Masawaiyh

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
De consolatione medicinarum, 1475

Yuhanna ibn Masawaih (777 - 857), za koga se također koriste Ibn Masawaih, Masawaiyh, a u latinskim izvorima Mesue, Masuya, Mesue Major, Msuya i Mesue Stariji bio je asirski ljekar [1] obrazovan u Akademiji u Gundishapuru, koji je djelovao u Bagdadu za vrijeme abasidskih kalifa.

Potekao je iz nestorijanske kršćanske porodice apotekara iz Gundishapuru. Odatle je došao u Bagdad učiti kod Jabril ibn Bukhtishua. Ubrzo se istakao kao uspješan i ugledan ljekar, te mu je povjerena uprava nad bolnicom u Bagdadu. Osim toga je radio i kao osobni ljekar za četvoricu kalifa, a također je vršio autopsije i vivisekcije nad majmunima kako bi poboljšao svoje anatomsko znanje.

Postao je poznat po prevođenju brojnih klasičnih medicinskih djela sa grčkog na arapski i sirijski jezik, ali i kao autor brojnih originalnih tekstova, osobito na temu oftalmologije. Mnoga od njih su postala popularna među srednjovjekovnih učenjacima.

Jedan od njegovih učenika je bio Hunain ibn Ishaq.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Joubert, Laurent; Rocher, Gregory de (1995-07). The second part of the Popular errors. University of Alabama Press. str. 99. ISBN 9780817307585. http://books.google.com/books?id=iJwrg8exGFMC&pg=PA324. pristupljeno 23. 5. 2011..