Mark Zuckerberg

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg
Rođen/a Mark Elliot Zuckerberg
14. maj 1984. (1984-05-14) (dob: 38)
White Plains, New York, SAD
Etnicitet Jevrej
Bogatstvo 2 mrld. $ [1]
Suprug/a Priscilla Chan (2012 - )
Djeca 1

Mark Elliot Zuckerberg (14. svibnja 1984, White Plains, New York ) je američki računalni programer, vlasnik i glavni kreator najveće socijalno društvene internetske stranice Facebooka.

Američki magazin Time uvrstio je Marka u najutjecajnije ljude u Svijetu 2008. godine te je uvršten u kategoriju Znanstvenici i mislioci i to na visoko 52 mjesto od 101.

Facebook i slava[uredi - уреди | uredi kôd]

Vidi još: Facebook

Zuckerberg, inače student Harvarda, sa svojim je cimerom Dustinom Moskovitzem 4. veljače, 2003. u svojoj sobi na sveučilištu osmislio društvenu stranicu kojoj je namjena bila da se već međusobno stečeni prijatelji druže, dopisuju i razmjenjuju slike.

Ne znajući kako će im Facebook jednoga dana donijeti slavu i bogatstvo lansirali su ga na internet i u samo par dana stranica je brojila preko 50.000 ljudi.

Mark je kasnije kazao kako mu je ideja došla nakon što je uređivao dnevnike i uvrštavao slike u njih a zvali su se Facebook. Kada je stekao slavu i obogatio se preselio se u Palo Alto u Kaliforniju.

2006. uvrstio je u Facebook aplikaciju News Fed u kojima su osobe mogle vidjeti što im prijatelji u svakom trenutku rade što je izazvalo velike kritike na Zuckebergov račun.

Do danas Facebook broji preko 900 milijuna korisnika iz svih zemalja svijeta. Procjenjuje se kako dnevno registrira prosječno 60.000 ljudi.

Zuckeberg je došao na Forbesovu listu najbogatijih Amerikanaca smjestivši se na 321. mjesto i time je postao najmlađom osobom ikada koja je dospjela među prvih 400 na Forbesovoj listi.

Microsoft[uredi - уреди | uredi kôd]

2004. Facebook Inc. je prodao 1.6% dionica računalnoj tvrtci Microsoft za nevjerojatnih 240 milijuna dolara, a pritom odbili ponudu Googlea. Prema analizama stručnjaka vjeruje se da Facebook vrijedi preko 15 milijarda dolara za što je najzaslužniji Zuckerberg koji u svojoj tvrtki zapošljava preko 500 osoba.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]