Marianne von Werefkin

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Marijane fon Verefkin)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Marijane fon Verefkin (nem. Marianne von Werefkin, rus. Марианна Владимировна Веревкина, 10. septembar 1860, Tula—6. februar 1938. Askona) bila je rusko-švajcarska slikarka. Pripadala je umetničkom pravcu Ekspresionizam.

Slikarstvu se učila na privatnim časovima kod čuvenog ruskog slikara Ilje Rjepina, počev od 1880. Tokom lova 1888. nesrećnim slučajem pogođena je u desnu, slikarsku, ruku. Alekseja Javlenskog je upoznala 1892. On je odlučio da postane njen mentor, tako da su 1896. zajedno otišli u Minhen.

Svoja prva ekspresionistička dela izradila je 1907. Po stilu, njena dela su slična delima Pola Gogena, a po motivima su bliska motivima Edvarda Munka.

U Minhenu je 1909. osnovano Novo umetničko udruženje kome se pridružuju Javlenski i Fon Verefkin. Kasnije će 1912. zajedno preći u umetničku grupu Plavi jahač.

Po izbijanju Prvog svetskog rata, Javlenski i Fon Verefkin se sele u Švajcarsku, u blizinu Ženeve. Do 1918. su se rastali, tako da je prešla da živi u mesto Askona. Tu je osnovala umetničku grupu i bavila se izradom postera.