Lost (sezona 1)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Prva sezona serije Izgubljeni se počela emitovati u SAD i Kanadi 22. septembra 2004. i prikazivala se do 25. maja 2005. godine, do kada je prikazano ukupno 24 epizode prve sezone. Upoznajemo se sa 48 preživelih iz avionske nesreće, aviona koji ih je ostavio na neko daleko ostrvo, negde u južnom Pacifiku. Svesni da moraju da se drže zajedno da bi preživeli, ubrzo shvataju da ovo nije obično ostrvo.

Ekipa[uredi | uredi kod]

Ova sezona serije je u produkciji Tačstoun televizije (eng. Touchstone Television) tj. ABC studija (eng. ABC Studios), Bed robot produkcije (eng. Bad Robot Productions) i Gras skrt produkcije (eng. Grass Skirt Productions) a u SAD je bilo emitovana na ABC mreži (eng. ABC Network). Izvršni producenti su bili ko-kreator Dž. Dž. Abrams (J.J. Abrams), ko-kreator Dejmon Lindlof (Damon Lindelof), Brajan Burk (Bryan Burk), Džek Bender (Jack Bender) i Karlton Kjuz (Carlton Cuse), sa Džesi Aleksander (Jesse Alexander) i Džef Pinknerom (Jeff Pinkner) kao izvršnim konsultantima. Pisci su bili Adams, Lindlof, Kjuz, Aleksander, Pinkner, izvršni ko-producent Dejvid Fjuri (David Fury), glavni producent Havijer Grilo-Marksač (Javier Grillo-Marxuach), producent Leonard Dik (Leonard Dick), producenti Edvard Kitzis (Edward Kitsis) i Adam Horovic (Adam Horowitz), ko-producent Dženifer Džonson (Jennifer Johnson) i editor scenarija Pol Dini (Paul Dini).

Uloge[uredi | uredi kod]

Epizode[uredi | uredi kod]

Pilot: Prvi deo

Let 815 avio-kompanije Okeanik erlajns (Oceanic Airlines), putnički avion koji leti od Sidneja za Los Anđeles, se u vazduhu razdvaja na dva dela i pada na, naizgled, nenastanjeno ostrvo u južnom Pacifiku, sa 48 preživelih pada aviona. Iz džungle se čuju tajanstveni urlici a nađeno je i oboreno drveće koje je to biće oborilo prolazeći tuda. Džek, Kejt i Čarli kreću u džunglu da traže pilotsku kabinu njihovog aviona kako bi preko avionske radio-stanice poslali poziv u pomoć. Pritom nailaze na kopilota koji je preživeo pad aviona ali ga neko "biće" ubrzo ubija.

Flešbek prikazuje Džeka u avionu.

Pilot: Drugi deo

Grupa nosi transmiter ka najvišoj tački na ostrvu kako bi dobila bolji signal. Tokom puta kroz džunglu, napada ih polarni medved, u kojeg Sojer puca i ubija ga. Na plaži, savezni šerif se budi tokom svoje operacije i pita Džeka gde je Kejt.

U flešbeku se prikazuje da je Kejt bila uhapšena, u pratnji šerifa. U još jednom flešbeku, vidi se Čarli kako krišom unosi malu vrećicu heroina u avion.

Prazna ploča

Džek saznaje o Kejtinoj prošlosti kao begunca od policije. Grupa koja je nosila transmiter se vraća ali odlučuje da ostalima ništa ne kažu o transmisiji. Sojer puca u šerifa, smatrajući da će mu time prekratiti muke.

Flešbekovi prikazuju Kejtin život na australijskoj farmi, do trenutka kada ju je šerif uhapsio.

Pohod

Lok odlazi u uspešan lov za divljim veprovima. Lok se susreće sa bićem ali nikome o tome ništa ne kaže.

U flešbekovima se prikazuje da je Lok, pre pada aviona, bio u invalidskim kolicima, i da je nakon pada odjednom ponovo hodao.

