Masavajh

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
De consolatione medicinarum, 1475

Juhana ibn Masavajh (777. – 857), za koga se također koriste ibn Masavajh, Masavajh, a u latinskim izvorima Mesue, Masuya, Mesue Major, Msuya i Mesue Stariji bio je asirski ljekar[1] obrazovan u Akademiji u Gundišapuru, koji je djelovao u Bagdadu za vrijeme abasidskih kalifa.

Potekao je iz nestorijanske kršćanske porodice apotekara iz Gundišapuru. Odatle je došao u Bagdad učiti kod Džabrila ibn Bahtišua. Ubrzo se istakao kao uspješan i ugledan ljekar, te mu je povjerena uprava nad bolnicom u Bagdadu. Osim toga je radio i kao osobni ljekar za četvoricu kalifa, a također je vršio autopsije i vivisekcije nad majmunima kako bi poboljšao svoje anatomsko znanje.

Postao je poznat po prevođenju brojnih klasičnih medicinskih djela sa grčkog na arapski i sirijski jezik, ali i kao autor brojnih originalnih tekstova, osobito na temu oftalmologije. Mnoga od njih su postala popularna među srednjovjekovnih učenjacima.

Jedan od njegovih učenika je bio Hunajn ibn Ishak.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Joubert, Laurent; Rocher, Gregory de (1995-07). The second part of the Popular errors. University of Alabama Press. str. 99. ISBN 9780817307585. Pristupljeno 23. 5. 2011. 

Literatura[uredi | uredi kod]