor: Wikipedia
Mir-Jam
Nema slobodne slike

Milica Jakovljević (poznata pod pseudonimom Mir Jam; rođena 22. 4. 1887. u Jagodini, preminula 22. 12. 1952. u Beogradu) je bila srpska književnica. Detinjstvo i mladost provela je u Kragujevcu, a nakon Prvog svetskog rata preselila se u Beograd. Novinarsku karijeru je započela u beogradskim „Novostima“, a nastavila u „Nedeljnim ilustracijama“. Pod pseudonimom Mir Jam objavila je više ljubavnih priča i romana.

Književni rad[uredi - уреди]

Laki, ljubavni sadržaji, kao i jednostavan, često sladunjav i iznad svega slikovit stil, obezbedili su njenim romanima stalnu popularnost. Stvarnu vrednost njenih romana predstavlja detaljno i autentično dočaravanje života i vrednosti građanske klase u međuratnoj Jugoslaviji, koje joj je donelo nadimak Džejn Ostin srpske književnosti.

Milica Jakovljević, sestra Stevana Jakovljevića (autora „Srpske trilogije“) govorila je ruski i francuski jezik i, iako je pisala o ljubavi i braku, nikad se nije udavala.

Objavljena dela[uredi - уреди]

  • Romani: „Ranjeni orao“, „To je bilo jedne noći na Jadranu“, „Nepobedivo srce“, „Otmica muškarca“, „Greh njene mame“, „U slovenačkim gorama“, „Samac u braku“, „Mala supruga“, "Izdanci Šumadije"
  • Zbirke pripovedaka: „Dama u plavom“, „Devojka sa zelenim očima“, „Časna reč muškarca“, „Sve one vole ljubav“.
  • Pozorišni komadi: „Tamo daleko“, „Emancipovana porodica“.

Vanjske veze[uredi - уреди]