Beli zec

Bun, u lošem pokušaju da svima pomogne, krade mršave zalihe preostale vode, i svi putnici se okreću protiv njega. Džek juri kroz džunglu prateći nekoga, za koga se ispostavlja da je bio njegov pokojni otac, i pritom nailazi na pećinu sa pijaćom vodom.

U flešbekovima, Džek odlazi u Australiju da donese telo svog pokojnog oca.

Kuća izlazećeg sunca

Neki od preživelih su se preselili u pećine, dok su drugi ostali na plaži. Lok se trampi Čarlijevim heroinom za Čarlijevu gitaru. Jin napada Majkla zato što nosi sat Jinovog tasta, ali samo Sin zna pravi razlog zato što oni ne govore engleski. Jin je lisicama vezan za olupinu. Sin otkriva Majklu da ona govori engleski i objašnjava mu zašto ga je Jin napao, pa zato Majkl oslobađa Jina.

Flešbekovi pokazuju da je Jin morao da se zaposli kod Sininog oca da bi od njega dobio ruku njegove ćerke. Prve noće nakon venčanja Jin i Sin, Jin se vraća kući prekriven nečijom krvlju. Sin se tajno priprema da napusti Jina ali, na kraju, ipak odustaje.

Moljac

Čarlija hvata zavisnička kriza i moli Loka za svoj heroin. Lok mu odgovara da će mu vratiti heroin kada ga Čarli bude pitao i treći put. Čarli kasnije pita Loka i treći put da mu vrati heroin i Lok mu vraća, ali ga Čarli baca u vatru.

Flešbekovi pokazuju Čarlija i njegovog brata, Lijama, koji vode bend Drajv Šaft (DriveSHAFT), i vremenom navlači Čarlija na heroin. Nekoliko godina kasnije, Čarli posećuje Lijamovu kuću u Australiji i poziva ga da ponovo krenu da sviraju kao Drajv Šaft u svojoj povratnoj turneji ali Lijam, čist od droga, to odbija.

Čovek od poverenja

Sojera optužuju da je uzeo iz vreće neke inhalatore za astmu i sakrio ih. Sajid muči Sojera, koji otkriva Kejt da oni nisu kod njega. Sajid odlazi u istraživanje obale ostrva u samonametnutoj osamljenosti, jer mu je potrebno vreme da se pomiri sa svojim učešćem u mučenju Sojera. Kejt čita pismo koje Sojer uvek nosi sa sobom, u kojem saznaje da Sojer nije njegovo pravo ime. Kada je Sojer bio dete, čovek koji se zvao Sojer je njegovu majku prvo uvukao u prevaru a zatim i spavao sa njom, koju je mladi Sojerov otac ubio a potom ubio i sebe. Mladi Sojer se u pismu zakleo da će pismo predati pravom Sojeru. Kasnije, Sojer i sam postaje varalica i uzima ime prvobitnog Sojera.

U flešbekovima, Sojer pokušava da prevari muža i ženu ali odustaje kada uvidi da oni imaju malog sina.

Usamljen

Sajid pronalazi kabal koji vodi od okeana i ide prema džungli. Dok prati trag kabla, Sajid pada u klopku i zarobljava ga Ruso, žena koja je odašiljala pomenuti signal. Ruso govori Sajidu da je bila deo naučnog tima, i da su oni pali na ovo ostrvo pre 16 godina. Ona otkriva postojanje grupe ostrvljana koje ona naziva *Drugi*, to da su Drugi nosioci zarazne bolesti koja je napala njene kolege, i da šaputanje koje se čuje u džungli potiče od njih. Sajid uspeva da pobegne i otima pušku i Rusoine beleške koje je ona napravila o ostrvu. Dok je tražio put do kampa, Sajid čuje šapat o kom mu je Ruso govorila.

U flešbekovima, Sajid je dobio zadatak da muči zarobljenicu po imenu Nadja, koja je bila njegova drugarica iz detinjstva. Sajidu njegov nadređeni naređuje da likvidira Nađu ali, umesto toga, Sajid pomaže Nadji da pobegne.

