Marke

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Marche)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Regione Marche
Glavni grad Ancona
Predsjednik Gian Mario Spacca
(L'Unione)
Pokrajine Ancona
Ascoli Piceno
Fermo
Macerata
Pesaro i Urbino
Broj općina 246
Površina 9.694 km²
  15. u Italiji (3.2 % Italije)
Stanovništvo (2001.)
 - Ukupno

 - Poredak
 - Gustoća


1,470,581
13. (2.6 %)
152/km²
Italy Regions Marche 220px.png
Mapa pokazuje položaj regije Marche u Italiji

Marche (fon. Marke, od le marche di Ancona = marke Ancone) je regija u središnjoj Italiji. Regija Marche graniči s republikom San Marino (na sjeverozapadu) te regijama Emilia-Romagna (na sjeveru), Umbrija (jugozapad), Abruzzo i Lacij (jugoistok), dok s istočne strane regiju oplakuje Jadransko more.

Glavni grad regije je Ancona. Regija je podijeljena u 4 provincije: Ancona, Ascoli Piceno, Macerata, sve 3 dijelovi nekadašnjeg teritorija Picenum, i Provincija Pesaro i Urbino, koja se sastoji od nekad odvojenih provincija Pesaro i Urbino, koje su nekada bile dijelom rimske Umbrie. Godine 2004., izglasano je uvođenje 5. provincije Fermo, a izglasano će stupiti na snagu 2009. godine. Svaka pokrajina regije Marche ima svoju posebnu historiju, što se može pripisati reljefu regije, osim riječnih dolina i često vrlo uskog obalnog pojasa, zemlja je brdovita.

U 19. vijeku, izgrađena je obalna željeznica koja je povezala gradove Bologna i Brindisi s Regijom Marche. U unutrašnjosti, planine onemogućuju bilo kakvu komunikaciju u smjeru sjever-jug osim preko neravnih cesta i prijevoja.

Za tu regiju je ostao karakterističan tradicionalni sistem obrade zemlje mezzadria (napolica), po kojemu se plodovi zemlje popola dijele između feudalca (vlasnika zemlje) i onoga koji zemlju obrađuje, uz dosta neplodno tlo i težak teren, zemlja je dosta dobro obrađena.

Jedina zaista dobra luka je Ancona, a ostale manje luke uglavnom koriste ribarske folte. Regija Marche je dala vrlo velik broj mornara u talijansku mornaricu.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]