Marianne von Werefkin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Marijane fon Verefkin (nem. Marianne von Werefkin, rus. Марианна Владимировна Веревкина, 10. septembar 1860, Tula—6. februar 1938. Askona) bila je rusko-švajcarska slikarka. Pripadala je umetničkom pravcu Ekspresionizam.

Slikarstvu se učila na privatnim časovima kod čuvenog ruskog slikara Ilje Rjepina, počev od 1880. Tokom lova 1888. nesrećnim slučajem pogođena je u desnu, slikarsku, ruku. Alekseja Javlenskog je upoznala 1892. On je odlučio da postane njen mentor, tako da su 1896. zajedno otišli u Minhen.

Svoja prva ekspresionistička dela izradila je 1907. Po stilu, njena dela su slična delima Pola Gogena, a po motivima su bliska motivima Edvarda Munka.

U Minhenu je 1909. osnovano Novo umetničko udruženje kome se pridružuju Javlenski i Fon Verefkin. Kasnije će 1912. zajedno preći u umetničku grupu Plavi jahač.

Po izbijanju Prvog svetskog rata, Javlenski i Fon Verefkin se sele u Švajcarsku, u blizinu Ženeve. Do 1918. su se rastali, tako da je prešla da živi u mesto Askona. Tu je osnovala umetničku grupu i bavila se izradom postera.