Vaspitan od strane nekog drugog

Sajid, teško ranjen, uspeva da se vrati u kamp, i govori ostalima o Danijel Ruso, i o tome da ima i drugih ljudi na ostrvu. Kler se budi vrišteći, dve noći za redom, i tvrdi da ju je neko držao i udarao je u stomak. Ovaj napad ubeđuje Harlija da napravi popis preživelih, na osnovu spiska putnika iz aviona, i otkriva da Itan nije bio sa njima u avionu.

U flešbekovima, Kler saznaje da je ostala trudna i njen momak je napušta. Odlazi da vidi vidovnjaka, koji je upozorava da je njena beba u sred velike opasnosti.

Svi najbolji kauboji su imali problema sa svojim očevima

Itan kidnapuje Kler i Čarlija, a dve grupe polaze u potragu za njima, Džek i Kejt, i Lok i Bun. Džek nailazi na Itana, koji ga upozorava da će ubiti jednog od talaca. Džek i Kejt pronalaze Čarlija, koji je, sa povezom preko očiju, obešen o vratu o jednu granu. Džek munjevito izvodi oživljavanje (CPR) i Čarli dolazi sebi. Za to vreme, Bun i Lok pronalaze jedan metalni deo, zakopan u zemlju u sred šume.

U flešbekovima, Džek priznaje pred komisijom da je njegov otac bio pod uticajem alkohola dok je vršio operaciju.

Šta god da je u pitanju

Prilikom plivanja, Kejt nailazi šerifov zaključani kofer. Džek pristaje da pomogne Kejt da otvori kofer ako mu ona pokaže šta je u tom koferu. U koferu su našli nekoliko pištolja i igračku, aviončić. Kejt kaže da je aviončić bio od čoveka kojeg je volela - i ubila.

U flešbeku, Kejt pljačka banku kako bi došla do igračke, aviončića.

Srca i umovi

Šenonina veza sa Sajidom postaje sve prisnija. Lok i Bun pokušavaju da uđu u otvor koji su našli. Bun želi da ispriča Šenon o otvoru koju su našli, a Lok daje Bunu drogu od koje počinje da halucinira i zaboravlja na Šenon.

U flešbekovima, Bun pokušava da se otarasi Šenoninog agresivnog momka tako što mu daje novac da je napusti, ali otkriva da je to bila šema koju je smislila Šenon, i koja nastavlja da spava sa Bunom.

Posebno

Iznervirani Majkl se suočava sa Voltom, koga Lok uči veštinom baratanja nožem, i prijavljuje ih za skupljanje delova aviona kako bi od njih napravili splav, ali Volt odlazi u šumu i nestaje u njoj. Majkl i Lok prate Volta kroz džunglu i nailaze na Volta koga je uhvatio u klopku polarni medved. Majkl ugrožava sopstveni život da bi izbavio Volta. Kasnije, Lok i Bun nalaze Kler koja luta kroz džunglu.

Flešbekovi pokazuju da je, kada je Volt bio star samo nekoliko meseci, njegova majka Suzan prihvatila posao u Amsterdamu, i povela dete sa sobom. Udala se za kolegu Brajana, kada je Volt imao dve godine. Odbija da Majklu dozvoli da priča sa Voltom. Nekoliko godina kasnije Suzan umire, a Brajan ne želi starateljstvo nad Voltom zato što je dečak „čudan“.

Povratak kući

Kler se vratila među preživele, ali poslednje čega se seća je let avionom. Itan nailazi na Čarlija, kojem preti da će ubijati ostale preživele, jednog po jednog, dok ne uspe da povrati Kler. Uprkos merama opreza, Skot je ubijen. Sa oružjem koje su našli u koferu, i Kejt kao mamcem, Džek, Kejt, Lok, Sajid i Sojer postavljaju zamku za Itana. Zamka je uspela i hvataju Itana. Iako je plan bio da Itana uhvate živog, Čarli ga, iz osvete, ubija.

U flešbekovima, Čarli pokušava da dođe do novca za drogu tako što ga krade od svoje bogate devojke.

Odmetnici

Sojer postaje opsednut potragom za divljim veprom koji je razrušio njegov šator i odlazi, zajedno sa Kejt, u džunglu da ga nađe. Ipak, kada ga pronađe, ne ubija ga. Svoj pištolj daje Džeku, koji sada drži kod sebe sve vatreno oružje koje se nalazilo u šerifovom koferu. Sojer shvata da je upoznao Džekovog oca u Australiji.

U flešbekovima, Sojer putuje u Australiju za onim za koga misli da je čovek po imenu Sojer koji je uništio njegov život. Sojer ubija tog čoveka ali saznaje da to nije taj Sojer kojeg on traži.

U prevodu...

Majkl nastavlja svoj rad na splavu, na kome ima još samo jedno slobodno mesto, nakon što je Sojer obezbedio sebi mesto na splavu u zamenu za određeni materijal za splav. Splav je zapaljen i svi za to optužuju Jina. Majkl sledećeg jutra napada i tuče Jina. Sin mu govori da prestane da tuče Jina zato što mu nije on zapalio splav. Svi su začuđeni što je Sin progovorila engleski, uključujući i Jina. Lok kaže da su to verovatno učinili Drugi. Majkl shvata da od ovog splava nema više ništa i odlučuje da počne praviti novi splav. Sin odlazi da popriča sa Jin, koji joj govori da je suviše kasno da počinju ispočetka. Jin se vraća na plažu i pomaže Majklu da ponovo napravi splav, na kom je on time zaradio svoje mesto. Volt se poverava Loku da je on taj ko je spalio splav, zato što je zavoleo ostrvo.

U flešbekovima, otkriva se da je razlog zašto je Jin došao kući sav u krvi, noć nakon njegovog venčanja sa Sin, taj što je pretukao čoveka da bi ga time spasao sigurne smrti, koju je njegov tast zapravo naručio. Jin planira da ode u SAD zajedno sa Sinom, i da započnu novi život.

Brojevi

Harli pronalazi na nekim od Rusoinih dokumenata nizove brojeva 4, 8, 15, 16, 23 i 42, iste brojeve pomoću kojih je Harli upisao na listić za lutriju, i pomoću kojih je dobio premiju na lutriji. Harli, sam za sebe, kreće u potragu i pronalazi Ruso. Ruso mu govori da ne zna šta ti brojevi znače: samo da je njena grupa došla na to ostrvo prateći transmisiju koja je emitovala te brojeve. Brojevi se pojavljuju urezani na otvoru u šumi.

U flešbekovima, Harli dobija na lutriji i, tokom narednih nedelja, sve osobe oko njega prati sve veća nesreća.

Bog iz mašine

Lok otkriva da gubi osećaj u svojim nogama. Lok i Bun nalaze Bičkraft 18 (Beechcraft 18) na ivici litice. Bun se penje i radiom, u nadi da će ga neko čuti, šalje poruku: „Mi smo preživeli sa Okeanskog leta 815", na šta mu ubrzo stiže odgovor "Mi smo preživeli sa Okeanskog leta 815". Avion pada i Lok nosi teško povređenog Buna nazad u kamp. Lok, noseći Buna, stiže do pećina i laže o tome kako se Bun povredio. Lok nestaje u džungli. Nakon što se počeo bacati na otvor i besomučno urlati, u unutrašnjosti otvora se pojavljuje neko svetlo.

U flešbekovima, Lok upoznaje svoje roditelje i njegov otac na prevaru dolazi do njegovog bubrega.

Ne povredi

Bun otkriva Džeku da su on Lok i on pronašli otvor, i da mu je Lok rekao da nikome o tome ne govori. Iako je Džek bio uporan u pokušaju da Bunu spase život, Bun umire. Kler počinje da se porađa i rađa dečaka.

Flešbekovi pokazuju Džekovo venčanje sa Sarom, njegovom bivšom pacijentkinjom, koju je „sredio“ nakon što je doživela saobraćajnu nesreću.

Dobre namere

Lok dolazi na Bunovu sahranu i Džek ga napada. Lok moli Šenon za oproštaj. Šenon, dok je Džek spavao, krade ključ od kofera sa oružjem i traži Loka u džungli. Sajid nailazi baš kada Šenon puca na Loka, prilikom čega mu metak okrzne glavu. Sajid kasnije nagovara Loka da ga odvede do otvora.

U flešbekovima, Sajid postaje obaveštajac za australijsku Tajnu obaveštajnu službu i američku Centralnu obaveštajnu službu, koje su od njega tražile da se infiltrira u jednu terorističku ćeliju, čiji je član njegov školski drug Isam. Sajid pristaje da to uradi u zamenu za informacije o tome gde se nalazi Nadja, i izdaje Isama, koji izvršava samoubistvo.

Rođen da beži

Sajid i Lok pokazuju Džeku otvor, koji veruje da otvor treba otvoriti. Volt upozorava Loka da ne otvara otvor, iako mu niko nije rekao da postoji nekakav otvor. Kejt traži mesto na splavu, preteći da zauzme Sojerovo mesto. Majkl biva otrovan i oduzima Sojeru pravo na mesto na splavu. Sojer svima obznanjuje da je Kejt na avionu bila kao sprovođeni kriminalac. Volt priznaje Majklu da je on odgovoran za vatru koja je progutala prvi splav i, iako Majkl kaže da mu ne smeta da ostanu na ostrvu, Volt insistira da treba da odu.

U flešbekovima, Kejt se vraća u svoj rodni grad da bi posetila svoju majku, koja je na samrti, i sreće svog bivšeg momka Toma Brenana. Kejt odlazi sa Tomom u posetu svojoj majci ali njena majka počinje da vrišti i poziva u pomoć, čim je ugledala Kejt. Ona i Tom pokušavaju da uteknu ali Tom umire a Kejt beži.

Ishod: Prvi deo

Ruso stiže na plažu da upozori preživele da dolaze Drugi, i priča im još o svojoj priči. Bila je trudna kada je, pre 16 godina, došla na ovo ostrvo, ali su Drugi - najavljujući svoj dolazak crnim dimom - došli i oteli njeno dete, koje od tada nije videla. Ubrzo su i ostrvljani videli crni dim koji se vijori u daljini. Džek, Lok i Sajid govore Ruso o otvoru koji su pronašli, i o tome kako trebaju da ga otvore, možda najbolje dinamitom. Ruso se nudi da ih odvede do Crne stene, gde mogu naći dinamit. Džek, Lok, Kejt, Harli, Arc i Ruso stižu do Crne stene, velikog broda trgovaca robljem nasukanog u unutrašnjost ostrva. Za to vreme, Čarli skuplja poruke koje će staviti u bocu i pustiti je u okean.

U flešbekovima, nekoliko onih koji su preživeli pad se prikazuju u zadnjim časovima pre leta avionom.

Ishod: Drugi deo

Ruso napušta Crnu stenu, i, pokušavajući da nosi dinamit, Arc eksplodira. Nailaze na čudovište - oblak crnog dima. Ruso krade Klerinu bebu, kojoj je dala ime Aron. Sajid uviđa Rusoinu zamisao da Klerinu bebu trampi za svoje dete, koje je sa Drugima. Čarli i Sajid idu prema oblaku crnog dima, i usput nailaze na avion trgovaca drogom, za koji Sajid otkriva da je pun heroina, i Čarli uzima malo. Kada Sajid i Čarli stignu na plažu iznad koje se vijorio crni dim, tamo ne nalaze nikog drugog već samo logorsku vatru, Ruso i malog Arona. Ona vraća Arona i govori im kako je čula da Drugi govore da oni traže „dečaka“. Na splavu, ekipa nailazi na čamac. Ispostavlja se da je to grupa Drugih koji zahtevaju da im se preda Volt. Ranjavaju Sojera i odvode Volta. Bacaju eksploziv na splav i uništavaju ga. Za to vreme, Džek, Kejt, Lok i Harli dižu u vazduh otvor. Džek i Lok gledaju dole u otvor i kamera prikazuje veoma duboku i tamnu rupu, sa polomljenim merdevinama.

Kroz flešbekove se prikazuju vreme na aerodromu u koje su se putnici ukrcavali u taj avion, i samo ukrcavanje u avion.

Napomene[uredi | uredi kod]